Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κάλυμνο

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κάλυμνο

Τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου πραγματοποίησε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδωρής Δραβίλλας. Το νέο Μουσείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΚΒ΄Εφορεία Προϊστορικών και […]

Τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου πραγματοποίησε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού<...> κ. Θοδωρής Δραβίλλας. Το νέο Μουσείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΚΒ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό 898.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των εγαινίων ο κ. Δραβίλλας απηύθηνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο πανέμορφο νησί της Καλύμνου, ένα νησί που κοσμεί το Αιγαίο με τη φυσική ομορφιά και τους φιλόξενους ανθρώπους του για να εγκαινιάσουμε ένα σπουδαίο έργο πολιτισμού: το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου. Ένα έργο που διαδραματίζει ρόλο πολιτιστικό και συνάμα κοινωνικό και αποτελεί απόδειξη του ενδιαφέροντος της πολιτείας για τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, για την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προβολή.

Ο Νομός Δωδεκανήσου, αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα κέντρα του Αιγαίου με έναν τεράστιο μνημειακό πλούτο. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενισχύει τα έργα της περιφέρειας, ενισχύει την αποκέντρωση του πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί παράδειγμα αυτής ακριβώς της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, ακριβώς αυτής της αποκέντρωσης. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα που γίνονται έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έξω από τους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ρόδος και η Κως.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, το σημαντικό αυτό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα στην καρδιά της Καλύμνου, αποτελεί ένα από τα 27 έργα πολιτισμού με συνολικό προϋπολογισμό 38εκ. που πραγματοποιήθηκαν στο νομό Δωδεκανήσου στον πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, έργα τα οποία αποδεικνύουν το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Δωδεκάνησα. Τα 9 από αυτά τα έργα, χρηματοδοτήθηκαν απ’ ευθείας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πολιτισμός και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί παρουσιάζουν απορρόφηση που φτάνει το 100 % και έχουν με επιτυχία παραδοθεί στις τοπικές – και όχι μόνο – κοινωνίες.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Το κτήριο οικοδομήθηκε υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτελέσεως Έργων Μουσείων ενώ η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, η διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων, η οργάνωση της έκθεσης, η δημιουργία εν τέλει μιας σύγχρονης, προσιτής και κατανοητής από το ευρύ κοινό μουσειακής μονάδας πήρε σάρκα και οστά με την εξασφάλιση των κοινοτικών πόρων από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου με προϋπολογισμό έργου 898.000 € και την υποδειγματική δουλειά των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση του νέου Μουσείου καλύπτει όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού, από τη Νεολιθική περίοδο έως τα μεταβυζαντινά χρόνια. Η προϊστορική κατοίκηση του νησιού έως τους μυκηναϊκούς χρόνους, μαρτυρείται από τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές που έγιναν επί Ιταλοκρατίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλά αγγεία της περιόδου αυτής εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η αίγλη του σημαντικότερου Ιερού της Καλύμνου, αυτού του Δαλίου Απόλλωνος στον Χριστό της Ιερουσαλήμ, αναδεικνύεται διαχρονικά μέσα από τα αφιερώματα που χρονολογούνται από τον 8ο αι. π.Χ. έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα πήλινα ειδώλια της αρχαϊκής περιόδου διαδέχονται τα εξαίσια μαρμάρινα γλυπτά της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, με κατάληξη στο κολοσσικό λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού στο βάθος της αίθουσας.

Σε άλλη αίθουσα τα εξαίρετα γυάλινα σκεύη, τα εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα και τα μοναδικά έργα της αρχαίας μεταλλοτεχνίας τραβούν την προσοχή του επισκέπτη. Ανάμεσά τους δεσπόζει, τοποθετημένο σε κεντρική θέση όπως του αρμόζει, το ακέραιο υπερφυσικό άγαλμα της «Κυράς της Καλύμνου», το οποίο επέστρεψε στο νησί έπειτα από το επίπονο έργο του καθαρισμού και της συντήρησής του.

Το ταξίδι στη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του νησιού, κλείνει με τα εκθέματα της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής Καλύμνου καθώς και με τα ευρήματα από το Κάστρο της Χώρας.

Και εδώ θα πρέπει να τονιστεί η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα μουσεία της χώρας μας με τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης. Εκεί τα αντικείμενα αντιμετωπίζονται κυρίως ως έργα τέχνης, αποκομμένα από το ιστορικό περιβάλλον. Αντίθετα στα τοπικά μουσεία της Ελλάδας τα εκθέματα αποτελούν φορείς της ιστορικής μνήμης του τόπου που τα δημιούργησε.

Φίλες και Φίλοι,

Από σήμερα η Κάλυμνος διαθέτει ένα σημαντικό Μουσείο, το οποίο προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού, συμβάλλει στην παίδευση των κατοίκων και αποδίδει στους Καλύμνιους ένα κομμάτι από το ιστορικό παρελθόν τους. Ταυτόχρονα, δημιουργεί προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, αφού δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προάγει την ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη της Καλύμνου, ενισχύοντας την ήδη σημαίνουσα θέση της στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη των Δωδεκανήσων αλλά και της Ελλάδας. Και πραγματικά πιστεύουμε ότι το Μουσείο αυτό θα αποτελεί σκοπό επίσκεψης του νησιού, διότι έχει να επιδείξει εξαίρετα και μοναδικά εκθέματα.

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ΚΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική δουλειά που έκανε. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει το πολιτιστικό του έργο στη νησιωτική Ελλάδα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός κάθε έργου που προβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν παραδίδω στους Καλύμνιους το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου που μαρτυρά τη δημιουργικότητα της τοπικής κοινωνίας από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους και τοποθετεί το νησί της Καλύμνου και τότε και σήμερα, στην αιχμή του ελλαδικού χώρου και πολιτισμού”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024