Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚ. Μαρκόπουλος: Η μείωση του τουριστικού τζίρου θα είναι έως 5% φέτος
Αμεσα προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για την επόμενη (2010) καμπάνια της Ελλάδας

Κ. Μαρκόπουλος: Η μείωση του τουριστικού τζίρου θα είναι έως 5% φέτος

Την πρώτη πρόβλεψη ότι η τουριστική κίνηση (αφίξεις ξένων τουριστών) το 2009 στην Ελλάδα δεν θα σημειώσει πτώση σε διψήφιο νούμερο εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τις αεροπορικές…

Την πρώτη πρόβλεψη ότι η τουριστική κίνηση (αφίξεις ξένων τουριστών) το 2009 στην Ελλάδα δεν θα σημειώσει πτώση σε διψήφιο νούμερο εξέφρασε ο<...> υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τις αεροπορικές αφίξεις στο πρώτο πεντάμηνο του 2009, που εμφανίζουν πτώση 8,8%. Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2009.

“Σήμερα ξεκινά ουσιαστικά και το νομοθετικό έργο του Υπουργείου με το σχέδιο νόμου, το πολυνομοσχέδιο δηλαδή, το οποίο δίνει λύσεις:
1. Στη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων στη βάση του κανονισμού της ρύθμισης όλων των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με ό,τι πολεοδομικές παραβάσεις υπάρχουν, ούτως ώστε τα ξενοδοχεία να αποκτήσουν σήματα λειτουργίας και επομένως να αποκτήσουν ασφάλεια διαμονής και επομένως να αποκτήσουν και πυροπροστασία και ασφαλώς να αποκτήσουν σήματα και οι πισίνες τους και ασφάλεια σε ότι αφορά το παρεχόμενο προϊόν απ’τη χώρα.

2. Γίνεται μία αλλαγή εξαιρετικά ήπια στο ζήτημα των ξεναγών μετά από συμφωνία με το πανελλήνιο όργανό τους. Υπήρχαν κάποιες δυσαρμονίες και ενδεχόμενες διαφωνίες. Όμως εναρμονιζόμενοι με την ευρωπαϊκή υποχρέωση την οποία έχουμε σε ότι αφορά τη δυνατότητα και Ευρωπαίων ξεναγών να εργάζονται στην Ελλάδα, βάζουμε ως προαπαιτούμενο την ελληνική γλώσσα και ως προαπαιτούμενο επίσης μέσα από Επιτροπή την αδειοδότηση μετά από σωστή αξιολόγηση των γνώσεων για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά την οποία έχουν για τη χώρα μας. Είναι σε συμφωνία με τους ξεναγούς. Τελειώνει και αυτό το θέμα.

Σχέδια νόμου τα οποία έρχονται για να αυξήσουμε πλέον το βηματισμό μας σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο είναι:
– Η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, για να απλοποιήσουμε το ζήτημα της πολυνομίας και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη τη τουριστική βιομηχανία της χώρας να έχει ένα χαλί ενός σταθερού νομοθετικού πλαισίου.
– Το νομοθετικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα είναι σύγχρονο, ευέλικτο και θα δώσει μεγάλη ώθηση στον αγροτουρισμό. Ανοίγω μια παρένθεση και σας λέω ότι η Αγροτουριστική Α.Ε. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει πλέον τελειώσει την εκκαθάρισή της και μπαίνει σε κανονική λειτουργία με Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί με την πρώτη συνεδρίασή της.
– Ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αφορά τη λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων. Η λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων είναι ιδιαίτερα σημαντική στις νέες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η είσοδος του διαδικτύου πιέζει τα πρακτορεία και τα ταξιδιωτικά γραφεία, άρα πρέπει να τους βοηθήσουμε να εκσυγχρονιστούν, να τους βοηθήσουμε να είναι πιο ουσιαστικοί στη σχέση τους με τους πολίτες. Να αποκτήσουν ειδικό σήμα λειτουργίας και επομένως ένα είδος πιστοποιημένης λειτουργίας. Και να προχωρήσουμε επίσης και στην εγγυοδοσία, έναν τύπο οργανισμού εγγυοδοσίας των ταξιδίων, που να προστατεύει τα συμφέροντα του καταναλωτή.
– Και επίσης να θεσμοθετήσουμε μία ειδική διαδικασία, μια Επιτροπή Εξωδικαστικής Επίλυσης Διαφορών μεταξύ τουριστικών γραφείων και καταναλωτών. Όλα αυτά θα γίνουν σε απόλυτη συμφωνία μαζί τους.
– Επίσης, έχει τελειώσει σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, το νομοσχέδιο για τα Extreme Sports, δηλαδή την ειδική αυτή τουριστική δράση, το οποίο είναι ένα κοινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού και του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο επίσης θα κατατεθεί στη Βουλή για να δώσει σήμα και να διασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και την προστασία των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) ο υπουργός επανέλαβε ότι αυτή θα συγχωνευθεί με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) υποστηρίζοντας ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για να μειωθεί το ελληνικό κράτος. “Πάμε σε νέο οργανισμό λειτουργίας ΕΟΤ και προφανώς σε ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εναρμονίσει αυτές τις ιστορίες, που προκύπτουν για το καλό, με δύο κατευθύνσεις, τη σμίκρυνση του κράτους και την ευελιξία σε ότι αφορά την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής από τον ΕΟΤ.
Μέσα σε αυτό θα ενταχθεί και το νέο καθεστώς των γραφείων εξωτερικού για το οποίο έχει ήδη συσταθεί επιτροπή η οποία διερευνά τόσο το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και την ευελιξία λειτουργίας των γραφείων του εξωτερικού. Τα είχαμε πει απ’ την πρώτη μέρα, αλλά έχουμε κάνει όλο αυτό το βηματισμό για να φτάσουμε να τα ενοποιήσουμε όλα να μη γίνονται αποσπασματικές κινήσεις. Aρα, θα πάμε σε μία αλλαγή οργανισμού του ΕΟΤ με Προεδρικό Διάταγμα που να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές, σε συνδυασμό με την προοπτική της ΕΤΑ”
. Διαβεβαίωσε δε ότι όσοι διαγωνισμοί τρέχουν από την ΕΤΑ δε θα σταματήσουν, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου το θέμα θα έχει λήξει.

Η προκήρυξη για το νέο διεθνή διαγωνισμό για τη διαφημιστική καμπάνια της Ελλάδας στο εξωτερικό του 2010 θα γίνει άμεσα, προκειμένου έως τα Χριστρούγεννα να είναι έτοιμη. Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχθεί και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μορφή όλων των τουριστικών περιπτέρων που παρουσιάζει ο ΕΟΤ στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις. “Η προβολή της χώρας στο εξωτερικό έχει αυξηθεί φέτος κατά 50%. Μέσα σε αυτό το 50% έχουν ενταχθεί και ειδικές δυναμικές προβολής ιδιαίτερες και διαφορετικές από άλλες χρονιές. Μία απ’ αυτές π.χ. είναι η υιοθέτηση της θέσης του μεγάλου χορηγού σε ότι αφορά το τμήμα εκείνο του προγράμματος του CNN που είναι ο κινηματογράφος. Η Ελλάδα δηλαδή είναι αποκλειστική χορηγός στον κινηματογράφο του CNN για ολόκληρη τη χρονιά. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρωτόκολλο το οποίο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους. Υπάρχουν άλλα δύο σχέδια τα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία βρίσκονται επίσης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους και περιμένουμε το πόρισμα με βάση τα λογιστικά πρότυπα της χώρας. Το ένα αφορά το MTV και το άλλο αφορά το E-Entertainment, δύο πάρα πολύ μεγάλα κανάλια με ιδιαίτερο κοινό. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, διότι θα περιμένουμε την αξιολόγηση”.

Τέλος, για το 2010, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης καταθέτει αυτές τις ημέρες επιστολή (Letter of Intent) για τη διεκδίκηση ενός διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα με την επωνυμία “Regata Louis Vouiton”, προκειμένου αυτή να διεξαχθεί στο Αιγαίο και να αποτελέσει έτσι τόσο διαφήμιση για την Ελλάδα όσο και πόλο προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών. “Η Regata Lοuis Vuitton θεωρείται η ισχυρότερη και σημαντικότερη ευκαιρία αγώνων ιστιοπλοϊκών, πριν από το American’s Cup. Περιλαμβάνει πάνω από 15 σκάφη, με 17-20 άτομα πλήρωμα, και σε καθένα από αυτά θα υπάρχει ένα πρόσωπο VIP της Ελλάδος ή του κόσμου. Συμμετέχουν σκάφη πολύ μεγάλων εταιρειών. Η Louis Vuitton αναλαμβάνει να στήσει όλο το σκηνικό το οποίο χρειάζεται στη βάση εκκίνησης και επίσης στα λιμάνια όπου θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι σταθμοί. Το εισερχόμενο τουριστικό προϊόν για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σας λέω ότι ο τελευταίος αγώνας στη Βαλένθια έφερε πάνω από 300 χιλιάδες ανθρώπους σαν επισκέπτες μόνο για το γεγονός αυτό. Το τελικό αποτέλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Louis Vuitton θα έρθει μέχρι το τέλος του μηνός”.

Όσον αφορά στο World of Athens, πάνω από 300 χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν την πλατεία στην οποία στήθηκε η προβολή της Αθήνας στο Λονδίνο, λίγο από κάτω από 300 χιλιάδες στο Παρίσι και για το Βερολίνο δεν υπάρχει ακόμα απολογισμός. Ήδη αυτές τις μέρες ξεκινά στη Νέα Υόρκη. Την επόμενη βδομάδα “μεταφέρεται” στο Σικάγο.
“Επειδή ακριβώς είδαμε την ανταπόκριση, έχω δεσμευτεί και για δύο αντίστοιχες εκδηλώσεις σε ότι αφορά την προβολή της Θεσσαλονίκης και μέσω της Θεσσαλονίκης της Βορείου Ελλάδας. Έχει συμφωνηθεί με την Επιτροπή Προβολής, την Τουριστική Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, που έχει βεβαίως εκπροσώπηση, κοινωνικών φορέων και της πρώτης βαθμίδος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το που θα γίνουν αυτές οι δύο εκδηλώσεις θα το κανονίσουμε μέχρι το τέλος του μηνός και θα ανακοινωθεί. Αφορούν όμως το φθινόπωρο πλέον η προβολή της Θεσσαλονίκης”.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε συμφωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, για υλοποίηση 15 σεμιναρίων σε μείζονες τουριστικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον Κοινωνικό Οργανισμό Τουρισμού, με αντικείμενο κοινής συζήτησης της ΠΟΞ, της πολιτικής ηγεσίας υπό την ευρύτερη έννοια, των ξενοδόχων της χώρας. Αντικείμενο αυτής τη συζήτησης θα αποτελέσει η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η τιμολογιακή πολιτική και η αντιμετώπιση όλων εκείνων των αγκαθιών που υπάρχουν σε σχέση με τους καταναλωτές.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024