Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΑφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Πολιτιστικά

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τη Δεύτερα, 18 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το παλαιότερο ελληνικό συμφωνικό σύνολο θα παρουσιάσει Το χαμόγελο της Τζοκόντας και τους Όρνιθες.

Με μια μεγάλη συναυλία φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι θα γιορτάσει τα ογδόντα χρόνια από την ίδρυσή της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Μαζί του η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ θα συμμετέχουν επίσης η Χορωδία της ΕΡΤ (σε διεύθυνση-διδασκαλία Μιχάλη Παπαπέτρου), η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και η Παιδική Χορωδία Rosarte.

Μάνος Χατζηδάκης

Τη Δεύτερα, 18 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το παλαιότερο ελληνικό συμφωνικό σύνολο θα παρουσιάσει Το χαμόγελο της Τζοκόντας και τους Όρνιθες, δυο εμβληματικά έργα του αείμνηστου και πολυαγαπημένου Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική μουσική ζωή της χώρας, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της ΚΟΑ κατά την περίοδο 1976-1982.

«Στο επίκεντρο των δέκα τραγουδιών που θα ακουστούν βρίσκεται η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι και ένας μονόλογός της και όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί», σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στη συνοδευτική έκδοση του αριστουργηματικού Το χαμόγελο της Τζοκόντας, το οποίο ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς – και θα ακούσουμε στο πρώτο μέρος της αφιερωματικής συναυλίας.

Το πρόγραμμα, σε αυτή τη δεύτερη συμμετοχή της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα κορυφωθεί με τους διαχρονικούς και πάντα φρέσκους Όρνιθες. Μια σύνθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε για την παράσταση-σταθμό του θεάτρου Τέχνης και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια παραδόθηκε στο κοινό ως καντάτα. Η συγκυρία της ένωσης των στίχων του Βασίλη Ρώτα με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δημιούργησαν μία μουσική ιστορία, ένα σύμβολο για κάθε Έλληνα.

O ίδιος ο Χατζιδάκις συνήθιζε να λέει: «Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα: τέχνη, τεχνική και βιώματα».

Τυχεροί θα είναι οι θεατές που θα παρευρεθούν τη βραδιά εκείνη στο Ηρώδειο!

Αρθρογράφος Πολιτιστικών Θεμάτων | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τζωρτζίνα αρθρογραφεί σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών δρώμενων που άπτονται του ενδιαφέροντος της τουριστικής βιομηχανίας. Έχει ιδρύσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 ένα πρωτότυπο εργαστήριo δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, "Τα Μανταλάκια". Το εργαστήριo αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και επικοινωνίας για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με νέους και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.

28/02/2024
27/02/2024
26/02/2024
23/02/2024
22/02/2024
21/02/2024