Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsTUI: Έρχεται ισχυρή θερινή σεζόν – Αύξηση 13% στις κρατήσεις και μέσες τιμές κατά +4% υψηλότερες
Tour Operators

TUI: Έρχεται ισχυρή θερινή σεζόν – Αύξηση 13% στις κρατήσεις και μέσες τιμές κατά +4% υψηλότερες

  • TUI

Τα έσοδα του τουριστικού ομίλου αυξήθηκαν κατά 25% και, στα 20,7 δισ. ευρώ, ξεπέρασαν το όριο των 20 δισ. ευρώ για πρώτη φορά (προηγούμενο έτος: 16,5 δισ. ευρώ).

Όπως ανακοινώθηκε, ο Όμιλος TUI “έκλεισε” το οικονομικό έτος 2023 με σημαντική αύξηση στα λειτουργικά κέρδη. Μετά από ένα καλό τελευταίο τρίμηνο, το υποκείμενο EBIT του Ομίλου αυξήθηκε κατά 139% σε ετήσια βάση, στα 977 εκατ. ευρώ. Στα 20,7 δισ. ευρώ, τα έσοδα έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ και ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα τελευταία συνολικά έσοδα πριν από την πανδημία (2019: 18,9 δισ. ευρώ). Όλοι οι τομείς συνέβαλαν στη σημαντική βελτίωση των κερδών με θετικές λειτουργικές εξελίξεις.

Sebastian Ebel

Ο Sebastian Ebel, CEO του Ομίλου TUI.

Ο Sebastian Ebel, διευθύνων σύμβουλος της TUI, κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών στο Λονδίνο, δήλωσε: “Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την TUI. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά τη βασική μας δραστηριότητα και έχουμε νέους τομείς ανάπτυξης. Ο μετασχηματισμός τίθεται σε ισχύ και η εστίαση σε Η ποιότητα, η λειτουργική αριστεία και η εκτέλεση έχουν εμφανώς αποδώσει. Τα ξενοδοχεία και οι κρουαζιέρες είναι περιοχές ανάπτυξης και εξαιρετικά κερδοφόρες, ενώ ορισμένοι τομείς, όπως ο τουριστικός πράκτορας, υπόκεινται σε μετασχηματισμό προκειμένου να επιστρέψουν επίσης σε πολύ καλή κερδοφορία. Στόχος μας παραμένει να κάνουμε την TUI περισσότερη κερδοφόρα, πιο αποτελεσματικά και ισχυρότερα σε όλους τους τομείς. Μέχρι το 2023, θα έχουμε δημιουργήσει μια καλή βάση για την περαιτέρω βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη της TUI. Επειδή τώρα κοιτάμε μπροστά: το 2024, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα μας θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην αυξανόμενη αξία, θα κερδίσουμε περισσότερους πελάτες με περισσότερα προϊόντα και θα διευρύνουμε το μερίδιο αγοράς μας. Οι τρέχουσες χειμερινές κρατήσεις και οι πρώτες ενδείξεις για το επόμενο καλοκαίρι μας οδηγούν να αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση το 2024. Ως εκ τούτου, αναμένουμε το υποκείμενο EBIT να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 25% και τα έσοδα να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10%. Η καθοδήγησή μας για το τρέχον οικονομικό έτος αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία και την εμπιστοσύνη μας στη μάρκα, τη θέση μας στην αγορά και τη δέσμευση των εργαζομένων μας. Σε ένα περιβάλλον αγοράς που παραμένει προκλητικό, ολόκληρη η ομάδα της TUI έχει αποδείξει ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική, το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο και τους σωστούς ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι, δημιουργικοί και παθιασμένοι να εξυπηρετούν τους επισκέπτες μας καθημερινά”.

Το οικονομικό έτος 2023, η TUI μείωσε επίσης σημαντικά το καθαρό χρέος της κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το καθαρό χρέος ήταν 2,1 δισ. ευρώ.

Αποτελέσματα ανά τμήμα δραστηριοτήτων

Το οικονομικό έτος 2023 (1 Οκτωβρίου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023), η TUI κατέγραψε και πάλι πολύ υψηλή ζήτηση για διακοπές και ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα με περίπου 19 εκατ. επισκέπτες. Μετά από ένα καλό τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, τα υποκείμενα EBIT του Ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν στα 977 εκατ.α ευρώ για ολόκληρο το 2023 (προηγούμενο έτος: 409 εκατ. ευρώ).

Ο βασικός τομέας Holiday Experiences με τα Ξενοδοχεία, την Κρουαζιέρα και οι δραστηριότητες της TUI Musement κατέγραψαν ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Το υποκείμενο EBIT του τομέα βελτιώθηκε κατά 317 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 822 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 505 εκατ. ευρώ). Το τμήμα Hotels & Resorts συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου: το υποκείμενο EBIT ανέβηκε στα 549 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 480 εκατ. ευρώ). Τα μέσα έσοδα ανά κρεβάτι και διανυκτέρευση αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, σε 87 ευρώ, ενώ η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 82%.

Η κρουαζιέρα βελτίωσε σημαντικά το λειτουργικό της αποτέλεσμα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πληρότητα των πλοίων στους τρεις στόλους των TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises και Marella Cruises κυμάνθηκε μεταξύ 72 και 96% (προηγούμενο έτος: μεταξύ 58 και 70%), ενώ οι διαθέσιμες ημέρες επιβατών και στα τρία barndsαυξήθηκαν κατά 15%, σε 9,5 εκατομμύρια (προηγούμενο έτος: 8,2 εκατομμύρια). Ως αποτέλεσμα, το υποκείμενο EBIT στην κρουαζιέρα ανέβηκε σημαντικά στα 236 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 1 εκατ. ευρώ).

Η αναπτυσσόμενη TUI Musement, με περιηγήσεις και δραστηριότητες, κατέγραψε μια καλή χρονιά λειτουργίας. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, πουλήθηκαν 9,4 εκατ. εκδρομές, περιηγήσεις και δραστηριότητες – 34% περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των μεταγραφών αυξήθηκε κατά 17% στα 28,2 εκατομμύρια. Το υποκείμενο EBIT της TUI Musement αυξήθηκε στα 36 εκατ.ευρώ (προηγούμενο έτος: 24 εκατ. ευρώ).

Το τμήμα Markets & Airlines με τουριστικούς πράκτορες της TUI στις βόρεις περιοχές της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία), την Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία) και τη Δυτική (Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία) κατέγραψε βελτιωμένες επιδόσεις σε όλες τις αγορές και πέτυχε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα για ολόκληρο το έτος, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Τα κέρδη στον τομέα Markets & Airlines ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ, μετά από ζημίες 59 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η Βόρεια Ευρώπη, με την TUI UK & Ireland, βελτίωσε το υποκείμενο EBIT σε 71 εκατ. ευρώ μετά από σημαντική απώλεια το προηγούμενο έτος (-102 εκατ.α ευρώ). Η Κεντρική Ευρώπη, με την TUI Deutschland “έκλεισε” ξανά ολόκληρο το έτος με θετικό αποτέλεσμα, με το υποκείμενο EBIT να ανέρχεται συνολικά σε 88 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη χρονιά οι αποδοχές έφτασαν τα 75 εκατ. ευρώ. Η Δυτική Ευρώπη βελτίωσε επίσης σημαντικά το υποκείμενο EBIT, από -32 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος σε 81 εκατ. ευρώ. Ο μετασχηματισμός στο τμήμα Markets & Airlines θα προωθηθεί και θα επιταχυνθεί το 2024, προκειμένου να αναπτυχθεί και να γίνει πιο κερδοφόρος στις αγορές με τους tour operators του ομίλου.

Οι κρατήσεις για τον χειμώνα 2023-24 και το ερχόμενο καλοκαίρι

Οι κρατήσεις για τον χειμώνα 2023-24 συνεχίζουν την προηγούμενη καλή δυναμική και αυξάνονται κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των κρατήσεων αντιστοιχεί και στην αύξηση της χωρητικότητας για τον χειμώνα. Επί του παρόντος, το 56% του χειμερινού προγράμματος έχει πουληθεί, το οποίο είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος. Οι μέσες τιμές στις βασικές αγορές είναι +5% υψηλότερες και, ειδικότερα, +1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδο που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, με το 14% του θερινού προγράμματος να πωλείται επί του παρόντος. Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν μια ισχυρή σεζόν, με τις κρατήσεις να αυξάνονται επί του παρόντος κατά 13% το καλοκαίρι του 2023 και οι μέσες τιμές να είναι κατά +4% υψηλότερες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για το οικονομικό έτος 2024 καθορίζονται στο πλαίσιο των τρεχουσών μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων -ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή- και βασίζονται στην τρέχουσα θετική δυναμική των κρατήσεων για τον χειμώνα 2023-24 και το καλοκαίρι του 2024, καθώς και σε μια κανονικοποιημένη πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος TUI αναμένει για ολόκληρο το 2024:

  • αύξηση εσόδων τουλάχιστον 10% ετησίως,
  • μια αύξηση του υποκείμενου EBIT τουλάχιστον 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024