Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ ΕΤΟΑΑ στο Tourism & Travel in the Green Economy Symposium
Το Athens Convention Bureau έδωσε το παρόν στο Γκέτεμποργκ

Η ΕΤΟΑΑ στο Tourism & Travel in the Green Economy Symposium

Στο διεθνές συμπόσιο “Tourism & Travel in the Green Economy” που διοργανώθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, συμμετείχαν η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) και ο θυγατρικός της φορέας, το…

Στο διεθνές συμπόσιο “Tourism & Travel in the Green Economy” που διοργανώθηκε στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας,<...> συμμετείχαν η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) και ο θυγατρικός της φορέας, το Athens Convention Bureau (ACB), με την ιδιότητα του Μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (European Tourism Commission- ETC), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (United Nations World Travel Organisation-UNWTO) και το Visit Sweden, με την υποστήριξη του UNEP (United Nations Environment Programme) και της Σουηδικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαμορφώθηκαν οι τέσσερις βασικές θέσεις του τουριστικού τομέα εν όψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:

  • Περιορισμός στις εκπομπές ρύπων, ειδικά από τις εταιρείες μεταφορών και διαμονής.
  • Προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών στις κλιματολογικές αλλαγές.
  • Εφαρμογή υπάρχουσας και νέας τεχνολογίας για βελτίωση στην απόδοση της ενέργειας.
  • Διασφάλιση οικονομικών πόρων ώστε να βοηθηθούν φτωχές περιοχές και χώρες.
  • Το συμπόσιο είχε ως καίριο στόχο να ενημερώσει τους φορείς του τουρισμού σχετικά με θέματα πράσινου τουρισμού, ώστε να υπάρξει άμεση δράση και συνεισφορά στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματολογικής αλλαγής που πρόκειται να γίνουν στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Τα συμπεράσματα του συμποσίου βασίστηκαν στη Διάσκεψη του Νταβός για την κλιματολογική αλλαγή και τον τουρισμό, της οποίας είχε ηγηθεί το UNWTO, σε συνεργασία με πολλούς άλλους οργανισμούς και φορείς του τουρισμού. Τα μηνύματα της Διάσκεψης του Νταβός θεωρήθηκαν πιο επίκαιρα από ποτέ για την τουριστική βιομηχανία: Προσαρμογή, Περιορισμός, Βελτίωση της Τεχνολογίας. Το συμπόσιο προσέφερε ιδέες και γραμμές δράσης σχετικά με το πώς ο τουρισμός μπορεί να ωφεληθεί από πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πράσινη οικονομία.

Κλειδί στα συμπεράσματα ήταν ο ρόλος και η δικτύωση των Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού (National Tourism Organisations). Στο συμπόσιο παρουσιάστηκε το Destinet Sustainable Tourism portal, ένα εργαλείο μάθησης σχετικά με τον οικολογικό τουρισμό.

Το συμπόσιο είχε τέσσερις θεματικές ενότητες: στην πρώτη συζητήθηκαν οι δράσεις του τουριστικού τομέα ώστε να μειωθεί η αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Υπογραμμίστηκαν οι πρωτοβουλίες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και τονίστηκαν οι τρόποι που η τουριστική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει θετικά στις διαδικασίες.

Στη δεύτερη, συζητήθηκαν οι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες ώστε να επιτευχθούν κλιματολογικά φιλικά αποτελέσματα στο χώρο των μεταφορών. Παρουσιάσθηκαν παραδείγματα για το πώς κινούνται οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες σήμερα.

Στην τρίτη ενότητα δόθηκαν παραδείγματα τουριστικών προορισμών που προσπαθούν να συνδυάσουν αρμονικά, στοιχεία αειφόρου τουρισμού. Συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή της πολιτικής SPC (Sustainable Consumption & Production) για τον τουριστικό τομέα, καθώς και η δράση που μπορεί να αναλάβει ο τομέας διαμονής.

Η τελευταία ενότητα επικεντρώθηκε στο σχέδιο δράσης που έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν οι Εθνικοί Οργανισμοί Τουρισμού και δόθηκαν παραδείγματα εθνικών οργανισμών που ήδη τα εφαρμόζουν, όπως το VisitBritain.

Τις εργασίες του Συμποσίου χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, η Σουηδή αναπληρωτής πρωθυπουργός Maud Olofsson, ο πρόεδρος του ETC Arthur Oberascher και ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024