Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο τουρισμός μπορεί να έχασε μια μάχη όμως όχι και τον πόλεμο

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο τουρισμός μπορεί να έχασε μια μάχη όμως όχι και τον πόλεμο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού-ΠΟΤ (WTO), οι επιθέσεις των τρομοκρατών στη Νέα Υόρκη επηρέασαν την τουριστική βιομηχανία, αλλά τα στελέχη του Οργανισμού πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα ανακάμψουν […]

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού-ΠΟΤ (WTO<.>), οι επιθέσεις των τρομοκρατών στη Νέα Υόρκη επηρέασαν την τουριστική βιομηχανία, αλλά<...> τα στελέχη του Οργανισμού πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα ανακάμψουν οι δύσκολες στιγμές.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ Francesco Frangialli έλαβε μέρος στη συνάντηση των υπουργών τουρισμού της Κοινοπολιτείας όπου ανακοινώθηκε ειδική διακήρυξη κατά της τρομοκρατίας. Ο ΠΟΤ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των εκπροσώπων 139 μελών-χωρών που γίνεται κάθε δύο χρόνια, και φέτος είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Σεούλ της Κορέας στις 23 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί κανονικά. Στα εγκαίνια, χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σεούλ κ. Kim Dae-Jung που είναι ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης του 2000. Η συνάντηση θα μεταφερθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ο κ. Frangialli ανέφερε ότι ένας οργανισμός σαν τον ΠΟΤ είναι πολύ σπουδαίο να δείχνει ότι έχει κουράγιο να συνεχίσει και σε καταστάσεις δύσκολες. Οι σύνεδροι θα συζητήσουν για την επίδραση που θα έχει η καταστροφή που έγινε στην Νέα Υόρκη, αλλά εκπρόσωποι του οργανισμού παραδέχθηκαν ότι οι πραγματικές της διαστάσεις δεν μπορούν να καθοριστούν.

'Είναι η πρώτη φορά που έγινε αεροπειρατεία σε 4 αεροπλάνα συγχρόνως, είναι η πρώτη φορά που όλα τα αεροδρόμια των ΗΠΑ έκλεισαν, και είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς μεταφορές κυριεύθηκαν από χάος, έτσι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βγάλουμε συμπεράσματα', ανέφερε ο κ. Frangialli.

'Το μέγεθος της τουριστικής κρίσης θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει τις ερχόμενες εβδομάδες. Αν οι περαιτέρω ενέργειες περιοριστούν σε μια περιοχή του κόσμου, τότε θα ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος'.

'Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που ενεργούν αυτή τη στιγμή στην τουριστική βιομηχανία: έλλειψη εμπιστοσύνης των επιβατών στην ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών, αβεβαιότητα για το κοντινό μέλλον, και η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους μήνες'.

'Η κρίση στον Κόλπο ήταν διαφορετική, έτσι δεν μπορούμε να την πάρουμε ως παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο, μια χώρα που είναι η κυριότερη τουριστική δύναμη και από πλευράς διακίνησης συναλλάγματος, αλλά και εσωτερικών και εξωτερικών καταναλώσεων τουριστικών προϊόντων.'

'Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικάνοι ανησυχούν για τα ταξίδια, αλλά τα ταξίδια στο εξωτερικό των Αμερικανών αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% της παγκόσμιας κίνησης, και όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία οι ταξιδιώτες από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, και η Ιαπωνία θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν. Ίσως να αλλάξουν τους προορισμούς των διακοπών τους προς τα μέρη εκείνα που θα θεωρούν πιο ασφαλή και που θα βρίσκονται πιο κοντά στις χώρες τους, αλλά θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν'.

'Επίσης, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου σε παραγωγή ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να επηρεάζει οικονομικά τις άλλες χώρες. Κατά τους πρώτους 8 μήνες του 2001, ο παγκόσμιος τουρισμός σημείωνε αύξηση της τάξης του 2,5-3% μετά την πολύ μεγάλη αύξηση του 2000, που είχε φθάσει στο 7,4%. Παρά τις νέες εξελίξεις και την μικρή πτώση του 1,5-2%, ο τουρισμός θα σημειώσει τελικά αύξηση. Ο παγκόσμιος τουρισμός παρήγαγε την περασμένη χρονιά 476 δισ. Δολάρια'.

'Όχι μόνο πολλοί τουρίστες και ταξιδιώτες για επαγγελματικούς λόγους -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- ακύρωσαν τα ταξίδια τους, αλλά υπάρχει και το επιπλέον κόστος που θα πρέπει να πληρώσει η τουριστική βιομηχανία για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας, που θα πρέπει να λαμβάνονται στο εξής. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται λόγω της μείωσης της κίνησης, του κόστους των μέτρων ασφάλειας, αλλά και της τιμής του πετρελαίου που ανεβαίνει.

Αλλά οι παγκόσμιες αγορές υπερβάλουν όσον αφορά την πορεία των μετοχών των αεροπορικών εταιριών και των τουριστικών επιχειρήσεων'. 'Δεν πρέπει να φθάνουμε σε συμπεράσματα, έχουμε μάθει από τις εμπειρίες μας ότι η τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει πολύ γρήγορα από όλες τις δυσκολίες', ανέφερε ο κ. Frangialli. Οι επιβάτες των διεθνών αεροπορικών μεταφορών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου μειώθηκαν από 280 εκατ. το 1990 σε 266 εκατ. το 1991, αλλά οι αφίξεις των τουριστών ανέβηκαν κατά 1,2%, και οι εισπράξεις κατά 2,1%.

'Παρά όλες τις πολεμικές συρράξεις που είχαμε τα 50 τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά που να σημειώθηκε πτώση στον παγκόσμιο τουρισμό', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Frangialli.

Ο ΠΟΤ επίσης, ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου. Η χώρα που θα φιλοξενήσει τους εορτασμούς για αυτή την ημέρα θα είναι Ιράν, και το θέμα της ημέρας θα είναι: "Τουρισμός – ένα εργαλείο Ειρήνης και Διαλόγου μεταξύ των Πολιτισμών", μια διαπίστωση που αυτή την στιγμή τόσο απαραίτητη και κατάλληλη όσο ποτέ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024