Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΚαταστροφική θεωρούν τη φετινή σεζόν τα τουριστικά καταλύματα
Τουριστικά καταλύματα

Καταστροφική θεωρούν τη φετινή σεζόν τα τουριστικά καταλύματα

Ακόμη και απαγόρευση για ένα χρόνο στις ενοικιάσεις τύπου Αirbnb, για διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ζητά η Πελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων 'Ο Αριστοτέλης'.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων “Ο Αριστοτέλης” έστειλε επιστολή προς τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βρούτση, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χάρη Θεοχάρη, υπουργό Τουρισμού, ζητώντας στήριξη των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς, επισημαίνουν ότι παρά την επιτυχία αυτή της Ελλάδος, λόγω της μεγάλης και καταστροφικής διασποράς στις χώρες που είναι εν δυνάμει πελάτες μας, η φετινή τουριστική περίοδος θα έχει τεράστιες απώλειες και θεωρείται ήδη καταστροφική“.

Ενόψει των μέτρων που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, όσον αφορά την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και για την στήριξη τους, παραθέτουν στους αρμόδιους υπουργούς μια σειρά προτάσεων:

1. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.
2. Μείωση κατά 50% του ΦΠΑ στην διανυκτέρευση, μεταφορές και εστίαση.
3. Κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης.
4. Άτοκο δάνειο ίσο με το 50% του περσινού τζίρου με έναρξη αποπληρωμής μετά από 1,5 χρόνο.
5. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με πέρυσι.
6. Άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων από 1/06/2020 τα καταλύματά μας είναι μικρές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους των 6-7 δωματίων με ανεξάρτητες εισόδους και χωρίς κοινόχρηστους χώρους εστίασης, άρα και με μικρότερο ρίσκο μετάδοσης του κορονοιού.
7. Επειδή ακούγονται προτάσεις για 24 ώρες άδειο δωμάτιο κατά την αλλαγή πελάτη αυτό θα είναι πρακτικά αδύνατον για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν με κλειστά επταήμερα και δεκαήμερα πακέτα από πρακτορεία, γιατί τα λεωφορεία που φέρνουν τους τουρίστες από το εξωτερικό (ειδικά από Βαλκάνια) την ημέρα που θα φέρουν το γκρουπ παίρνουν το προηγούμενο για επιστροφή, δυνατή θα είναι μία 10ωρη καραντίνα για καθαρισμό και απολύμανση του δωματίου από πελάτη σε πελάτη από 09:00 έως 19:00.
8. Καθιέρωση ευρωπαϊκού υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις μετακινήσεις των τουριστών του εξωτερικού.
9. Ξενοδοχεία αναφοράς ανά περιφερειακή ενότητα για καραντίνα τουριστών που βγαίνουν θετικοί μετά την είσοδο στη χώρα (επιλογή από αυτά που θα δηλώσουν ότι θα παραμείνουν κλειστά)
10. Κατάρτιση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών, Εξωτερικών και Εσωτερικών και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων υποδοχής των επισκεπτών στη χώρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας (καθαρισμός δωματίων, αλλαγή ιματισμού πρωινό σε πακέτο κ.λπ.).
11. Να καθιερωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των καταλυμάτων και αντιμετώπισης εκτάκτων θετικών περιστατικών κορονοϊού που θα εξασφαλίζουν και θα διασφαλίζουν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους επιχειρηματίες.
12. Χρήση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ERASMUS για επιδότηση διακοπών συνταξιούχων, νέων και εργαζομένων Ελλήνων αλλά και κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με voucher αποζημίωσης ανά διανυκτέρευση 60% για Ιούλιο, Αύγουστο και 80% για Ιούνιο, Σεπτέμβριο και 100% Οκτώβριο, Νοέμβριο.
13. Αύξηση των κονδυλίων για κοινωνικό τουρισμό ΟΓΑ, ΙΚΑ και Δημοσίων υπαλλήλων.
14. Απαγόρευση για 1 χρόνο στις ενοικιάσεις τύπου Αirbnb για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
15. Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση του αιγιαλού θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, ώστε να προσαρμοστούν ειδικότερες ρυθμίσεις για τα καταλύματά μας της στις ανάγκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα να προβλεφθεί
οριζόντια μείωση κατά 50% του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο λόγω μειωμένης σεζόν και ελάχιστων εσόδων.
16. Να παρασχεθεί η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται μικρής δυναμικότητας καταλύματα, οι οποίες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν και παραμένουν κλειστές, δεν απασχολούν προσωπικό και έχουν μηδενικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο βάσει των προϋποθέσεων που τίθενται (απασχόληση 1-500 εργαζομένων, τζίρος των τελευταίων 3 μηνών κ.λπ). Σε συνέχεια, λοιπόν, της ανακοίνωσης της παράτασης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30-6-2020 θα πρέπει να παρασχεθεί το δικαίωμα, τουλάχιστον κατά το δεύτερο στάδιο υποβολής αιτήσεων, και στις επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
17. Πλήρης απαλλαγή για το 2020 των Δημοτικών τελών, φόρων ΤΑΠ, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και μείωση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης.
18. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και μελλοντικές νομοθετήσεις παρακαλούμε να θεωρούνται εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στις μικρές ατομικές επιχειρήσεις ώστε να μην αποκλειόμαστε από διάφορες προσφορές και προγράμματα εάν δεν έχουμε υπαλλήλους.

Και η Ομοσπονδία καταλήγει στην επιστολή της: “Κύριοι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτός που κράτησε την Ελλάδα όρθια στην οικονομική κρίση του 2010 και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας προσφέροντας μέχρι και 30% του ΑΕΠ. Στο χέρι όλων μας και πρωτίστως του κράτους είναι να τον κρατήσουμε όρθιο σε αυτή την απρόσμενη κρίση”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

21/02/2024
20/02/2024
19/02/2024
16/02/2024
15/02/2024
14/02/2024