Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαραμανλής: Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων για την τουριστική ανάπτυξη η ποιότητα
15η Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ

Καραμανλής: Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων για την τουριστική ανάπτυξη η ποιότητα

Για τη κυβερνητική ατζέντα σε θέματα τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως τη ραγδαία ανάπτυξη χωρών της `Απω Ανατολής, τη δυναμική εξέλιξη της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και τη τεχνολογική πρόοδο, μίλησε στη 15η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κώστας Καραμανλής

Για τη κυβερνητική ατζέντα σε θέματα τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως τη ραγδαία ανάπτυξη χωρών της `Απω Ανατολής, τη δυναμική εξέλιξη της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και τη τεχνολογική πρόοδο, μίλησε στη 15η Τακτική<...>Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κώστας Καραμανλής. Όπως μάλιστα επεσήμανε σχετικά: “Ο διεθνής τουρισμός, καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, όμως, οι τουριστικοί προορισμοί αυξάνονται σημαντικά και γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικοί. Η αναμέτρηση στη διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στην «οικονομία του επισκέπτη», γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Και η αναμέτρηση αυτή απαιτεί συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, διεύρυνση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος”.

Το 2004 υπήρξε σταθμός για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. “Κι αυτό”, εξήγησε ο Πρωθυπουργός, “γιατί οι εκπληκτικοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας συνδυάστηκαν με τη χάραξη συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής. Η εθνική επιτυχία των Αγώνων έστειλε σ’ ολόκληρο τον Κόσμο την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας. Ανέδειξε την Ελλάδα της Ιστορίας και του Πολιτισμού. Πρόβαλε την Ελλάδα της ασφάλειας και της φιλοξενίας. Δημιούργησε μια πολυσήμαντη υλική και άυλη Κληρονομιά και άφησε μεγάλο μερίδιο στον Τουρισμό”.

Αναφερόμενος στο μέχρι σήμερα έργο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

  • Δρομολογήσαμε, την ίδια στιγμή, εθνική στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης. Ορίσαμε ως κεντρική επιδίωξη την ποιοτική και ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία που απλώνεται σ’ ολόκληρη τη Χώρα, αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο σε παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές και καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό τουριστικό προορισμό, όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Δώσαμε έμφαση στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, στην αξιοποίηση νέων μορφών τουρισμού.
  • Θέσαμε την τουριστική βιομηχανία, ως κατ’ εξοχήν βιομηχανία της αποκέντρωσης, στο κέντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.
  • Στηρίξαμε και στηρίζουμε, με τον αναπτυξιακό νόμο, την ίδρυση και την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως, επίσης, και τη μετατροπή παραδοσιακών κτηρίων σε σύγχρονα τουριστικά καταλύματα.
  • Ενισχύουμε επενδυτικές δραστηριότητες για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Γήπεδα γκολφ, μαρίνες, εκθεσιακά κέντρα, αυτοκινητοδρόμια, θεματικά πάρκα.
  • Εντάξαμε, έως τώρα, στον αναπτυξιακό νόμο πάνω από 800 τουριστικά επενδυτικά σχέδια, που φτάνουν τα 2,5 δις ευρώ και φέρνουν κοντά στις 5,5 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
  • Σημαντική, όμως, είναι και η ενίσχυση που παρέχεται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα πάνω από 4.150 επενδυτικά τουριστικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 460 εκ. ευρώ. Από το 8%, που ήταν η απορρόφηση πόρων για τον Τουρισμό, ξεπέρασε, σήμερα, το 71%.
  • Εφαρμόσαμε, παράλληλα, στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας για τη διεθνή προβολή της Χώρας μας, επενδύοντας πολύ περισσότερους πόρους από κάθε άλλη φορά.
  • Προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις, που μειώνουν τη γραφειοκρατία στην έκδοση αδειών, για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Συντονίσαμε τις προσπάθειές μας -Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και Ιδιωτικός Τομέας- και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα: Διαρκή αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και μια καινούρια άνοιξη τουριστικής επιχειρηματικότητας. Εφέτος βρίσκονται σε εξέλιξη, όχι μόνο περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, αλλά και οι πιο μεγάλες επενδύσεις που έγιναν ποτέ. Καταστήσαμε, έτσι, την περίοδο αυτή, αφετηρία για νέες κατακτήσεις στο επόμενο διάστημα. Κατακτήσεις που ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται, άμεσα και έμμεσα, από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, που καταρτίσαμε για τη νέα προγραμματική περίοδο.

“H Χώρα μας” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, “εξασφάλισε κοινοτικούς πόρους, που συνολικά ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή δημιουργούν ένα αναπτυξιακό πακέτο πάνω από 36 δισ. ευρώ. Το 80% των πόρων αυτών κατευθύνεται (όπως, ακριβώς, δεσμευτήκαμε) στην ελληνική περιφέρεια. Καταρτίσαμε, στο μεταξύ, και αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο Σχέδιο Δημοσίων Έργων, που γνώρισε ποτέ η Χώρα, με έμφαση στους «Δρόμους της Ανάπτυξης», τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, τις υποδομές που δίνουν νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιφερειακή Ελλάδα”.

“Ιδιαίτερα σημαντικό για την περίοδο που ακολουθεί” επεσήμανε “είναι το γεγονός ότι η Χώρα αποκτά, επιτέλους, ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Πρόκειται για μεγάλη ρύθμιση, που βάζει τέλος στις καθυστερήσεις, τις διαπλοκές και τις εξαρτήσεις του παρελθόντος, συνδυάζοντας το άνοιγμα νέων δυνατοτήτων για την τουριστική ανάπτυξη, με το σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον”. Πρόσθεσε δε πως με το Χωροταξικό: “Ξεκαθαρίζει, έτσι, το τοπίο για τη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Μπαίνουν κανόνες και διαδικασίες που θα ισχύουν για όλους. Ενισχύεται η υγιής επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος στις απαιτήσεις της Εποχής. Το πλαίσιο (που βρίσκεται, ήδη, σε δημόσια διαβούλευση) διακρίνει τον Εθνικό Χώρο σε κατηγορίες περιοχών, ώστε να καθοριστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την ανάπτυξη του Τουρισμού σε κάθε μία από αυτές. Να αξιοποιηθούν οι περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε νέους αναπτυξιακούς θύλακες. Ορίζονται κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού: Του συνεδριακού, του αστικού, του θαλάσσιου, του αθλητικού, του πολιτισμικού και θρησκευτικού, του ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού. Όπως, επίσης, και οι κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, σταθερού προσανατολισμού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «τουριστική κατοικία», σε οργανωμένα συγκροτήματα”.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις δυνατότητες τουριστικής ανάδειξης της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός της χώρας υπογράμμισε στην ομιλία του πως είναι η μοναδική Χώρα της Ε.Ε. στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν, στην αρτιότερη εκδοχή τους, όλες οι μορφές Τουρισμού, καθώς ξεχωρίζει για τη σπάνια φυσική ομορφιά και τη μοναδικότητα των νησιών της, διαθέτει πολιτισμικό και μνημειακό πλούτο, που συγκεντρώνει το θαυμασμό πολιτών απ’ όλο τον Κόσμο. “Διακρίνεται”, συμπλήρωσε, “για την ασφάλεια και την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, που παρέχει στους επισκέπτες της. Εμπεδώνει, ταυτόχρονα, νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ κράτους και επενδυτών, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ενισχυμένα αναπτυξιακά κίνητρα, ενιαίο πλαίσιο για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα”.

“Όλα αυτά” κατέληξε “δημιουργούν όρους υπεροχής, που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου, στην τουριστική αγορά. Οφείλουμε, ωστόσο, να κοιτούμε διαρκώς μπροστά. Τα νέα δεδομένα απαιτούν διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και συγκράτηση του κόστους. Απαιτούν, προπάντων, έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Η ποιότητα είναι κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων του σχεδίου μας, για την τουριστική ανάπτυξη. Είναι βασική προϋπόθεση που καλούμαστε να επιβεβαιώνουμε καθημερινά. Η Πολιτεία στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία. Η ποιότητα, όμως, δεν επιτυγχάνεται με κρατικές εντολές. Η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα στον τουριστικό τομέα, εξαρτώνται από το σύνολο των εντυπώσεων, που αποκομίζει κάθε επισκέπτης. Αφορά κάθε επιχειρηματία και κάθε εργαζόμενο, που εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στο πεδίο της τουριστικής βιομηχανίας. Η τουριστική ανάπτυξη είναι, σε τελική ανάλυση, υπόθεση που αφορά ολόκληρη την Κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, τους εμπλεκόμενους φορείς, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Υπόθεση στην οποία έχει αυξημένο ρόλο κάθε Περιφέρεια, κάθε Νομός, κάθε Δήμος της Χώρας. Ο Τουρισμός, άλλωστε, μπορεί, όχι μόνο να αναπτυχθεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και να αποτελέσει κεντρικό άξονα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, σ’ ολόκληρο το φάσμα της Οικονομίας. Προσθέτει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ανοίγει νέες δυνατότητες για ανάπτυξη και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Συμβάλλει, άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε, όλους τους θύλακες, όλες τις πηγές ανάπτυξης που διαθέτει η Ελλάδα. Να κατακτήσουμε υψηλότερη θέση στη διεθνή «οικονομία του επισκέπτη». Να ενδυναμώσουμε την πορεία μας για μια πραγματικά ισχυρή Οικονομία. Να πετύχουμε ανάπτυξη παντού και πρόοδο για όλους”.

Κλείνοντας την ομιλία του στη Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Πρωθυπουργός της χώρας τόνισε: “Η Ελλάδα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας της. Στηρίζει την επιχειρηματικότητα του Έλληνα. Ενισχύει την εξωστρέφεια και την ελκυστικότητά της. Η Ελλάδα χτίζει, σήμερα, οικονομία ευκαιριών, για όλους τους πολίτες διασφαλίζει βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Αποκτά νέες προοπτικές απασχόλησης και ευημερίας για όλες τις Περιφέρειες, όλους τους Νομούς της. Η Ελλάδα αλλάζει εποχή. Αλλάζει ταχύτητα. Αλλάζει παντού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024