Τελευταία νέα
ΑρχικήUncategorizedΑυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού
Πολιτισμός

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για την εξέλιξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, το οποίο προβλέπει την ενοποίηση και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου του αρχαίου θεάτρου, του τάφου του Μινύου και του Ναού της Παναγίας Σκριπούς.

​Η πορεία των έργων που εκτελούνται στο συζητήθηκε εκτενώς σε αυτοψία που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, στην οποία παρόντες ήταν ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, η δήμαρχος Ορχομενού κα Βούλα Καράλη και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου.

Η κα Μενδώνη ενημερώθηκε για την εξέλιξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, το οποίο προβλέπει την ενοποίηση και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου του αρχαίου θεάτρου, του τάφου του Μινύου και του Ναού της Παναγίας Σκριπούς. Το έργο, το οποίο εκτελείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Ορχομενού, η οποία υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και τέσσερα ακόμη έργα, τα οποία υλοποιούνται από τον Δήμο Ορχομενού. Τα τελευταία αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και οδών, καθώς και στην αποκατάσταση του κτιρίου των κελιών και του πρεσβυτερίου του Ι.Ν. Παναγίας Σκριπούς και του περιβάλλοντος χώρου.

Η κα Μενδώνη ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την επιτάχυνση του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, ώστε να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις, που έχουν προκύψει και το έργο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, στο τέλος του 2023. Για την κατάρτιση του τελικού χρονοδιαγράμματος προγραμματίστηκε σύσκεψη στο ΥΠΠΟΑ την Τετάρτη 1η Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού.

Εντός του επομένου μηνός προγραμματίζεται η υπογραφή δύο Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Ορχομενού, για τα έργα αποκατάστασης των κελιών της Παναγίας Σκριπούς και του περιβάλλοντος χώρου, τα οποία προβλέπεται να εκτελεστούν από τον Δήμο Ορχομενού με την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.


Ο κ. Φάνης Σπανός και η κα Λίνα Μενδώνη στον ναό Παναγίας Σκριπούς.

Μετά το τέλος της αυτοψίας, η κα Μενδώνη δήλωσε: “Βρεθήκαμε όλοι μαζί στον Ορχομενό, με τον βουλευτή, τον περιφερειάρχη, τη δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, προκειμένου να θέσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο έργο της διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού Πάρκου. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων, όμως θεωρώ ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Μέχρι το τέλος του 2023, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν και τα άλλα τέσσερα έργα, τα οποία είτε είναι σε εξέλιξη, είτε ξεκινούν με φορέα υλοποίησης τον Δήμο. Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, αυτός ο αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος, θα λειτουργήσει ως πολιτιστικός πόρος για την περιοχή, αλλά και ως αναπτυξιακός πόλος, ο οποίος θα αποδώσει και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Στο τέλος του 2023 θα δούμε την περιοχή και το αρχαίο θέατρο να παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με τα μνημεία αναδεδειγμένα, τον αρχαιολογικό χώρο να αποδίδεται στους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής αστικής παρέμβασης”.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σημείωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό και όλα τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολύ παραγωγική συνεργασία που είχαμε και εδώ, στον Ορχομενό, αλλά στη διαρκή προσπάθειά μας να φέρουμε εις πέρας τη δέσμευσή μας για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ σε πέντε έργα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής για τους επισκέπτες και την τοπική κοινωνία”.

Τη κα Μενδώνη συνόδευσαν στην αυτοψία, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Έλενα Κουντούρη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θέμης Βλαχούλης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την αυτοψία στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023