Επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποβάλουν αιτήσεις για τον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικολογικού Τουρισμού καλεί το Σκωλ. Το νέο στοιχείο στον διαγωνισμό φέτοςείναι […]
Επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποβάλουν αιτήσεις για τον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οικολογικού Τουρισμού καλεί το Σκωλ. Το νέο στοιχείο στον διαγωνισμό φέτος<...>είναι η προσθήκη μιας νέας κατηγορίας Global Corporate Establishments. Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές, επιτείνουν τις προσπάθειες του Σκωλ για ενημέρωση και συνειδητοποίηση της ανάγκης για αειφορική και υπεύθυνη ανάπτυξη στον Τουρισμό και στηρίζει για το σκοπό αυτό σχετικές πρωτοβουλίες και προγράμματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του οποίου είναι μέλος, και των Ηνωμένων Εθνών.
Τα Βραβεία του Οικολογικού Τουρισμού, φέτος με χορηγούς τους Johnson Diversey, Evian, και το ίδρυμα Iznik, θα παρουσιαστούν στην Ταϊπέϊ στις 13 Οκτωβρίου 2008, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής του 69ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Σκωλ απο τον Πρόεδρο Νεοζηλανδό κ. Phil Sims.
Το Σκωλ με τη Διεθνή μορφή του ιδρύθηκε το 1934 και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός επαγγελματιών στο Τουρισμό που συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας. Με 22.000 μέλη το Σκωλ είναι παρόν σε 90 χώρες στον κόσμο.
Το Σκωλ ως διεθνής οργανισμός στελεχών του Τουρισμού, αποτελεί ισχυρό πόλο της τουριστικής βιομηχανίας που μπορεί να επιφέρει αλλαγές και να ενθαρρύνει την προστασία του περιβάλλοντος. Τα βραβεία αποσκοπούν να προβάλουν πρακτικές εφαρμογές οικολογικού τουρισμού, να καταδείξουν το σοβαρό ρόλο της διάδρασης του φυσικού πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στον τουρισμό, και την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής στον Οικολογικό Τουρισμό.
Το Σκωλ εκτιμά πως η αειφορική ανάπτυξη στον τουρισμό είναι το κλειδί της υπόστασης και της μελλοντικής επιτυχίας της βιομηχανίας και θεωρεί τον Οικολογικό Τουρισμό ένα τμήμα απο τα πολλά που συνθέτουν την αειφορία στον τουρισμό.
Η συμμετοχή σ` ένα τέτοιο διαγωνισμό σημαίνει διαφήμιση του προγράμματος σε 90 χώρες δωρεάν, της χώρας και της περιοχής όπου αυτό ανήκει και φυσικά την πιθανότητα διάκρισης. Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πάρει πρώτο βραβείο στα Χανιά για τον οικισμό «Μηλιά» το 2003 το δεύτερο για το « Πετρωμένο Δάσος Μυτιλήνης» το 2007 και πολλές άλλες συμμετοχές της βαθμολογήθηκαν με ψηλό βαθμό. Η συμμετοχή έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει υποψηφιότητα.
Οι κατηγορίες για φέτος ειναι επτά:
- Tour Operators – Ταξιδιωτικοί Πράκτορες
- Καταλύμματα κάθε μεγέθους και κατηγορίας (2.1 Καταλύμματα σε Αστικές περιοχές (Ξενοδοχεία πόλεων) και 2.2 Καταλύμματα σε μη Αστικές περιοχές (Εκτός πόλεων))
- Μεταφορικά μέσα
- Προγράμματα στην Ύπαιθρο (Αναρριχητικός τουρισμός, Προγράμματα Υποθαλάσσια, Ακτών, Ποταμών, Λιμνών, Θεματικά Πάρκα)
- Πόλεις -Χωριά (Κοινοτικά και Κυβερνητικά Προγράμματα)
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, Μέσα ενημέρωσης)
- Παγκόσμιες Συνεταιριστικές τουριστικές εγκαταστάσεις
Ο αριθμός των βραβείων θα είναι αντίστοιχος με αυτό των κατηγοριών. Σημειώνεται πως είναι στη δικαιοδοσία της Οργανωτικής Επιτροπής να αποφασίσει για την επίδοση ειδικού βραβείου. Την Οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν Ο/η Πρόεδρος του Διεθνούς Σκωλ, ο/η Director υπεύθυνος/η για τον Διαγωνισμό Οικολογικού Τουρισμού και ο Γ. Γραμματέας του Διεθνούς Σκωλ.
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν τα πιό κάτω σε τρία αντίγραφα.
- Αίτηση η οποία βρίσκεται στο Ecotourism Awards Application form (pdf).στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλεί με φαξ.)
- Κείμενο με την περιγραφή του προγράμματος όχι μεγαλύτερο απο 1 σελίδα (100 λέξεις)
- Φυλλάδιο που θα παρουσιάζει με εικόνες και κείμενα το πρόγραμμα
- CD διάρκειας 5 λεπτών, κατά προτίμηση Power Point, το οποίο να παρουσιάζει το υποψήφιο πρόγραμμα και πως αυτό αλληλοεπιδρά στο φυσικό πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον.(Υποψηφιότητες χωρίς CD δεν θα συμπεριληφθούν στον διαγωνισμό).
- Επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας απο τον Οργανισμό Τουρισμού (απο περιφερειακό η κεντρικό γραφείο), ή απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. (Δεν ισχύει για την κατηγορία νούμερο 7)
- Κριτήρια αξιολόγησης (όπως φαίνονται πιό κάτω).
H Γραμματεία του Σκωλ θα αξιολογήσει σε πρώτο επίπεδο εάν οι συμμετοχές πληρούν τα “κριτήρια αξιολόγησης”, τα οποία είναι:
- Συμβολή στη διατήρηση και προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος
- Διατήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
- Συμμετοχή της κοινότητας και οφέλη που απορρέουν απο αυτήν
- Εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά, δείκτες
- Αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί
- Επιχειρηματική ευρωστία
- Νεωτερισμοί
- `Αλλες σημαντικές πρωτοβουλίες
Την τελική απόφαση θα πάρουν οι κριτές, οι οποίοι είναι τρεις και επιλέγονται απο την Οργανωτική Επιτροπή. Είναι άτομα κύρους και προέρχονται από Κυβερνητικούς ή μη φορείς, οι οποίοι έχουν άμεση σύνδεση με τουρισμό και/ή με το περιβάλλον. Οι κριτές δρούν ανεξάρτητα και η μόνη επαφή που έχουν είναι ατομικά με την Γραμματεία του Σκωλ. Τα ονόματά τους για προφανείς λόγους γίνονται γνωστά κατα την τελετή παρουσίασης των Βραβείων. Τα ονόματα των κριτών των προηγούμενων ετών υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Σκωλ, καθώς και οι νικητές απο το 2002 έως 2007.
Τελευταία μέρα υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, οι οποίες πρέπει να αποσταλλούν στην Γραμματεία του Διεθνούς Σκωλ, είναι η 30η Ιουνίου 2008. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Σκωλ (www.skal.org) και ειδικότερα στο link http://www.skal.org/html/ecotourism/guidelines.asp.