Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την εξαγορά της Etraveli από την Booking.com
Εξαγορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την εξαγορά της Etraveli από την Booking.com

Η απόφαση είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την Booking.com και την πρωτοβουλία της “Connected Trip”, καθώς η εξαγορά της Etraveli επρόκειτο να συμπεριλάβει και κρατήσεις πτήσεων.

Η εξαγορά από την Booking Holdings, ύψους 1,63 δισ. ευρώ (1,7 δισ. δολ.) του σουηδικού ομίλου ETraveli Group μπλοκαρίστηκε τελικά από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ο όμιλος απέτυχε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κυριαρχία της στο διαδίκτυο στις κρατήσεις ξενοδοχείων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι απέτρεψε τη συμφωνία, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές. Η Booking κατέχει μερίδιο αγοράς 60% στα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, ανέφερε η Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές ΟΤΑ αξίζουν περίπου 40 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο τμήμα του κλάδου των ΟΤΑ.

“Ο συνδυασμός των επιπτώσεων στο διαδίκτυο σημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των δωματίων και τις τιμές μόνο από τους OTA, συχνά μόνο από την Booking” σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Didier Reynders. Ακόμη, δήλωσε ότι η Επιτροπή είχε επικοινωνήσει με σχεδόν 15.000 ξενοδοχεία για να λάβει σχόλια σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία.

“Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην αγορά ανησυχούσαν ότι η συναλλαγή θα ενίσχυε τη δεσπόζουσα θέση της Booking στην αγορά ξενοδοχειακών OTA στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, θα μείωνε τον ανταγωνισμό και θα οδηγούσε σε αύξηση τις τιμές για τα ξενοδοχεία και πιθανώς για τους καταναλωτές”.

Η Booking Holdings είπε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση, προσθέτοντας ότι η συγχώνευση “θα είχε τεράστια οφέλη για τους καταναλωτές και τους συνεργάτες, φέρνοντας περισσότερες επιλογές και ανταγωνιστικές τιμές”.

Επίσης, επέκτεινε τη συμφωνία πτήσεων με την ETraveli έως το 2028, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στις αερομεταφορές παρά την απόφαση της ΕΕ.

“Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όχι μόνο ξεφεύγει από την καθιερωμένη νομοθεσία και τα νομικά προηγούμενα, αλλά στερεί από τους καταναλωτές τις ταξιδιωτικές επιλογές που δικαιούνται”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024