Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚαύσιμα από φυσικό αέριο εξετάζει η Qatar Airways

Καύσιμα από φυσικό αέριο εξετάζει η Qatar Airways

Σε συμφωνία με σημαντικούς φορείς στους τομείς των αερομεταφορών, των καυσίμων και της εκπαίδευσης για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου στα αεροσκάφη της, έφτασε η Qatar Airways. Η επαναστατική αυτή […]

Σε συμφωνία με σημαντικούς φορείς στους τομείς των αερομεταφορών, των καυσίμων και της εκπαίδευσης για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου στα αεροσκάφη της, έφτασε η Qatar Airways. Η επαναστατική αυτή κίνηση θα μετατρέψει<...>την Qatar Airways στην πρώτη αεροπορική εταιρία διεθνώς που θα πετάει χρησιμοποιώντας υγροποιημένο φυσικό αέριο – το οποίο θεωρείται ως το καύσιμο του μέλλοντος, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα βοηθήσει στην μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα και τις επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο της αεροπορικής έκθεσης Dubai Air Show υπογράφτηκε memorandum προθέσεως για να ερευνηθούν τα οφέλη από τη χρήση Συνθετικών Αεροπορικών Καυσίμων στη λειτουργία των μηχανών των αεροσκαφών. Για την μελέτη, που θα εκπονηθεί τα επόμενα χρόνια, η Qatar Airways θα συνεργαστεί με τις εταιρίες Qatar Petroleum, Shell, Airbus, Rolls Royce, Woqod (Εταιρία Καυσίμων του Κατάρ) και με το Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο του Κατάρ.

Κατά την τελετή της Συμφωνίας Συνεργασίας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Airways κ. Akbar Al Baker ανέφερε ότι το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι αυτό της ανάγκης για μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον.
«Υπάρχει ένα τεράστιο κίνημα που δραστηριοποιείται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη δημιουργία ενός καθαρότερου και ασφαλέστερου περιβάλλοντος» δήλωσε. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης. Εμείς ως ηγέτες της βιομηχανίας συγκεντρωθήκαμε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου και δεσμευόμαστε σε αυτό τον σκοπό και η σημερινή μας κίνηση επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτό το σημαντικό θέμα. Θα εργαστούμε στενά με τους συνεργάτες μας για να μελετήσουμε τη χρήση συνθετικών καυσίμων ή Κηροζίνης GTL στα αεροσκάφη στην προσπάθεια μας προς τη δημιουργία ενός καθαρότερου και ασφαλέστερου κόσμου. Εμείς στην Qatar Airways επιθυμούμε να γίνουμε η πρώτη αεροπορική εταιρία στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο σε εμπορικό αεροσκάφος».

Η Qatar Airways διαθέτει σήμερα έναν από τους νεότερους στόλους αεροσκαφών στον κόσμο που αποτελείται από 58 αεροσκάφη Airbus και είναι δεσμευμένη στην ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον για χρήση από την πολιτική αεροπορία.

Η έρευνα της κοινοπραξίας των εταιριών θα επικεντρωθεί στα οφέλη της χρήσης Κηροζίνης GTL, ενώ θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, στην εξοικονόμηση καυσίμων και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα και γύρω από τα αεροδρόμια και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η εκπαίδευση και η έρευνα θα γίνουν στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού και Επιστημονικού Πάρκου του Κατάρ (Qatar Science and Technology Park), ενός διεθνούς επιπέδου κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης που τελεί υπό την αιγίδα του οργανισμού Qatar Foundation.

Οι εταιρίες Qatar Petroleum και Shell κατασκευάζουν σήμερα ένα υπερσύχρονο ολοκληρωμένο συγκρότημα μετατροπής αερίου σε υγρά καύσιμα το οποίο θα μετατρέψει το Κατάρ στην πρωτεύουσα του κόσμου για την επεξεργασία καυσίμων GTL.

Η κηροζίνη GTL θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος Pearl GTL. Η κηροζίνη GTL θα προσφέρεται στην αγορά ως συνθετικό συστατικό για αεροπορικά καύσιμα που παράγεται από φυσικό αέριο.

Τα αεροπορικά καύσιμα σήμερα καλύπτουν το 40% των λειτουργικών εξόδων μιας αεροπορικής εταιρίας. Με τις τιμές των αεροπορικών καυσίμων συνεχώς να ανεβαίνουν η κηροζίνη GTL αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να μειώσει τη χρήση των καυσίμων και να βελτιώσει την επιχειρησιακή χρήση του αεροσκάφους.

Ο κ. Al Baker πρόσθεσε: «Η Qatar Airways είναι ήδη ένας σημαντικός παράγοντας της εκστρατείας για την εξοικονόμηση καυσίμων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων που σχεδιάστηκε για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Qatar Airways διαθέτει ήδη ένα τμήμα το οποίο ασχολείται με την εξεύρεση τρόπων για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω της μείωσης του περιττού βάρους στα αεροσκάφη».

Οι δοκιμαστικές πτήσεις με τη χρήση καυσίμων από υγροποιημένο αέριο θα ακολουθήσουν την μελέτη και αφού προηγηθεί η έγκριση από την αεροπορική βιομηχανία, τους κατασκευαστές εξοπλισμού και τις εποπτικές αρχές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024