Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνησυχητικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό
Μεγάλη μείωση έως σήμερα στις προκρατήσεις από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, ήδη οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν υποχωρήσει κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και οι πληρότητες κατά 40%. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία εμφανίζονται μειωμένες κατά 30% και κατά 15% με 20% οι κρατήσεις από τη Γερμανία, ενώ μειωμένες είναι και οι προκρατήσεις από…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”, ήδη οι τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας<...> έχουν υποχωρήσει κατά 35% σε σχέση με πέρυσι και οι πληρότητες κατά 40%. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατήσεις από τη Βρετανία εμφανίζονται μειωμένες κατά 30% και κατά 15% με 20% οι κρατήσεις από τη Γερμανία, ενώ μειωμένες είναι και οι προκρατήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία.

Ενώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Σπύρος Γκίνης, σήμερα στις προκρατήσεις υπάρχει “κάτω, πολύ κάτω και πάρα πολύ κάτω”. Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά κλίμα αισιοδοξίας δημιουργούν, αφού σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων:
1. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει πτώση της τάξεως του 10% στον τουριστικό τομέα (έσοδα, αφίξεις κ.λπ.). Αν επαληθευτεί, θα επιφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% και θα προσθέσει 50.000 ανέργους.
2. Το απαισιόδοξο σενάριο -που θεωρείται επίσης εφικτό- προβλέπει πτώση της τάξεως του 20% στις αφίξεις. Τότε η κάμψη αυτή θα επιφέρει «με βεβαιότητα βαθιά ύφεση στην οικονομία της χώρας, με όλες τις προφανείς επιζήμιες επιπτώσεις και στην απασχόληση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής, κ. Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στο “Έθνος”, σημειώνει: “Οι δύο πρώτοι μήνες του έτους ήταν `κακοί` για τις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας. Με 28% μείωση ο Φεβρουάριος και 40% ο Ιανουάριος, ενώ σε μερικές μονάδες η πτώση έφτασε και το 70%”. Η εικόνα από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει ότι οι προκρατήσεις για Ρόδο είναι -25%, για Χαλκιδική -15%, το ίδιο και στην Κέρκυρα, ενώ η πτώση σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο ξεπερνά το 30%, και από -10 έως -30% (ανάλογα με το νομό) στην Κρήτη. Αλλά και ο επικεφαλής της TUI Ελλάς, κ. Νίκος Παπαθανάσης, χαρακτηρίζει τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων απογοητευτικά.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στη συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, ζήτησε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από αυτά που θα αντλήσουν οι τράπεζες, κάνοντας χρήση των εγγυήσεων του Δημοσίου από τις διεθνείς χρηματαγορές, να διοχετευθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Τσακίρης σημειώνει ακόμα πως πολλά από τα ξενοδοχεία της Αθήνας αντιμετωπίζουν ζωτικό πρόβλημα, διότι το 50% των ξενοδοχείων (σε σύνολο 500) είναι νοικιασμένα και οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι αντοχές τους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις για να προσελκύσουν πελάτες είναι εξαιρετικά μειωμένες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΣΕΤΕ έχει αρχίσει τις επαφές με τις τράπεζες, προκειμένου να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα του κλάδου. Ήδη το προεδρείο του Συνδέσμου συναντήθηκε με την διοίκηση της Eurobank και συζήτησε μαζί της, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει πόρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς.

Η μοναδική ίσως ελπίδα σήμερα του ελληνικού τουρισμού είναι οι τουρίστες all inclusive, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των συνολικών αφίξεων.

Μειωμένες κατά 3,9% οι αφίξεις Ιαν.- Σεπτ. 2008
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών τουριστών το διάστημα Ιαν. – Σεπτ. 2008, ήταν μειωμένες κατά 3,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν 7,62 εκατ. άτομα. Ο ελληνικός τουρισμός άρχισε από πέρυσι να δέχεται τις πιέσεις της κρίσης -όπως καταγράφηκαν στο 9μηνο του 2008-, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η υποχώρηση των αφίξεων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη φέτος. Στην πλειονότητά τους (73%) οι τουρίστες προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερη τη Βρετανία (1,04 εκατ. Γερμανοί και 925.000 Βρετανοί).

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών (25,7%) και ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από Πολωνία, Κύπρο, Τσεχία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Αντίθετα μειωμένες κατά 11,9% ήταν στο 9μηνο του 2008 οι αφίξεις των Αμερικανών τουριστών, καθώς και των προερχόμενων από τις ασιατικές χώρες (-6,9%). Οι 7 στους 10 τουρίστες (8 στις 10 διανυκτερεύσεις) επισκέφτηκαν τις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας. Η μέση διάρκεια παραμονής για τους αλλοδαπούς τουρίστες διαμορφώθηκε στις 5,5 διανυκτερεύσεις.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024