Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτα περσινά σχεδόν επίπεδα η τουριστική κίνηση στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Στα περσινά σχεδόν επίπεδα η τουριστική κίνηση στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2008

Στα ίδια επίπεδα με το 2007, με μικρές διαφοροποιήσεις ανά προορισμό, βρίσκεται, κατά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν σε διεθνείς αφίξεις σε 13 επιλεγμένα αεροδρόμια της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου…

Στα ίδια επίπεδα με το 2007, με μικρές διαφοροποιήσεις ανά προορισμό, βρίσκεται, κατά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2008. Σύμφωνα με τα στοιχεία<...>που αφορούν σε διεθνείς αφίξεις σε 13 επιλεγμένα αεροδρόμια της χώρας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 74% των συνολικών αφίξεων αλλοδαπών με κάθε μέσο, το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 παρουσιάζει οριακή μεταβολή, -0,78%.

“Εάν συνεκτιμήσουμε” σημειώνει ο ΣΕΤΕ, “την αύξηση του οδικού τουρισμού από Βουλγαρία και Ρουμανία, η οποία είναι αισθητή κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την περσινή”.

Ο σχολιασμός για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης πρέπει να επικεντρωθεί, κατά τον ΣΕΤΕ, στα ακόλουθα πέντε σημεία:

  • “Πρώτον, μικρομεταβολές της τάξεως του συν / πλην 1 – 2%, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενα ούτε πανηγυρισμών, ούτε καταστροφολογίας.
  • Δεύτερον, υπενθυμίζουμε ότι το 2007 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Η διατήρηση στα ίδια επίπεδα μέσα σε αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία, κάθε άλλο παρά ως αρνητική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί.
  • Τρίτον, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αν κάποια στιγμή ο ελληνικός τουρισμός καταφέρει και επιλύσει έστω και ένα μέρος από το σύνολο των διαχρονικών – διαρθρωτικών προβλημάτων που τον ταλανίζουν, τότε όχι απλά θα διατηρεί τα κεκτημένα σε περιόδους διεθνούς κρίσης, αλλά θα σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία.
  • Τέταρτον, πρέπει να σημειωθεί ακόμη μια φορά η αδυναμία αναλυτικής καταγραφής και παρακολούθησης των μεγεθών της τουριστικής οικονομίας. Η αδυναμία αυτή ουσιαστικά προσφέρει δικαιολογία στους ασχολούμενους με τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας ώστε να μην λαμβάνουν υπόψη τους στο βαθμό που θα έπρεπε τον τουρισμό.
  • Πέμπτον, η τουριστική κίνηση δεν είναι μόνο οι αφίξεις αλλοδαπών, είναι και οι μετακινήσεις των ημεδαπών – εσωτερικός τουρισμός / ανά διανομή εισοδήματος-, είναι και οι διανυκτερεύσεις όλων όσοι, Έλληνες και αλλοδαποί τουρίστες, πραγματοποιούν διανυκτερεύσεις στη χώρα μας. Είναι επίσης και ίσως σημαντικότερο, τα έσοδα που δημιουργούνται από τη συνολική τουριστική δραστηριότητα, οι επιδράσεις του τουριστικού τομέα στους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, καθώς επίσης και οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται – κυρίως στην περιφέρεια – από τον τουρισμό”.


“Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό θα πρέπει”, όπως συμπεραίνει ο ΣΕΤΕ, “να τεθεί και η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης του συνόλου των μεταβλητών της τουριστικής οικονομίας μας. Παράλληλα, θα πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στις γενικές υποδομές της χώρας που αφορούν στον τουρισμό και οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του”.

Διεθνείς Αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια, Ιανουάριος-Αύγουστος 2008 (1)

(1): Οι αφίξεις στα 12 αυτά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών και το 74% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στην χώρα μας.
(2): Τα στοιχεία της Αθήνας για το διάστημα Ιαν-Ιουλ. 2008 είναι επιβεβαιωμένες αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών. Για τον Αύγουστο 2008 οι αφίξεις είναι κατΆ εκτίμηση.
(3): Αφορά αφίξεις επιβατών – Ελλήνων και αλλοδαπών, διότι το Αεροδρόμιο Μακεδονία δε διαχωρίζει τις αφίξεις εξωτερικού σε Έλληνες και αλλοδαπούς.

Πηγή: ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχείων από ΑΙΑ (για το αεροδρόμιο της Αθήνας) – ΥΠΑ ( για τα υπόλοιπα αεροδρόμια)

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024