Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜόλις το 1,6% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αφορά άμεσα τον τουρισμό
5ο Συνέδριο ΣΕΤΕ

Μόλις το 1,6% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αφορά άμεσα τον τουρισμό

Απώλεια 65.280 θέσεων εργασίας είχε ως αποτέλεσμα η μείωση των αφίξεων καθώς και η σχετική επενδυτική άπνοια, κατά την περίοδο 2002-2004, σύμφωνα με μελέτη των κ.κ. Β. Πατσουράτη, καθηγητή ΟΠΑ και Γ. Αναστασόπουλο επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία παρουσίασαν στο 5ο συνέδριο του ΣΕΤΕ…

Απώλεια 65.280 θέσεων εργασίας είχε ως αποτέλεσμα η μείωση των αφίξεων καθώς και η σχετική επενδυτική άπνοια, κατά την περίοδο<…>2002-2004, σύμφωνα με μελέτη των κ.κ. Β. Πατσουράτη, καθηγητή ΟΠΑ και Γ. Αναστασόπουλο επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, την οποία παρουσίασαν στο 5ο συνέδριο του ΣΕΤΕ με θέμα τον σχεδιασμό των επενδυτικών πολιτικών για τον ελληνικό τουρισμό. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την μελέτη, στο διάστημα 1990 – 2006, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση μόλις το 1,6% των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) αφορά άμεσα στον τουρισμό.

Παράλληλα, περιορίστηκε η αύξηση της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ με τις απώλειες να προσεγγίζουν μέσα στην τριετία τις 5,5 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ περιορίστηκε η συνεισφορά του τουρισμού στην μείωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, ενώ περιόρισαν την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, επί των οποίων η τουριστική ζήτηση δρα πολλαπλασιαστικά. Επίσης σύμφωνα με την μελέτη, μειώθηκε η κερδοφορία των επιχειρήσεων και συγκράτησε τις αμοιβές των εργαζομένων.

Η ίδια μελέτη καταλήγει ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη μια νέα στρατηγική με κύριο άξονα τον προσανατολισμό της επιχειρηματικότητας σε επιλογή επενδύσεων και παροχή προϊόντων, υπηρεσιών, εμπειριών που καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερη περίοδο μέσα στο χρόνο και θα χρησιμοποιούν το βασικό προϊόν (ήλιος και θάλασσα) ως αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή για την προσέλκυση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων το οποίο είτε από μόνο του θα συνιστά λόγο επίσκεψης στη χώρα μας, και θα καλύπτει τις ανάγκες lifestyle των υποψήφιων τουριστών.

Σε ομιλία της από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ η υπουργός τουριστικής ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την ανάπτυξη του τουρισμού για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κατ’αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει και σύγκλιση του βιωτικού επιπέδου της χώρας μας με τις χώρες της Ε.Ε.

Αναφερόμενη στην πολύ καλή πορεία της τουριστικής κίνησης τα τελευταία δυο χρόνια η κυρία Πετραλιά επανέλαβε την εκτίμηση της ότι το 2007 θα είναι χρονιά «έκρηξης» του ελληνικού τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι όλες οι δράσεις βασικό στόχο έχουν μέσα στο 2007 να επιτευχθεί μια αύξησης της τάξης του 30% στον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφτούν την Ελλάδα. Ο μετρήσιμος αυτός στόχος, όπως είπε, είναι φιλόδοξος, δεν είναι όμως ανέφικτος.

Αφού στάθηκε στο πλέγμα των δράσεων του υπουργείου, όπως την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, αλλά και τις δράσεις που αφορούν την προβολή της Ελλάδας, σημείωσε ότι άμεσα προωθείται νομοσχέδιο για τον αγροτουρισμό αλλά και νομοσχέδιο που θα επιλύει μεταξύ άλλων χρόνια προβλήματα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Καταδεικνύοντας την πολύ καλή δουλειά που έχει συντελεσθεί στον τομέα των απορροφήσεων των κονδυλίων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: η υπουργός σημείωσε ότι έχει επέλθει αύξηση κατά 22%, που φθάνει πλέον τα 720 εκατομμύρια ευρώ ενώ η απορρόφηση των Δράσεων έχει εκτιναχθεί, από το 7,9% που ήταν το Μάρτιο του 2004, στο 53% σήμερα (στοιχεία μέχρι 5/10/06) ενώ οι νομικές δεσμεύσεις φθάνουν στο 77,7%.

Αν συνυπολογιστούν οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε η απορρόφηση θα φθάσει τα 427,8 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 59,4%. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 460 αιτήματα επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 917 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 400,5 εκατομμύρια ευρώ οι δε θέσεις εργασίας που δημιουργούνται ανέρχονται σε 2.644.

Τόνισε τέλος ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, στη διετία 2005-06, εγκρίθηκαν αρχιτεκτονικά σχέδια τουριστικών εγκαταστάσεων για 26 συνεδριακά κέντρα, τρία γήπεδα γκολφ, τρία χιονοδρομικά κέντρα και 19 κέντρα θαλασσοθεραπείας.

Στην ομιλία του τέλος ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου από την Easy Group στάθηκε στις επιπτώσεις που έχει για τον ελληνικό τουρισμό το ακριβό αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ζήτησε το άνοιγμα των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος με την υπουργό σημείωσε ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι πηγή πλούτου για την Ελλάδα, ενώ ο κλάδος των αερομεταφορών, όπως είπε μπορεί να αποτελέσει και γέφυρα ειρήνης μεταξύ των λαών. Ειδικά, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θεωρεί ότι είναι πολύ χρήσιμο να αυξηθούν οι πτήσεις προς τη γείτονα χώρα και τούμπαλιν, που σήμερα είναι μόλις 3.

Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία να μην υπάρξει εφησυχασμός απόρροια των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού τα 2 τελευταία χρόνια και ζήτησε την σύνταξη στρατηγικού σχεδιασμού ανά τουριστικό προορισμό ξεχωριστά και όχι συνολικά. Μεταξύ άλλων ζήτησε τον εκσυγχρονισμό σημαντικών αεροδρομίων της χώρας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024