Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΠρόγραμμα ICAO για θέσπιση κοινού επιπέδου ασφαλείας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας
Αποτελέσματα έρευνας του Eurocontrol

Πρόγραμμα ICAO για θέσπιση κοινού επιπέδου ασφαλείας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας

Πρόγραμμα για τη θέσπιση ενός κοινού επιπέδου ασφαλείας σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά στην εναέρια κυκλοφορία προωθεί και υλοποιεί αυτό το διάστημα ο ICAO – International Civil Aviation Organization, βασισμένο στη συνεργασία κυβερνήσεων και αεροπορικών εταιριών, με στόχο τη μείωση…

Πρόγραμμα για τη θέσπιση ενός κοινού επιπέδου ασφαλείας σε παγκόσμια κλίμακα, όσον αφορά στην εναέρια κυκλοφορία προωθεί και υλοποιεί αυτό το διάστημα ο ICAO – International Civil Aviation Organization, βασισμένο στη συνεργασία<...>κυβερνήσεων και αεροπορικών εταιριών, με στόχο τη μείωση του αριθμού αεροπορικών ατυχημάτων. Αισιόδοξα είναι ωστόσο τα αποτελέσματα πρόσφατης σχετικής μελέτης του EUROCONTROL, που εμφανίζουν βελτιωμένα τα επίπεδα ασφαλείας στην Ευρώπη, έπειτα από τις αεροπορικές τραγωδίες που σημειώθηκαν στο Μιλάνο της Ιταλίας και το Uberlingen της Νότιας Γερμανίας το 2001 και 2002 αντίστοιχα.

Ειδικότερα, μέσα από το πρόγραμμα του ICAO ειδικοί σε θέματα ασφαλείας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για την αναβάθμιση των επιπέδων ασφαλείας στην εναέρια κυκλοφορία απαιτούνται στρατηγικές δράσεις και συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε 2 φάσεις, από τις οποίες η δεύτερη άρχισε μόλις την περασμένη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2006 και περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών ημερίδων σε όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Έρευνα για το βαθμό βελτίωσης των επιπέδων ασφαλείας στις ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποίησε πρόσφατα και το EUROCONTROL, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι επίπεδο βρίσκεται η ασφάλεια κάθε κράτους σε θέματα αεροπορίας και αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σχετικού κανονισμού του (EUROCONTROL’s Safety Regulatory Requirements – ESARRs). Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 42 χώρες είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον της αεροπορικής βιομηχανίας, αλλά και της ανθρωπότητας, αφού διαπιστώθηκε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα κράτη έχουν ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας τους. Στο διάστημα μεταξύ 2002 και 2006, οι προμηθευτές αεροπορικών συστημάτων πλοήγησης έχουν βελτιώσει τα επίπεδα ασφαλείας κατά 15%, ενώ οι ελεγκτές τα βελτίωσαν κατά 12%. Έτσι, το μέσο επίπεδο στην Ευρώπη για τους μηχανισμούς διαχείρισης ασφαλείας εναέριας κυκλοφορίας αγγίζει σήμερα το 70%, όσον αφορά στους προμηθευτές και 65% όσον αφορά στους ελεγκτές. Σχέδον το ένα τέταρτο των προμηθευτών έχει φτάσει σε επίπεδα ασφαλείας πάνω από το 90% και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και πάνω από το 98%. Για το 2002, το επίπεδο του 70% είχε τεθεί ως κορυφαίος στόχος για κάθε κράτος.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024