Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΠλήθος κόσμου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρηματιών Αγροτουρισμού στη Κεφαλλονιά
ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ

Πλήθος κόσμου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρηματιών Αγροτουρισμού στη Κεφαλλονιά

Με την συμμετοχή επιχειρηματιών αγροτουρισμού από τις Περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2008 η ΣυνάντησηΑγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην […]

Με την συμμετοχή επιχειρηματιών αγροτουρισμού από τις Περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2008 η Συνάντηση<...>Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Κεφαλλονιά.

Την Συνάντηση, η οποία είχε την μορφή επισκέψεων μελέτης-study tours για επιχειρηματίες Αγροτουρισμού, τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Γεωργάτος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κεφαλονιάς-Ιθάκης κ. Μάρκος Κοτσιλίνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων κ. Γεράσιμος Βαλιανάτος, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Παρίσης.

Ο υπουργός, κ. Σπηλιωτόπουλος, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Ο ελληνικός τουρισμός είναι από τους ισχυρότερους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα μας. Μιας ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, φέρνει εισόδημα, δίνει πνοή και ζωντάνια στην ελληνική περιφέρεια. Μιας ανάπτυξης που σέβεται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον, αφομοιώνει και αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της πατρίδας μας. Σε αυτήν την κατεύθ8υνση οι περιοχές του Ιονίου μπορούν να προωθήσουν όχι μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά και ένα τουριστικό μοντέλο που θα αναδεικνύει τα πολιτισμικά στοιχεία, την παραδοσιακή κουζίνα και τα αγροτικά χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, την αυθεντική και μοναδική Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν εξίσου έναν σημαντικό πόλο έλξης προσελκύοντας τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες και δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια μόνιμη πηγή εισοδήματος για τον τόπο. Μέσα στην ελληνική περιφέρεια μπορεί να αναδειχτεί το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας».

Στην Συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος κ. Νίκος Φραντζεσκάκης (Βάμμος, Κρήτης), η πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης κα Κορίνα Μηλιαράκη (Πάνορμος, Ρεθύμνου), ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Μαρίνης (Αβια, Μεσσηνίας), ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτουρισμού Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Βασιλείου (Απόσκεπος, Καστοριάς), ο γραμματέας της Ένωσης Αγροτουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο γραμματέας της Ένωσης Αγροτουρισμού Ηπείρου κ Ναπολέων Ζαγκλής (Καλαρύτες, Ιωαννίνων), η πρόεδρος του ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) κα Μαριαλένα Σουπιώνη, η συντονίστρια του ΑΓΡΟΡΑΜΑ κα Αθηνά Μιχαηλίδου, ο συντονιστής της Δυναμικής Σύμπραξης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κ. Βασίλης Τακτικός, η συντονίστρια του ECOVISION (Πολιτιστικοί & Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι) κα Λυδία Χατζηνούσιου, ο συντονιστής του AgroTourNet κ. Αλέκος Τριγγίδης (Κύπρος), ο πρόεδρος του inFlorina κ. `Ανθιμος Τόρτοκας (Αετός, Φλώρινας), ο πρόεδρος Βιοκαλλιεργητών Κερκύρας κ. Κων/νος Βλάσσης (Μεσογή, Κέρκυρα) καθώς και πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων Δ.Θεριανός, Β.Νίκα, Α.Τενέντες, Σ.Μιχαλέας, Δ.Στάμος, Π.Πούλος, Α.Παπατσιλάκη, Β.Τερζόπουλος, Σ.Χατζησάββα, Σ.Κολωνίας, Δ.Στάμου, Κ.Παπούλια, Φ.Παπούλιας, Ε.Μεταξάτου, Ι.Ντονάδος, Ρ.Μολφέτα, Π.Στεφανάτος, Γ.Βαλιανάτος, Μ.Βαλιανάτου, Σ.Κουλουμπής, Ε.Κουλουριώτου, Γ.Παπαδόπουλος, Θ.Σδρούλιας, Χ.Μεταξάτου, Ν.Σκλαβούνος, Ν.Σαλόνε, Α.Σκλαβούνου, Ν.Πολάτου, Δ.Πολάτος, Γ.Κατσαρός και πολλοί άλλοι.

Η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στην Κεφαλονιά πέτυχε και στους στόχους της που μεταξύ άλλων περιλάμβανε:


  1. Ενεργοποίηση επιχειρηματικού τομέα των επιχειρηματιών Αγροτουρισμού, με συνεταιριστική μορφή (Επιτροπή: Βασιλείου Θ., Τόρτοκας Α., Πούλος Π. και υποστήριξη από Α.Μιχαηλίδου).

  2. Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και Δικτύων Επιχειρήσεων Τουρισμού, που θα γίνει 30 Οκτ 2008, στην Θεσ/νίκη.

  3. Διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, στην Αθήνα, το τελευταίο 10ήμερο του Ιαν 2009, με ταυτόχρονη έκθεση των προϊόντων και Υπηρεσιών των μελών των ΕΝΩΣΕΩΝ Αγροτουρισμού, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες (Επιτροπή: Ν.Φρατζεσκάκης, Π.Μεταξάτος, Δ.Μιχαηλίδης με την υποστήριξη του Α.Γιάτσογλου).

  4. Συγκέντρωση της κοινής προσπάθειας στην «δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον Αγροτουρισμό» με την συστηματική ενημέρωση όσων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην θεσμοθέτηση της «Αγροτουριστικής Επιχείρησης».

  5. Ενασχόληση με την συσπείρωση των επιχειρηματιών αγροτουρισμού στις αντίστοιχες Ενώσεις Αγροτουρισμού και δημιουργία τριών τουλάχιστον ακόμα νέων ώστε να υπάρχει πληρέστερη κάλυψη μέχρι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων (Ιαν 2009).


Στην συνάντηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων δόθηκε η ευκαιρία να επαναληφθεί η προσήλωση στις ομάδες κριτηρίων, ώστε οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις να προσφέρουν ποιοτικό σύνολο, οι οποίες είναι τα κριτήρια άμιλλας – συνεργασίας, αρχιτεκτονικών προδιαγραφών, εξοπλισμού, υπηρεσιών, τοπικής γαστρονομίας, φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικά.

Επίσης, συζητήθηκαν επί μακρόν ο ορισμός της αγροτουριστικής επιχείρησης, η οποία πρέπει να είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και την γη και να έχει λειτουργία – συνεργασία με τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω 6 λειτουργίες, δηλαδή: παραδοσιακό ξενώνα, καφενείο ή ταβέρνα τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, εργαστήριο παραγωγής τοπικών προϊόντων (τρόφιμα ή τεχνήματα), πρατήριο πώλησης αποκλειστικά τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, επισκέψιμο αγρόκτημα και δραστηριότητες (μαθήματα γαστρονομίας, παραδοσιακοί χοροί, πανηγύρια, εκδηλώσεις, περίπατοι κλπ).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024