Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕρώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τουρισμός και επιχειρηματικότητα

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Θ. Πλεύρη αν προτίθεται να λάβει μέτρα, με σκοπό την εφαρμογή της (ΕΕ) 2021/801 Σύστασης της 18ης Μαΐου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές των ετών 2020 και 2021 με τα κέρδη προηγούμενων ετών και άρα να τους επιστραφούν οι καταβληθέντες φόροι.

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου κ. Χάρη Μαμουλάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη, με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές τονίζουν πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας. Παρ’ότι υπάρχουν εργαλεία φορολογικής πολιτικής όπως, η φορολογική μεταχείριση των ζημιών, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δυστυχώς αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: “Φορολογική μεταχείριση των ζημιών κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 ως μέτρο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας. Συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λιγότερες δυνατότητες να απορροφήσουν ή να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές. Επίσης, είναι πιθανότερο να δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικούς τομείς που υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κ.α. Το κυριότερο φορολογικό μέτρο που ελήφθησε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία υπήρξε η αναβολή της καταβολής φόρων. Ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία φορολογικής πολιτικής όπως, η φορολογική μεταχείριση των ζημιών, που δύναται να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας τα οφέλη του συμψηφισμού ζημιών με κέρδη προηγούμενων ετών ως μέτρο φορολογικής πολιτικής και προκειμένου να ωφελήσει τις επιχειρήσεις υπό το πρίσμα της οικονομικής κατάστασης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 εξέδωσε την (ΕΕ) 2021/801 Σύσταση της 18ης Μαΐου 2021. Με τη σχετική σύσταση καθόρισε μία συντονισμένη προσέγγιση για τη μεταχείριση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Έτσι, συνέστησε στα κράτη μέλη να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Επίσης, τους επέτρεψε τη δυνατότητα επέκτασης της περιόδου συμψηφισμού των ζημιών που αφορούν τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 με τα κέρδη που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά τα οικονομικά έτη 2019, 2018 και 2017.

Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεταφορά ζημιών σε προηγούμενες χρήσεις είναι πολύ πιο πολύτιμη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη και θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ωφελώντας ιδίως τις μικρομεσαίες.

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Προτίθεται να λάβει μέτρα, με σκοπό την εφαρμογή της (ΕΕ) 2021/801 Σύστασης της 18ης Μάιου 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να συμψηφίσουν τις ζημιές των ετών 2020 και 2021 με τα κέρδη προηγούμενων ετών και άρα να τους επιστραφούν οι καταβληθέντες φόροι;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/02/2024
22/02/2024
21/02/2024
20/02/2024
19/02/2024
16/02/2024