Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςRyanair κατά των απεργιών του ATC – Ανοιχτό κάλεσμα προς την Ursula von der Leyen
Αερομεταφορές

Ryanair κατά των απεργιών του ATC – Ανοιχτό κάλεσμα προς την Ursula von der Leyen

Oι περισσότεροι επιβάτες που έχουν πρόβλημα με τις πτήσεις τους, δεν πετούν από/προς τη Γαλλία, αλλά πετάνε πάνω από τον γαλλικό εναέριο χώρο καθ’ οδόν προς τον προορισμό τους.

Από τις αρχές του 2023, η Γαλλία βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό. Συγκεκριμένα ο Γαλλικός Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC), έχει προβεί σε απεργειακές κινητοποιήσεις περισσότερες από δέκα φορές, ενώ η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ -για την προστασία των επιβατικών πτήσεων- παρέμεινε αδρανής.

Σε αυτό το πλαίσιο η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair προχωρά σε κάλεσμα προς τους τους επιβάτες της ΕΕ, ώστε να υπογράψουν «Προστατεύστε τους επιβάτες – Διατηρήστε την ΕΕ Skies Open», συμμετέχοντας στην έκκλησή της προς την Επιτροπή της ΕΕ να προστατεύσει τους επιβάτες.

Από τις αρχές του έτους, οι γαλλικές απεργίες της ATC έχουν καθυστερήσει/ακυρώσει τις πτήσεις άνω του 1 εκατομμυρίου επιβατών αεροπορικών εταιρειών, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ απέτυχε να προστατεύσει τις πτήσεις αυτών των επιβατών.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι επιβάτες που έχουν πρόβλημα με τις πτήσεις τους, δεν πετούν από/προς τη Γαλλία, αλλά πετάνε πάνω από τον γαλλικό εναέριο χώρο καθ’ οδόν προς τον προορισμό τους (π.χ. Η.Β. – Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Ενώ η γαλλική νομοθεσία προστατεύει άδικα τις πτήσεις εσωτερικού, πράγμα που σημαίνει ότι οι γαλλικές πτήσεις προστατεύονται, αλλά οι μη γαλλικές πτήσεις ακυρώνονται.

Καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των πτήσεων πάνω από τον γαλλικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια των γαλλικών επιδρομών ATC, η Ryanair και οι 168 εκατομμύρια επιβάτες της απαιτούν από την Επιτροπή της ΕΕ να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  1. «Προστατέψτε τις γαλλικές υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια απεργιών ATC (χρησιμοποιώντας τους νόμους ελάχιστων υπηρεσιών) όπως κάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
  2. Επιτρέψτε στους υπόλοιπους ATC της Ευρώπης να διαχειρίζονται πτήσεις πάνω από τη Γαλλία, ενώ η γαλλική ATC βρίσκεται σε απεργία
  3. Δώστε εντολή στα γαλλικά συνδικάτα ATC να συμμετάσχουν σε δεσμευτική διαιτησία πριν προκηρύξουν απεργίες».

Η Ryanair επιβεβαίωσε επίσης σήμερα ότι θα υποβάλει την έκθεσή της «Προστατεύστε τους επιβάτες – Διατηρήστε ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ» στην Επιτροπή της ΕΕ όταν φτάσει το 1 εκατομμύριο υπογραφές για να απαιτήσει να λάβουν μέτρα για την προστασία των Ευρωπαίων επιβατών και των οικογενειών τους, κρατώντας ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της απεργιών στην Γαλλία.

Ο Έντι Γουίλσον της Ryanair δήλωσε σχετικά: «Μολονότι σεβόμαστε το δικαίωμα στην απεργία, είναι εντελώς απαράδεκτο οι επιβατικές πτήσεις της Ευρώπης που πετούν πάνω από τη Γαλλία να καθυστερούν ή να ακυρώνονται επανειλημμένα από απεργίες της γαλλικής ATC. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 1.000.000 επιβάτες της ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει περιττές καθυστερήσεις/ακυρώσεις ως αποτέλεσμα 14 χωριστών γαλλικών απεργιών ATC, ενώ η Επιτροπή της ΕΕ παρέμεινε αδρανής.

Παρά τις πολλαπλές αναπάντητες εκκλήσεις προς την Επιτροπή της ΕΕ να προστατεύσει τις επιβατικές πτήσεις κρατώντας τους ουρανούς της ΕΕ ανοιχτούς κατά τη διάρκεια των γαλλικών απεργιών ATC, η Ryanair έχει ξεκινήσει μια αναφορά σε όλη την ΕΕ με τίτλο «Προστατέψτε τους Επιβάτες – Διατηρήστε ανοιχτούς τους ουρανούς της ΕΕ», όπου οι επιβάτες καλούνται να υποστηρίξουν την έκκλησή μας για η Επιτροπή της ΕΕ να αναλάβει δράση για την προστασία των Ευρωπαίων και των οικογενειών τους και των ταξιδιωτικών τους σχεδίων κατά τη διάρκεια των γαλλικών απεργιών της ATC, οι οποίες έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο.

Σε τελική ανάλυση, αν η ΕΕ δεν ακούσει τις αεροπορικές της εταιρείες, ίσως θα ακούσει αντ ‘αυτού τους εκατομμύρια επιβάτες της Ευρώπης».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024