Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΟ ΦΠΑ στο 23% παραμένει 'αγκάθι' για τους εστιάτορες
Εστίαση

Ο ΦΠΑ στο 23% παραμένει 'αγκάθι' για τους εστιάτορες

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία των εστιατόρων και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Για αποσπασματική προβολή των δηλώσεων του έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς μετά το θόρυβο που σημειώθηκε σχετικά με αναφορά του για τον ΦΠΑ στην εστίαση και την αντίδραση της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καββαθάς είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% δε θα περάσει στους καταναλωτές. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της με την τρόικα, με την κα Κεφαλογιάννη να χαρακτηρίζει ως αυτονόητη την πτώση των τιμών αν μειωθεί ο ΦΠΑ. “Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία των εστιατόρων και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών” δήλωσε  στον ΣΚΑΪ ο κ. Καββαθάς, ωστόσο σημείωσε ότι ο κλάδος λογιστικά έχει ήδη απορροφήσει μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων. Τόνισε τέλος ότι έως τώρα έχουν κλείσει 5.000 εστιατόρια και χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας, και στη θέση τους ανοίγουν μικρομάγαζα (καφετέριες, φούρνοι).

“Η μείωση των τιμών στις επιχειρήσεις του Κλάδου ως αποτέλεσμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% είναι δεδομένη, παρότι όταν πριν δύο χρόνια αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% δηλώναμε ότι η αύξηση αυτή είναι παράλογη, άδικη και δε θα πετύχει το στόχο, δηλαδή να φέρει έσοδα στο Κρατικό Ταμείο (ενέγραψαν έσοδα από ΦΠΑ 23% για το 2012 800 εκατ. ευρώ και τελικά εισέπραξαν μόνο 160 εκατ.), θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις του κλάδου (έκλεισαν περισσότερες από 5.000), θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας (χάθηκαν περισσότερες από 30.000) και βέβαια ότι δεν μπορεί να επιβαρύνει τον καταναλωτή,  γιατί δεν μπορεί ‘να κάνεις αυξήσεις σε άδεια τραπέζια’, όπως λέγαμε χαρακτηριστικά, και τότε μας είχαν προσάψει διάφορες κατηγορίες τόσο η τότε Κυβέρνηση όσο και μερίδα των ΜΜΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ.

“Σήμερα δύο χρόνια μετά και ενώ έχουμε απορροφήσει το σύνολο της αύξησης του ΦΠΑ, την αύξηση των έμμεσων φόρων (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις τελών, χαράτσι), την αύξηση των πρώτων υλών 7-10%, τις αυξήσεις της ΔΕΗ 40,5%, του φυσικού αερίου 27,9%, του πετρελαίου 86,4%, οι ίδιοι  κύκλοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό κατηγορώντας τον Κλάδο ότι προσπαθεί να επωφεληθεί την ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ. ‘Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι’, όπως λέει και ο λαός μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024