Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΆγνοια κινδύνου και ιστορίας: «Δεν ήξερα ότι ήταν αρχαίο μνημείο», είπε ο τουρίστας που χάραξε το Κολοσσαίο
Πολιτισμός

Άγνοια κινδύνου και ιστορίας: «Δεν ήξερα ότι ήταν αρχαίο μνημείο», είπε ο τουρίστας που χάραξε το Κολοσσαίο

Ο 27χρονος βουλγαρικής καταγωγής γυμναστής Ivan Dimitrov υποστήριξε ότι δεν ηξερε ότι ο χώρος ήταν αρχαιολογικό μνημείο (!).

Ο Βρετανός τουρίστας που πιάστηκε on camera να σκαλίζει με κλειδί σε εσωτερικό τοίχο του αρχαίου ρωμαϊκού αμφιθεάτρου το όνομά του (και της κοπέλας του)  το περασμένο Σάββατο, ζήτησε συγνώμη, ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή για την πράξη του.

Ο 27χρονος βουλγαρικής καταγωγής γυμναστής Ivan Dimitrov, είχε ταξιδέψει στην Αιώνια Πόλη με την κοπέλα του Hayley Bracey. Τα πλάνα που να σκαλίζει το «Ivan+Hayley 23» στην κατασκευή 2.000 ετών έγιναν γρήγορα viral, προκαλώντας οργή για την πράξη βανδαλισμού.

Το βίντεο με τίτλο ‘A*****e tourist carves name in Colosseum in Rome 6-23-23’ είχε περίπου 300.000 προβολές στο διαδίκτυο.

Ο Dimitrov, ο οποίος ζει στο Μπρίστολ στη νοτιοδυτική Αγγλία, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο από 2.000 έως και 15.000 ευρώ ή έως και πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή το Κολοσσαίο έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ιταλική Αστυνομία εντόπισε γρήγορα το ζευγάρι στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας φωτογραφικές συγκρίσεις. Μόλις μίλησαν με τον Dimitrov, είπαν ότι είχε εκφράσει «ειλικρινή μεταμέλεια» για τις ενέργειές του. Ο Ταγματάρχης Roberto Martina των Καραμπινιέρων δήλωσε: «Μας είπε ότι ήταν πολύ στενοχωρημένος με αυτό που είχε κάνει και συνέχισε να ζητά συγγνώμη για αυτό.
Πιστεύω ότι ανησυχούσε για τις συνέπειες οποιασδήποτε δίκης και εξηγήσαμε ότι θα μπορούσε να του επιβληθεί φυλάκιση από δύο έως πέντε χρόνια και να του επιβληθεί πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ», είπε. Ο ταγματάρχης εξήγησε ότι ο κ. Dimitrov «είχε επικοινωνήσει μαζί μας αφού εξασφαλίσαμε το κινητό του τηλέφωνο από τα αρχεία του ξενοδοχείου και του αφήσαμε μήνυμα να μας καλέσει. Φυσικά ανησυχούσε για τις νομικές επιπτώσεις και του εξηγήθηκαν τα πάντα. Δεν τον ρωτήσαμε γιατί το έκανε, αυτό θα το ακούσει ο δικαστής, απλώς του είπαμε ότι ήταν ύποπτος και ήταν μέρος της έρευνας».

Ο Ταγματάρχης Martina διευκρίνισε επίσης ότι η κα Bracey «δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε καταγγελίας, από ό,τι μας αφορά – αν και τεχνικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί συνεργός», πρόσθεσε.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο της Ρώμης Roberto Gualtieri και τους κατοίκους της Ρώμης, ο Dimitrov ζητά συγνώμη από όλους όσους «με προσήλωση και θυσίες προστατεύουν την ανεκτίμητη ιστορική και πολιτιστική αξία του Κολοσσαίου» ενώ, προσθέτει ότι δεν είχε καταλάβει ότι βρισκόταν στο πασίγνωστο αυτό χώρο και μόνον στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αρχαίο μνημείο. Ο 27χρονος, στην επιστολή του, ζητά συγνώμη «από τους Ιταλούς αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο» για την ζημιά που προκάλεσε σε ένα μνημείο «το οποίο, εκ των πραγμάτων, αποτελεί μέρος της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο δικηγόρος τουDimitrov, Alexandro Maria Tirelli, δήλωσε στην εφημερίδα «Il Messaggero»: «Το αγόρι είναι το πρωτότυπο του ξένου που πιστεύει επιπόλαια ότι στην Ιταλία επιτρέπεται ο,τιδήποτε, ακόμη και το είδος της πράξης που στις χώρες τους θα τιμωρηθεί αυστηρά».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024