Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοίαΚατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σκέφτεται η κυβέρνηση
Στόχος η πτώση των ακτοπλοϊκών τιμών ενόψει του καλοκαιριού

Κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σκέφτεται η κυβέρνηση

Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας εξετάζει την κατάργηση ορισμένων κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με στόχο να πέσουν οι τιμές για επιβάτες και οχήματα και ενόψει καλοκαιριού να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά…

Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας εξετάζει την κατάργηση ορισμένων κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με στόχο να πέσουν οι τιμές<...> για επιβάτες και οχήματα και ενόψει καλοκαιριού να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όφελος στις τιμές των εισιτηρίων για κάθε επιβάτη, όχημα και φορτηγό από κάποιες καταργήσεις κρατήσεων υπέρ τρίτων θα είναι από 8% έως 12%, αρκεί όπως τονίζουν κύκλοι στο ΥΘΥΝΑΛ να υπάρξει συμφωνία των ακτοπλόων πως η μείωση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος του πολίτη.

Αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι η κατάργηση του ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων) που επιβαρύνει με 6,5% τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αποδίδεται στο ΝΑΤ σε περίπτωση ναυαγίου ή ατυχήματος.

Σημειώνεται ότι τα πλοία των εταιρειών είναι ασφαλισμένα, για τους επιβάτες και τα οχήματα επιπλέον, σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Επίσης, συζητείται η κατάργηση των αχθοφορικών τελών που σε ορισμένα νησιά επιβαρύνουν τον επιβάτη και το όχημα και είναι ξεχωριστά από τα εισιτήρια.

Επίσης, ένα άλλος τέλος που υπάρχει έως σήμερα είναι η λεγόμενη διαφυγούσα εργασία από εκφορτώσεις. Παλαιότερα, τα βαπόρια δεν έπαιρναν φορτηγά στο εσωτερικό τους και τα περισσότερα προϊόντα φορτώνονταν από εργάτες σε αυτά.

Οι εργάτες αυτοί πληρώνονταν από ειδικό τέλος που είχε οριστεί στα εισιτήρια το οποίο βέβαια υπάρχει έως σήμερα παρά το γεγονός ότι τα καράβια πλέον δεν χρειάζονται εργάτες για να φορτώνουν προϊόντα και στα πλοία μπορεί να μπαίνουν πολλά φορτηγά.

Καμία αλλαγή στον ΦΠΑ
Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο ΦΠΑ, ο επίναυλος (σ.σ. είναι το ποσοστό του 3% επί του καθαρού ναύλου για τη μεταφορά επιβατών και οχημάτων στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορές, ο οποίος αποδίδεται υπέρ ενός ταμείου για την ενίσχυση των άγονων γραμμών για την ακτοπλοΐα) και τα λιμενικά τέλη.

Το ΦΠΑ για τα εισιτήρια των επιβατών είναι 13% και 23% για τα οχήματα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κάθε επιβάρυνση που συμπεριλαμβάνεται στα εισιτήρια των επιβατών (ΝΑΤ/ΚΑΕΟ, ΟΛΠ, επίναυλος, λιμενικά τέλη) έχει ξεχωριστά ΦΠΑ 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αντιδρούν για τέλη υπέρ τρίτων, τα οποία τονίζουν ότι επιβαρύνουν τα εισιτήρια των επιβατών εδώ και χρόνια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023