Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Το χάος στις πτήσεις ίσως φτάσει και τα 120 εκατ. ευρώ
Αερομεταφορές

IATA: Το χάος στις πτήσεις ίσως φτάσει και τα 120 εκατ. ευρώ

Σκεπτικισμό δημιουργεί το πρόσφατο χάος στα αεροδρόμια σχετικά με τις οικονομικές ευθύνες των αεροπορικών εταιριών.

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει στο διεθνή τύπο για τις αποζημιώσεις αλλά και τη γενική οικονομική επίπτωση στις αεροπορικές εταιρίες από το πρόσφατο τεχνικό πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας που προκάλεσε την ακύρωση χιλιάδων εναέριων δρομολογίων και καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Ο Willie Walsh, διευθύνων σύμβουλος της IATA, εξέφρασε την ανησυχία του για ένα άδικο σύστημα που αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείες να καλύπτουν σημαντικά έξοδα που προκύπτουν από παράγοντες εκτός του ελέγχου τους. Εκτίμησε ότι η πρόσφατη βλάβη στον έλεγχο της αεροπορικής κυκλοφορίας αναμένεται να προκαλέσει έξοδα περίπου 100 εκατομμύρια λίρες ή πάνω από 120 εκατ. ευρώ στις αεροπορικές εταιρίες.

Τόνισε επίσης σε δηλώσεις του ότι οι αεροπορικές εταιρείες, μέλη της ΙΑΤΑ, αντιμετωπίζουν απογοήτευση και αντίξοα συναισθήματα λόγω κανονισμών που πρακτικά εμποδίζουν τη δυνατότητά τους να ανακτήσουν αυτές τις οικονομικές απώλειες.

Διαβάστε επίσηςΕκτοξεύθηκαν οι αναζητήσεις για «ακύρωση πτήσης» και «επιστροφή χρημάτων»

Ο κ. Walsh, πρώην διευθύνων σύμβουλος της British Airways, τόνισε την ανάγκη η υπεύθυνη εταιρεία να αναλάβει την οικονομική ευθύνη για τις ευρείας κλίμακας διαταραχές πτήσεων τη Δευτέρα. Κάλεσε για τη θέσπιση πρωτοκόλλων προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά αυτών των οικονομικών επιβαρύνσεων στις αεροπορικές εταιρείες. Θυμίζουμε ότι δεν έχει βρεθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα αλλά γίνεται λόγος για μια λανθασμένη υποβολή σχεδίων πτήσεων από γαλλική αεροπορική εταιρία.

Το National Air Traffic Services (Nats), ο φορέας υπεύθυνος για τον έλεγχο της αεροπορικής κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες που επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονταν ακόμα σε απομόνωση στο εξωτερικό.

Ο κ. Walsh υποστήριξε ότι είναι “άκρως άδικο” το ότι το Nats αποφεύγει την οικονομική ευθύνη για το πρόβλημα και τόνισε “Πρέπει να αναγνωριστούν οι επιπτώσεις των ακυρώσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες και οι συνεπακόλουθες καθυστερήσεις για άλλες εκατοντάδες χιλιάδες. Η ανακύπτουσα διαταραχή είναι πράγματι σημαντική. Τα εκτιμώμενα έξοδα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.”

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν με ακρίβεια οι οικονομικές επιπτώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες λόγω της διαταραχής, ο κ. Walsh εκτίμησε ότι θα πλησιάσουν τα “£100 εκατομμύρια λίρες.”

Ο κ. Walsh παροτρύνει την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να εισαγάγει κανονισμούς που απαιτούν από το Nats να αναλάβει το οικονομικό βάρος για τέτοια περιστατικά, αποτρέποντας έτσι τη μεταφορά αυτών των δαπανών στις αεροπορικές εταιρείες.

“Το κύριο πρόβλημα αυτής της κατάστασης είναι μια αποφεύσιμη αποτυχία, και το Nats πρέπει να κριθεί υπόλογο γι’ αυτό,” υποστήριξε.

Η CAA διεξάγει επί του παρόντος έρευνα για τη διαταραχή, η οποία προκάλεσε πάνω από 1.000 ακυρώσεις πτήσεων κατά μήκος πολλών ημερών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κυβερνοεπίθεσης να είναι η ρίζα του προβλήματος.

Διαβάστε επίσηςΧάος στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω τεχνικού προβλήματος στην Μεγ. Βρετανία και την Ιταλία

Σύμφωνα με αναφορές, μια εσφαλμένη εισαγωγή από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία στο σύστημα ελέγχου της αεροπορικής κυκλοφορίας μπορεί να είχε προκαλέσει την αναστάσωση. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη για χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και αύξηση των ακυρώσεων πτήσεων.

Ο κ. Walsh εξέφρασε τη δυσπιστία του για το γεγονός ότι μια μόνο εσφαλμένη εισαγωγή δεδομένων θα μπορούσε να εξαγάγει μια πλήρη κατάρρευση του συστήματος. Υποστήριξε ότι η σχεδίαση του συστήματος θα έπρεπε να περιλαμβάνει μέτρα ασφαλείας για τη μη αποδοχή ανακριβών δεδομένων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024