Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτον τουρισμό το 10% του ΕΠΑΝ Ι και το 17,4% του ΕΠΑΝ ΙΙ
Απολογισμός του ΕΠΑΝ Ι (Γ ΚΠΣ) και η πρόοδος του ΕΠΑΝ ΙΙ (ΕΣΠΑ)

Στον τουρισμό το 10% του ΕΠΑΝ Ι και το 17,4% του ΕΠΑΝ ΙΙ

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έδωσε χθες στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα, στη δημοσιότητα τον απολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2000-2008 (ΕΠΑΝ Ι- Γ` ΚΠΣ) και την παρουσίαση της πορείας…

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έδωσε χθες στην Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα, στη δημοσιότητα τον απολογισμό του Επιχειρησιακού<...> Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2000-2008 (ΕΠΑΝ Ι- Γ` ΚΠΣ) και την παρουσίαση της πορείας ενεργοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007- 2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ – ΕΣΠΑ).

“Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν δημόσια δαπάνη”, ανέφερε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των δαπανών, στο Γ` ΚΠΣ στο ΕΠΑΝ το 44% δόθηκε στον τομέα της μεταποίησης, το 25% στην ενέργεια, το 13% στην έρευνα, το 10% στον τουρισμό, το 5% στο εμπόριο πρώτη φορά που έγινε επιλέξιμη δράση το εμπόριο και το 3% σε Τεχνική Βοήθεια του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στα είδη της δράσης που υποστηρίχθηκαν το 70% των δαπανών δόθηκε για ενισχύσεις προγραμμάτων σε επιχειρήσεις ουσιαστικά. Το 21% για δημιουργία υποδομών, το 6% σε ανθρώπινους πόρους και το 3% όπως είδαμε στην Τεχνική Βοήθεια.

“Το ΕΠΑΝ Ι χρηματοδότησε 22.600 επενδυτικά, υποστήριξε την ίδρυση 4.000 επιχειρήσεων και μέσω των ΚΕΤΑ έδωσε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις. Χρηματοδότησε τη βελτίωση των ενεργειακών μας υποδομών και κυρίως την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, ο σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός με την Τουρκία. Όλα αυτά χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΠΑΝ Ι. Το ΕΠΑΝ Ι επίσης χρηματοδότησε τους περιφερειακούς πόλους καινοτομίας, Clusters, Θερμοκοιτίδες καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυσε τις τουριστικές υποδομές. Το δικό μας Υπουργείο προφανώς δεν είναι αρμόδιο για τον τουρισμό, αλλά το ΕΠΑΝ είναι πρόγραμμα οριζόντιο, το οποίο καλύπτει και τον τουρισμό. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων ή ανέργων, ενώ περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις υποστηρίχθηκαν για την κατάρτιση του προσωπικού τους”.

Το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του ΕΣΠΑ του Δ` ΚΠΣ. Έχει σχεδιαστεί μετά από ευρεία διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της Λισσαβόνας και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Έχει τέσσερις βασικούς κατευθυντήριους άξονες:
1. Επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Θα δείτε μετά ότι πραγματικά δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό τον τομέα. Αυτός έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με όλους τους τομείς.
2. Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, που αφορά σε ενισχύσεις επιχειρήσεων.
3. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που αφορά σε δράσεις που πρέπει να κάνει και το ίδιο το κράτος για να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
4. Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας με ενίσχυση της αειφορίας και της Πράσινης Ανάπτυξης.

“Προφανώς χρηματοδοτούνται μια σειρά από δράσεις που είναι σε διαφορετικούς τομείς: Πράσινη ενέργεια, έρευνα και τεχνολογία, βιομηχανία, τουρισμός, εμπόριο, προστασία του καταναλωτή, πολιτισμός και υγεία. Πρέπει να πω ότι στο καινούργιο πρόγραμμα λόγω του σχεδιασμού που έγινε για το ΕΣΠΑ και του περιορισμού των προγραμμάτων υπάρχουν και δράσεις εδώ που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, μικρότερες δράσεις, αλλά εδώ ανήκουν, όπως αυτές που ανέφερα ήδη για το τουρισμό, την υγεία και τον πολιτισμό καθώς υπάρχει μια οριζόντια λογική. Εννοείται ότι τώρα αξιοποιούμε το ΕΠΑΝ ΙΙ για να ενισχύσουμε και τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα προϋπολογισμό που φτάνει μαζί με την ιδία συμμετοχή στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη είναι 3,2 δισ. ευρώ”.

Οι πιστώσεις κατανέμονται ανα τομείς: “Ενίσχυση καινοτομίας, οικονομία της γνώσης» 20% του προϋπολογισμού. Εδώ είναι σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό των χρημάτων που δίνονται, σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, γιατί είναι απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθεί ουσιαστικά ο τομέας αυτός. Σε ό,τι αφορά επιμέρους τομεακές δράσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό 25,7% θα πάει σε δράσεις για την ενέργεια, 23,5% στη μεταποίηση, 22,6% στην έρευνα και τεχνολογία στο ΕΠΑΝ ήταν 13% είναι η σύγκριση που έκανα προηγουμένως. 17,4% στον τουρισμό, 4,6% στον πολιτισμό, 4,1% στο εμπόριο και 0,5% για τους καταναλωτές, Καταναλωτικό Κίνημα και επιμέρους παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Το ΕΠΑΝ ΙΙ όπως και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα σχεδιάστηκε έχοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια και γι`αυτό το 82% των δράσεων κατευθύνεται στην ελληνική Περιφέρεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα και την άρση των τοπικών ανισοτήτων.

“Από την ηγεσία του υπουργείου, ήδη έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί δράσεις ύψους περίπου 910 εκατ. ευρώ από το καινούργιο πρόγραμμα. Τα 680 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 230 για υποδομές και δράσεις υποστήριξης του προγράμματος”, κατέληξε ο υπουργός.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024