Η απόφαση ελήφθη για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και της μεταπώλησης εισιτηρίων, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις.

“Από τις 18 Οκτωβρίου, ονομαστικά εισιτήρια θα τεθούν σε κυκλοφορία για όλους τους τύπους εισιτηρίων”, ανακοίνωσε το Yπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Η κίνηση αποσκοπεί στην “καταπολέμηση του φαινομένου της άμεσης πώλησης έξω από τον αρχαιολογικό χώρο Il Parco Archeologico del Colosseo και άλλων κερδοσκοπικών πρακτικών σχετικά με τα τέλη εισόδου”.

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού, Gennaro Sangiuliano και μετά από μερικές εβδομάδες τίθεται  σε λειτουργία. “Ευχαριστώ τον διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου, Alfonsina Russo, και τον γενικό διευθυντή Μουσείων, Massimo Osanna, για την ταχύτητα με την οποία κατάφεραν να καθορίσουν την εισαγωγή του ονομαστικού εισιτηρίου, ένα κεντρικό μέτρο για την απελευθέρωση ενός από τα σύμβολα του την ιστορική-πολιτιστική μας κληρονομιά από το φαινόμενο του touting” εξηγεί ο Sangiuliano. “Η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς. Μπορούμε να πούμε ότι χάρη στην κίνηση αυτή και στην όλο και μεγαλύτερη προσφορά προς τους επισκέπτες ξεκινά πραγματικά μια νέα εποχή για το αρχαιολογικό πάρκο του Κολοσσαίου”, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

Το νέο μέτρο είναι μία από τις πολλές αλλαγές που έγιναν, με στόχο να σταματήσουν μεταπωλητές να αγοράζουν επίσημα εισιτήρια στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας αυτόματο λογισμικό και να τα μεταπωλούν σε διογκωμένες τιμές. Η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα εισιτήρια του Κολοσσαίου αγοράζονταν σωρηδόν από bots και μεταπωλούνταν σε άλλους ιστοτόπους πολλές φορές πάνω από την επίσημη τιμή, συχνά ως μέρος πακέτων που περιλαμβάνουν περιηγήσεις “skip the line”.

Η έρευνα αφορούσε τον επίσημο προμηθευτή Società Cooperativa Culture (CoopCulture), καθώς και τους ιστοτόπους Musement, GetYourGuide, Tiqets και Viator, μετά από παράπονα πολιτών που βρήκαν ότι τα επίσημα εισιτήρια δεν ήταν διαθέσιμα για αγορά.

Τα εισιτήρια πωλούνται πλέον μέσω της επίσημης ιστοσελίδας colosseo.it και “θα ανοίξει νέο εκδοτήριο εισιτηρίων επιπλέον του υπάρχοντος – έτσι ο αριθμός των εισιτηρίων που πωλούνται επιτόπου θα διπλασιαστεί”, ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Τη λήψη μέτρων για να καταπολεμηθεί η μεταπώληση των εισιτηρίων σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές είχαν ζητήσει έντονα και δημοτικοί σύμβουλοι της Αιώνιας Πόλης, αλλά και η Ιταλική Ένωση Ξενοδόχων.