Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραCorporate Coaching στον τουρισμό
Άρθρα

Corporate Coaching στον τουρισμό

Το «corporate coaching στον Τουρισμό» επικεντρώνεται στην επαγγελματική υποστήριξη για την επίτευξη επιχειρηματικών στόχων, τη βελτίωση της επικοινωνίας, τη συνεργασία και την επίλυση διαμάχων των τμημάτων.

Με τον όρο «corporate coaching στον Τουρισμό» εννοούμε τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρουν επαγγελματίες coaches σε τουριστικές επιχειρήσεις για να πετύχουν τους στόχους τους.

Συνήθως οι υπηρεσίες αυτές σχετίζονται με την υποστήριξη σε projects που αναφέρονται στην εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ των στελεχών, βελτίωση επικοινωνίας, ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων, αλλαγές σχετικές με την κουλτούρα της εταιρείας ή εκπαιδευτικές δράσεις (training). Αρκετές φορές στο παρελθόν κλήθηκα να βοηθήσω ανώτατα στελέχη να εξαλείψουν τις αρνητικές συνέπειες του ανταγωνισμού και των προστριβών μεταξύ των τμημάτων του ξενοδοχείου, ιδιαίτερα μεταξύ του προσωπικού των επισιτιστικών τμημάτων και αυτού της Υποδοχής! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αντίληψη του προσωπικού ενός τμήματος για την απόδοση του προσωπικού ενός άλλου γίνεται η αιτία σοβαρών διενέξεων με αποτέλεσμα οι διενέξεις να καταλήγουν σε παράπονα, αντιπαραθέσεις, κακό σέρβις, κ.α.

Oι coaches είναι εξωτερικοί συνεργάτες που παρεμβαίνουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης διαθέτοντας ουσιαστικά την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητα του εξωτερικού συνεργάτη. Η υπηρεσία της διαμεσολάβησης (facilitation) θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική σε περιπτώσεις στοχοθέτησης, σε περιπτώσεις που προκύπτουν θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη τόνωσης της παραγωγικότητας, υποκίνησης και αξιολόγησης, επίλυσης προβλημάτων διαπροσωπικής επικοινωνίας, της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ στελεχών και ομάδων εργασίας ή ακόμη και σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων.

Αυτό που οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να κατανοήσουν είναι ότι ο coach επεμβαίνει ως καταλύτης-μεσολαβητής και όχι ως ο συνεργάτης που θα προτείνει λύσεις! Η αποστολή του facilitator είναι να διευκολύνει τη διαδικασία και να βοηθήσει τα στελέχη της επιχείρησης να πάρουν τις σωστές αποφάσεις αφού επεξεργαστούν τις δικές τους ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες. Ο facilitator υποστηρίζει τη διαδικασία διευκολύνοντας τους συμμετέχοντες, δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις!

Ο ρόλος του coach συχνά συγχέεται με αυτόν του mentor. Ο mentor αναλαμβάνει τη συμβουλευτική υποστήριξη μεμονωμένων ατόμων που χρειάζονται καθοδήγηση στην επίτευξη του προσωπικού τους επαγγελματικού οράματος. Ο μέντωρ λειτουργεί ως υπόδειγμα -οδηγός, ως πρότυπο του οποίου η εμπειρία, η επιτυχημένη καριέρα, η γνώση και η σοφία λειτουργούν ως παράδειγμα. Οι υπηρεσίες του μέντορα ταιριάζουν σε στελέχη και επιχειρηματίες που ξεκινούν μία νέα τουριστική επιχείρηση. Οι υπηρεσίες του coaching και του mentoring κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές σε νέους επιχειρηματίες ή σε νέα στελέχη που χρειάζονται την συμβουλευτική υποστήριξη στον καθορισμό των στόχων (επιχειρηματικών και προσωπικών) και του στρατηγικού σχεδιασμού του πλάνου για την υλοποίησή των. Με άλλα λόγια, το coaching ως επιστήμη και πρακτική αφορά στην υποστήριξη του πελάτη (εταιρικού ή ατομικού) στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των στόχων του.
Στον τομέα του corporate coaching, o coach που θα επιλεγεί από την τουριστική επιχείρηση-πελάτη θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία, δημιουργικότητα, άριστες γνώσεις διαπροσωπικής επικοινωνίας, επαρκείς παραστάσεις, να γνωρίζει το αντικείμενο δραστηριότητα. Είναι σημαντικό ο coach να διαθέτει επαρκή γνώση της επαγγελματικής δραστηριότητας ώστε να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και τη φύση της εργασίας (hospitality operations).

certified trainer, keynote speaker, συγγραφέας, σύμβουλος στον τουρισμό | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Μάρκος Κομνηνάκης, AAS, BSc ,BA, ΜΑ, CT, είναι certified trainer, keynote speaker, συγγραφέας, σύμβουλος στον τουρισμό και τη εκπαίδευση με 30ετή διεθνή εμπειρία (ΗΠΑ, Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Κεντρική Ασία, Σιγκαπούρη) έχει συνεργαστεί με ξένα ΑΕΙ ως εισηγητής και με γνωστές ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως μάνατζερ, σύμβουλος και εκπαιδευτής.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024