Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΣύγκρουση τρένων στην Ινδία: Πάνω από 300 οι νεκροί
Ινδία

Σύγκρουση τρένων στην Ινδία: Πάνω από 300 οι νεκροί

Φωτογραφία: ΕΡΑ

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα από το 2000.

Το πλέον φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, εδώ και είκοσι χρόνια, στην Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 261 ανθρώπων, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Indian Railways. Περισσότεροι από 800 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Αλλά ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και να φτάσει τους 380 νεκρούς, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της πυροσβεστικής του κρατιδίου Οντίσα, τον Σουντχάνσου Σαράντζι.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα Ινδός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το  πρακτορείο ειδήσεων AFP έκανε λόγο για 288 νεκρούς.

Στο δυστύχημα ενεπλάκησαν τρία τρένα. Δύο επιβατικά που κινούνταν στις γραμμές και μία εμπορική αμαξοστοιχία που ήταν σταθμευμένη στο σημείο της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τους Times of India, η τραγωδία συνέβη το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιουνίου, όταν εκτροχιάστηκαν τα βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας κοντά στο Μπαλασόρ, στο κρατίδιο Οντίσα της ανατολικής Ινδίας. Τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν έπεσαν σε παράπλευρη γραμμή, στην οποία κινούνταν  από την αντίθετη κατεύθυνση ένα άλλο τρένο-εξπρές, με αποτέλεσμα να τα χτυπήσει προκαλώντας τη σύγκρουσή τους με το ακινητοποιημένο εμπορικό τρένο.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες στα εκτροχιασμένα βαγόνια, αλλά όσο περνάνε οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία. Περισσότερα από 200 ασθενοφόρα μετέφεραν τους εκατοντάδες τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση, αλλά η εφημερίδα Times οf India, επικαλούμενη την προκαταρκτική έκθεση, αναφέρει σήμερα ότι «ανθρώπινο λάθος» ενδέχεται να προκάλεσε τη σύγκρουση των τρένων, μία από τις χειρότερες σιδηροδρομικές τραγωδίες στην ιστορία της Ινδίας.

Το δίκτυο της Ινδίας

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ινδίας, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια επιβάτες κάθε μήνα. Ωστόσο, δυστυχήματα συμβαίνουν πολύ συχνά.

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα από το 2000. Το 1995, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση δύο τρένων κοντά στη βόρεια πόλη Άγκρα.

Τα δυστυχήματα αποδίδονται συνήθως στον απαρχαιωμένο εξοπλισμό σηματοδότησης ή σε ανθρώπινο λάθος.

Εντοπίστηκαν τα αίτια και οι υπεύθυνοι του δυστυχήματος

Ο Ινδός υπουργός Σιδηροδρόμων δήλωσε ότι εντοπίστηκαν τα αίτια και οι υπεύθυνοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αναφερόμενος σε δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης.

«Εντοπίσαμε τα αίτια του δυστυχήματος και τους ανθρώπους που ευθύνονται για αυτό», επεσήμανε ο Ασουίνι Βαϊσνάου μιλώντας στο πρακτορείο ANI, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι σωστό» να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες προτού δημοσιευθεί η τελική έκθεση για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλλαγή που έγινε κατά την ηλεκτρονική σύμπλεξη ευθύνεται για το δυστύχημα», μια αναφορά στο περίπλοκο σύστημα σηματοδοτησης με το οποίο γίνεται η διαχείριση των γραμμών του σιδηροδρόμου προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συγκρούσεις.

Ο ένοχος και ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα θα εντοπιστούν μετά τη διεξαγωγή κατάλληλης έρευνας», τόνισε.

Το Coromandel Express, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καλκούτα- Μαντράς, έλαβε άδεια να εισέλθει στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, αλλά λόγω ανθρώπινου λάθους μπήκε σε άλλη στην οποία ήδη βρισκόταν εμπορική αμαξοστοιχία, εξηγεί η αστυνομία.

Ωστόσο το περασμένο Σάββατο τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους των σιδηροδρόμων, είχαν κάνει λόγο για λάθος στη σηματοδότηση.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024