Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTO: Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού από τον Frangialli στην 17η Philoxenia

WTO: Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του παγκόσμιου τουρισμού από τον Frangialli στην 17η Philoxenia

Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του τουρισμού μετά το τρομοκρατικό μήνυμα της 11ης Σεπτεμβρίου πέρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) Francesco Frangialli στην ομιλία του στο επίσημο […]

Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία του τουρισμού μετά το τρομοκρατικό μήνυμα της 11ης Σεπτεμβρίου πέρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού<...> (WTO<.>) Francesco Frangialli στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στα πλαίσια της 17ης Philoxenia 2001.

Ο κ. Frangialli μιλώντας για την αντίδραση της τουριστικής βιομηχανίας μετά το χτύπημα ανέφερε ότι "ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί και ποτέ ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες – η νούμερο ένα τουριστική αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο κι ο νούμερο δύο προορισμός παγκόσμια – δεν υπήρξαν θύμα τρομοκρατικής επίθεσης" και τόνισε ότι "ακόμα και καθώς συνεχίζουμε να θρηνούμε αυτή τη τραγωδία και παρά την μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στην παγκόσμια σκηνή μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε στον κόσμο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να συνεχιστεί, ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ότι η τουριστική βιομηχανία δεν θα παραλύσει από φόβο προς την τρομοκρατία".

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα του παρελθόντος ο κ. Frangialli μετέδωσε ένα θετικό μήνυμα λέγοντας ότι "η εμπειρία μας στην διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια του Πόλεμου του Κόλπου και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο έχει αποδείξει ότι ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία που έχει μεγάλη δύναμη και μεγάλη αντοχή. Εάν οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι να πάνε σε ένα μέρος του κόσμου, πηγαίνουν σε ένα άλλο μέρος του κόσμου ή κάνουν ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι τους. Όμως ακόμα ταξιδεύουν".

"Η εμπειρία μας έχει επίσης αποδείξει ότι ο τουρισμός έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και μεγάλη δύναμη να συνέρχεται από μια κρίση. Εάν οι άνθρωποι φοβούνται να ταξιδέψουν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό τον ένα χρόνο και η ζήτηση είναι συγκρατημένη, η επόμενη χρονιά δείχνει ασυνήθιστη αύξηση. Από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου δεν έχει υπάρξει ποτέ μια χρονιά αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης της βιομηχανίας του τουρισμού".

Ο κ. Frangialli συνέστησε στους παρευρισκόμενους ότι θα πρέπει να «…μη δίνετε βαρύτητα μόνο στα αρνητικά στοιχεία για τις αερομεταφορές, τις κρατήσεις σε πολυτελείας ξενοδοχεία, τον τουρισμό ‘πακέτου’. Άλλοι τουριστικοί τομείς έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα πχ. Οδικός τουρισμός, κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, ταξίδια μεμονωμένων».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την πορεία του τουρισμού παγκοσμίως, ο κ. Frangialli είπε ότι: "Η θερινή τουριστική περίοδος στους περισσότερους κύριους προορισμούς του κόσμου είχε ήδη τελειώσει όταν ξεκίνησε η κρίση και ο τουρισμός παγκόσμια ήταν σε τροχιά για μια αύξηση περίπου 3 τοις εκατό. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήμασταν υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε τις βραχυχρόνιες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του 2001 σε 1 έως 1,5% -περίπου στο μισό από εκείνο που αναμέναμε- όμως εν τούτοις θετική ανάπτυξη".

"Αισθανόμαστε σίγουροι ότι ο τουρισμός θα έχει μια γρήγορη ανάκαμψη και θα επαναλάβει τους συνήθης ρυθμούς ανάπτυξης περίπου στο τέλος του 2002. Για αυτό το λόγο, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη σε αυτό το σημείο να προσαρμόσουμε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας για το 2010 και το 2020. Ακόμα αναμένουμε ένα δισεκατομμύριο διεθνείς αφίξεις το 2010 και 1,5 δισεκατομμύριο το 2020 -που υποθέτει έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης λίγο περισσότερο από 4,1 τοις εκατό ετησίως".

Ο κ. Frangialli κατέληξε, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι η τουριστική διαδικασία δεν ανατρέπεται από εξωτερικούς παράγοντες και ανέφερε συγκεκριμένα ότι: "η κρίση ξεκίνησε σχεδόν πριν δύο μήνες από σήμερα. Μαζί με τον τομέα των αερομεταφορών, ο τουρισμός σαφώς υποφέρει περισσότερο από άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι εύλογο ότι ενδιαφερόμαστε για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό που αναπόφευκτα θα χάσουν τις δουλειές τους. Όμως ο τουρισμός είναι ένας τομέας που είναι προορισμένος να κοιτά προς τα εμπρός.

Η ανθρώπινη επιθυμία για την ανακάλυψη νέων περιοχών, η ανάγκη ταξιδιού για επαγγελματικούς λόγους, καθώς και η ανάγκη για διαλείμματα ελευθέρου χρόνου από την ρουτίνα της δουλειάς….όλα αυτά έχουν γίνει δυνατές και ακαταμάχητες συνήθειες στην σύγχρονη κοινωνία μας.

Εξωτερικά γεγονότα μπορούν να μας κλονίσουν και να μεταβάλλουν σοβαρά τις τουριστικές ροές. Μπορούν να μας κάνουν να επιλέξουμε ένα διαφορετικό προορισμό διακοπών ή να κάνουμε διακοπές πιο κοντά στο σπίτι μας. Μπορούν να μας κάνουν να αναβάλλουμε τα σχέδια διακοπών μας. Όμως εξωτερικά γεγονότα δεν μπορούν να σταματήσουν τον τουρισμό".

Τέλος, αφού παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν αισιόδοξοι σχετικά με το μακροπρόθεσμο μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα χιλιετία δεν θα είναι η χιλιετία της τρομοκρατίας… αλλά αντίθετα είναι η χιλιετία του τουρισμού!

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024