Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Κλειστά τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Schengen έως 15 Μαΐου
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κλειστά τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Schengen έως 15 Μαΐου

Για τώρα, όλα τα κράτη μέλη του Schengen και τα τέσσερα συνδεδεμένα κράτη (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) έχουν εφαρμόσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως είχαν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Μαρτίου. Περαιτέρω παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού πέραν της 15ης Μαΐου φαίνεται πιθανή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη που είναι μέλη του χώρου Schengen, καθώς και τα συνδεδεμένα κράτη, να επεκτείνουν το κλείσιμο των εξωτερικών τους συνόρων για όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια μέχρι τις 15 Μαΐου.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι χώρες αυτές εξακολουθούν να εκτίθενται στην πανδημία του COVID-19. Η Επιτροπή θέλησε να διοργανώσει μια συντονισμένη προσέγγιση που απαιτεί την ομοιόμορφη επέκταση του κλεισίματος των εξωτερικών συνόρων.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ανέφερε ότι όλα τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη έχουν εφαρμόσει με επιτυχία μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης για τον περιορισμό της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρει ότι ο περιορισμός των μη απαραίτητων μετακινήσεων από τρίτες χώρες προς την ΕΕ συμπληρώνει τα μέτρα αυτά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ενημέρωσε ακόμη ότι τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί και ότι είναι απαραίτητος ο παρατεταμένος περιορισμός των ταξιδιών για τη συνέχιση της μείωσης των κινδύνων της εξάπλωσης της νόσου.

Η Ylva Johansson, Επίτροπος αρμόδια Εσωτερικών Υποθέσεων, πρόσθεσε σε μια δήλωση ότι η σημερινή κατάσταση αναγκάζει την ΕΕ να ζητήσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ. Αναφέρθηκε ότι παράλληλα με τη συντονισμένη δράση στα εξωτερικά σύνορα, η συνεργασία είναι επίσης απαραίτητη και στα εσωτερικά σύνορα. “Αυτή η παράταση των μέτρων θα εξασφαλίσει ότι η εσωτερική αγορά θα εξακολουθήσει να λειτουργεί σωστά και ότι ζωτικά προϊόντα, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ο προστατευτικός εξοπλισμός μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών της ΕΕ, η αεροπορική επιβατική κίνηση στοην περιοχή έχει σχεδόν φτάσει στο μηδέν. Οι υπόλοιπες πτήσεις περιορίζονται κυρίως στις μεταφορές φορτίων και τις επιχειρήσεις “διάσωσης” ταξιδιωτών. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών μέσω τακτικών συζητήσεων σε συνεδριάσεις τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εσωτερικών.

Για τώρα, όλα τα κράτη μέλη του Schengen και τα τέσσερα συνδεδεμένα κράτη (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) έχουν εφαρμόσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως είχαν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Μαρτίου. Περαιτέρω παράταση του ταξιδιωτικού περιορισμού πέραν της 15ης Μαΐου φαίνεται πιθανή, αλλά υπόκειται σε περαιτέρω αξιολόγηση με βάση την εξέλιξη της πανδημικής κατάστασης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023