Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΔικαστήριο αναιρεί πρόστιμο στη Ryanair για μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία
Αερομεταφορές

Δικαστήριο αναιρεί πρόστιμο στη Ryanair για μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη Βρετανία

Στο δικαστήριο, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αποκάλυψε ότι είχε καταβάλει πάνω από 400.000 λίρες το 2015 για τη μεταφορά 200 επιβατών με πλαστά διαβατήρια ή μη έγκυρες θεωρήσεις βίζας.

Η Ryanair κέρδισε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών σε υπόθεση που αφορούσε πρόστιμο ύψους 4.000 λιρών στερλινών για τη μεταφορά με την αεροπορική εταιρείας δύο παράτυπων μεταναστών στο Εδιμβούργο.

Ο δικαστής απεφάνθη ότι το προσωπικό της Ryanair που έλεγξε τα παραποιημένα ελληνικά διαβατήρια του ζευγαριού, δε θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν πλαστά.

Ο δικαστής Damien Lochrane είπε ακόμη ότι και εκπαιδευμένοι αξιωματικοί στην Υπηρεσία Μετανάστευσης δύσκολα εντοπίζουν τα πλαστά διαβατήρια και αποφάνθηκε ότι στη Ryanair δε θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για τη μεταφορά των δύο Αλβανών υπηκόων, που πέταξαν από τη Μαγιόρκα στο Εδιμβούργο τον Μάιο του περασμένου έτους.

Το ζευγάρι των Αλβανών είχε προφανώς περάσει από τον έλεγχο της ισπανικής συνοριακής αστυνομίας και του ελέγχου της Ryanair στο αεροδρόμιο πριν εντοπιστούν τα πλαστά τους έγγραφα από συνοριακούς επιθεωρητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τον έλεγχο  μετανάστευσης στο Αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

Στο δικαστήριο, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αποκάλυψε ότι είχε καταβάλει πάνω από 400.000 λίρες το 2015 για τη μεταφορά 200 επιβατών με πλαστά διαβατήρια ή μη έγκυρες θεωρήσεις βίζας.

Ωστόσο, η Ryanair ανέφερε ότι δε σκοπεύουν να ζητήσουν την επιστροφή τυχόν άλλων προστίμων. Δήλωσε στο δικαστήριο ότι σε αυτήν την περίπτωση άσκησε έφεση, επειδή “πλαστότητα” των διαβατηρίων δε θα ήταν “εύλογα εμφανής” στο προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: “Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή του δικαστηρίου, η οποία διαπίστωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε λανθασμένα επιβάλει πρόστιμο στην Ryanair ύψους 4.000 λιρών σε αυτήν την περίπτωση. Το ποσό, καθώς και το κόστος των νομικών εξόδων έχουν επιστραφεί στη Ryanair”.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες πιστεύεται ότι έχουν πληρώσει με εκατομμύρια την αποτυχία τους να εντοπίσουν επιβάτες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, από τότε που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα το 1999. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί μετανάστευσης, στις αεροπορικές εταιρείες και τις γραμμές κρουαζιέρας μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι 2.000 λίρες για κάθε επιβάτη που προσπαθεί να εισέλθουν στη Βρετανία χωρίς τα σωστά έγγραφα.

Ωστόσο, στο δικαστήριο ακούστηκε ότι το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε πρόστιμα σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, αλλά όχι σε άλλες, κάτι το οποίο ο δικαστής δήλωσε ότι ήταν “ασυνεπής προσέγγιση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024