Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΜητσοτάκης: Αύξηση του φόρου διαμονής, φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση, προβληματισμοί για τον υπερτουρισμό
Τουριστική πολιτική

Μητσοτάκης: Αύξηση του φόρου διαμονής, φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση, προβληματισμοί για τον υπερτουρισμό

Ο τουρισμός θα κληθεί να συμβάλει στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στη χώρα μας, πόσο αλλάζει ο φόρος διαμονής ανά κατηγορία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην φετινή ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι ο τουρισμός θα σταθεί αρωγός στις καταστροφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη πατρίδα μας συμβάλοντας με το φόρο διαμονής ως πράσινο τέλος,  συγχρηματοδοτώντας το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών.

Παρόλο που θα ήθελα να τονίσω σε αυτή την ομιλία για τον τουρισμό την φετινή του αύξηση και στα νούμερα αλλά και στα έσοδα που ξεπέρασαν εκείνα του 2019″ τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, συνέχισε με μέτρα και φόρους στον κλάδο που θα σταθεί αρωγός στις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, και αφού τόνισε την υποχρεωτική πλήρη ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών στο άμεσο μέλλον όλων των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει

  • αύξηση 1-6 ευρώ ανά διανυκτέρευση στον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, που θα αποδώσει έως 300 εκ. ευρώ το 2024 για το νέο Ταμείο Αποζημιώσεων Καταστροφών και
  • επιβολή ΦΠΑ και Τελών στη βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται από 3 ακίνητα και πάνω .
  • τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να διαθέτουν πάνω από 2 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνουν έναρξη εργασιών. Αυτά τα ακίνητα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ, φόρο διαμονής, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%

Σημειώνουμε ότι ο φόρος διαμονής σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία το 2024 θα έχει ως εξής:

  • 1-2 αστέρια: από 0,50 πάει 1,5 ευρώ
  • 3*: από 1,5 ευρώ πάει 3 ευρώ
  • 4*: από 3 ευρώ πάει 7 ευρώ
  • 5*: από 4 ευρώ πάει 10 ευρώ

Σχετικά με την αύξηση του φόρου διαμονής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ΠΟΞ, κ. Γρηγόρης Τάσιος τόνισε ότι για ένα ξενοδοχείο πολυτελείας πχ για ένα πακέτο διαμονής 7 ημερών είναι 70 ευρώ ο φόρος και αυτό δημιουργεί ένα προβληματισμό για το τουριστικό πακέτο του 2024.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Σπυριδάκη από το Πρώτο Θέμα Κρήτης για τον υπερτουρισμό που σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται κινήσεις για τη μείωση του αριθμού των τουριστών ενώ στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι η χωρητικότητα αυξήθηκε φθάνοντας τα 15 εκατ. ετησίως, χωρίς αντίστοιχη ανάπτυξη των υποδομών, ζητώντας να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τον τουρισμό με δεδομένο και την έλλειψη στο ανθρώπινο δυναμικό.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το θέμα του υπερτουρισμού απασχολεί την κυβέρνηση και γι αυτό γίνεται η προσπάθεια στην Ακρόπολη, ενώ τόνισε ότι το μυστικό στον τουρισμό είναι αφενός να μην μετριέται η απόδοση του κλάδου από τις αφίξεις αλλά με τα έσοδα που μπορούν να έρθουν από τουρισμό υψηλότερου εισοδήματος και το δεύτερο η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι και στα δύο έχουν γίνει βήματα μιας και αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα και γίνονται επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε κλάδους του τουρισμού που επιφέρουν καλά έσοδα. Επίσης, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια για επέκταση της τουριστικής περιόδου επιτρέποντας να έρθει κόσμος το Μάρτιο, τον Οκτώβριο, και το Νοέμβριο, τονίζοντας ότι οι διεθνείς τάσεις θέλουν τους τουρίστες να προτιμούν να ταξιδεύουν σε περιόδους εκτός αιχμής.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024