Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΟ παράκτιος/θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο παράκτιος/θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο βρέθηκαν οι τομείς που απαρτίζουν τη Γαλάζια Ανάπτυξη και ενισχύουν την οικονομία της θάλασσας, όπως είναι ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός.

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση πρωτοβουλίας του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρου Δανέλλη με τίτλο “Γαλάζια Ανάπτυξη: Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, της ναυτιλίας και του τουρισμού στην ΕΕ”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο βρέθηκαν οι τομείς που απαρτίζουν τη Γαλάζια Ανάπτυξη και ενισχύουν την οικονομία της θάλασσας, όπως είναι ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, η υδατοκαλλιέργεια, η γαλάζια ενέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία, η θαλάσσια εξόρυξη ορυκτών, καθώς και η ναυτιλία και η ναυπηγική βιομηχανία. Τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ένωσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος της θαλάσσιας οικονομίας σε 590 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ενώ η συνολική απασχόληση δύναται να ξεπεράσει την εκτίμηση των 7 εκατ. θέσεων εργασίας.

Στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι τομείς του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού και της ναυτιλίας αποτελούν τη βασική πηγή εισοδήματος για ορισμένες περιφέρειες της ΕΕ, όπως π.χ. τα νησιά, και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή της ΕΕ, καθώς επίσης και στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Η αξιοποίηση και ο συντονισμός των υφιστάμενων πολιτικών και εργαλείων καθώς και η επεξεργασία νέων προγραμμάτων και δράσεων ώστε να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες μεταξύ πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα στις παράκτιες περιοχές κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ. Επιπλέον, η κρουαζιέρα αποτελεί σημαντικό οικονομικό πόρο για τα ευρωπαϊκά λιμάνια και τις τοπικές κοινωνίες, επιτρέποντας τον σχεδιασμό ελκυστικών τουριστικών προγραμμάτων που αποβλέπουν στην επαύξηση της εμπειρίας των επισκεπτών και την ταυτόχρονη προστιθέμενη αξία για τις τοπικές οικονομίες. Ο συνδυασμός ιχθυοκαλλιέργειας και αιολικής ενέργειας σε κοινές υπεράκτιες εγκαταστάσεις λύνει ζητήματα ασύμβατων χρήσεων και δημιουργεί προϋποθέσεις αναζωογόνησης σε καινοτόμες κατασκευές, για την χειμαζόμενη ναυπηγική βιομηχανία.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας είναι και η διατύπωση της πρότασης του εισηγητή για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), η οποία τονίζει την ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων της θάλασσας και θα “εξασφαλίζει την αποτελεσματική και ασφαλή οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

Τέλος, δεν παραβλέπεται το γεγονός ότι η Γαλάζια Ανάπτυξη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυάριθμες προκλήσεις: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων στη δεδομένη οικονομική συγκυρία στην ΕΕ, την αρρύθμιστη ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια σκακιέρα σε ότι αφορά τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία, τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και τις εποχικές διακυμάνσεις των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους τομείς της Γαλάζια Οικονομίας, καθώς και πολλά απρόβλεπτα γεγονότα που πλήττουν κατά καιρούς τους κλάδους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024