Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΛιγότεροι οι Ευρωπαίοι τουρίστες στο Ην. Βασίλειο σε ενδεχόμενο Brexit
Έρευνα

Λιγότεροι οι Ευρωπαίοι τουρίστες στο Ην. Βασίλειο σε ενδεχόμενο Brexit

Περίπου το 1/3 των Ιταλών (33%), των Ισπανών (33%) και των Γερμανών (30%) τουριστών και το 1/4 των Γάλλων (24%) θα ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στο Ην. Βασίλειο σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Το 12% των Αμερικανών και το 10% των Καναδών αναφέρει πως εάν το Ην. Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ θα είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν τη χώρα (οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν πάνω από 3 δισ. λίρες στερλίνες τον χρόνο στο Ην. Βασίλειο).

Έρευνα της Travelzoo αποκαλύπτει την επίδραση στον τουρισμό σε μια πιθανή μετά-Brexit Βρετανία. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 75% των επισκεπτών του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και οι ερωτηθέντες από πιο μακρινά μέρη (10% αυτών από τον Καναδά και 12% από τις Ηνωμένες Πολιτείες) υποστήριξαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν μια Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή.

Ψήφος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κοστίσει στην τουριστική βιομηχανία του Ην. Βασίλειου σχεδόν 4,1 δισ. λίρες στερλίνες ετησίες σε διεθνείς τουριστικές δαπάνες. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Travelzoo, το 1/3 των τουριστών από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία – και το 1/4 από τη Γαλλία – αναφέρουν ότι θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στο Ην. Βασίλειο στην περίπτωση που υπερισχύσει η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν επίσης ότι ένα σενάριο Brexit θα μπορούσε να κάνει τις διακοπές του στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο ακριβές.

Ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) υπάρχει η αίσθηση ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό λίγο κάτω από 70%. Παρά το γεγονός αυτό,  ερωτώμενοι από κάποιες χώρες, κυρίως από τη Γαλλία, πιστεύουν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να την κάνει πιο ασφαλή προορισμό διακοπών.

Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 75% των τουριστών του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμη και οι ερωτηθέντες από πιο μακρινά μέρη (10% αυτών από τον Καναδά και 12% από τις Ηνωμένες Πολιτείες) υποστήριξαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν μια Βρετανία στη μετά-Brexit εποχή.

Εν τω μεταξύ, οι διακοπές για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ευρώπη ενδέχεται να γίνουν πιο ακριβές, εάν το αίσθημα που εκδηλώθηκε από κάποιους ερωτώμενους σε Γαλλία και Ισπανία, γίνει ευρέως πιο αποδεκτό. Δηλαδή, το 40% των ερωτηθέντων από αυτές τις χώρες νιώθουν ότι θα ήταν πιο δίκαιο να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους Βρετανούς τουρίστες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει την έξοδο στις 23 Ιουνίου.

Οι Βρετανοί τουρίστες έχουν τις δικές τους ανησυχίες σχετικά με την επίδραση που θα έχει το Brexit στο κόστος των διακοπών τους. Πάνω από το 1/4 (28%) ανησυχούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβές διακοπές για αυτούς, ενώ το 56% ανησυχεί πως το Brexit θα μειώσει την ευκολία σχετικά με το ποιά μέρη θα μπορούν να επισκέπτονται μέσα στην Ευρώπη οι Βρετανοί υπήκοοι.

Άλλες ανησυχίες των Βρετανών τουριστών αφορούν:

  • στην τιμή της ασφάλισης των διακοπών – το 25% του πληθυσμού ανησυχεί για την αύξηση της τιμής της ασφάλισης ταξιδιού και το 20% πιστεύει πως η ασφαλιστική τους κάλυψη στις διακοπές θα αυξηθεί, καθώς δε θα δικαιούνται πλέον Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας.
  • στο κόστος της περιαγωγής για την κινητή τηλεφωνία – το 24% φοβάται πως οι χρεώσεις στην περιαγωγή θα αυξηθούν αν η Βρετανία δεν εμπίπτει πλέον στους κανονισμούς περιαγωγής που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • στην επίδραση στις παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου – το 22% ανησυχεί πως οι παραλίες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μολυνθούν περεταίρω, χωρίς τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

  • Η έρευνα της Travelzoo σε 3.050 Βρετανούς δείχνει πως το 46% αυτών πιστεύει πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μείνει στην ΕΕ, ενώ το 40% πιστεύει πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει – ένα 14% παραμένει αναποφάσιστο.
  • Περίπου το 1/3 των Ιταλών (33%), των Ισπανών (33%) και των Γερμανών (30%) τουριστών και το 1/4 των Γάλλων (24%) θα ήταν λιγότερο διατεθειμένοι να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
  • Ένα 10% των Βρετανών παραδέχονται ότι λαμβάνουν υπόψιν τους τις συνέπεις ενός Brexit οταν σχειάζουν τις μελλοντικές διακοπές τους.
  • Το 12% των Αμερικανών και το 10% των Καναδών αναφέρει πως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ θα είναι λιγότερο πιθανό να επισκεφτούν τη χώρα. Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν περισσότερα από 3 δισ. λίρες στερλίνες τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Ενδιαφέρον είναι ότι εκείνοι που υπέρ ενός ανεξάρτητου Ηνωμένου Βασιλείου, σε ποσοστό 61% δήλωσαν ότι θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για τις διακοπές τους.

Ο Joel Brandon-Bravo, γενικός διευθυντής της Travelzoo στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: “Οι γείτονές μας στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο πως δεν επιθυμούν να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, και ο αντίκτυπος αυτής της άποψης θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια σημαντική μείωση των κρατήσεων στη Βρετανία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν συνδυάζεται με μια πιθανή απώλεια πάνω από 10% των τουριστών από τη Βόρεια Αμερική, όπως αναφέρεται στην έρευνα μας, είναι σαφές ότι το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ άσχημο νέο για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Ομοίως, οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, έχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του Brexit στην τουριστική βιομηχανία”.

Ο John Fletcher, από Πανεπιστήμιο του Bournemouth συμπληρώνει: “Παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπος του Brexit στον τουρισμό είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεδομένου ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία αποτελούν τέσσερεις από τις επτά κορυφαίες τουριστικές χώρες εισερχόμενου τουρισμού στο Ην. Βασίλειο – με πάνω από 11 εκατ. τουρίστες ετησίως- είναι πιθανό ότι το τελικό αποτέλεσμα ενός Brexit θα είναι σημαντικά αρνητικό για την οικονομία του Ην. Βασιλείου. Ενώ τα παραπάνω στοιχεία αντανακλούν μόνο τις άμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό οικονομικές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος αποχώρησης ή όχι από την ΕΕ, εάν οι τουριστικές δαπάνες από τουρίστες επισκέπτες του εξωτερικού όντως μειωθούν κατά 4,1 δισ. λίρες στερλίνες ανά έτος, αυτό είναι πιθανό να μειώσει τα HMRC έσοδα κατά περισσότερο από 1,1 δισ. λίρες και να μειώσει και κατά περίπου 63.000 τις θέσεις εργασίας στη Βρετανία”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024