Η Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη περισσότερων κρατήσεων στα ξενοδοχεία, καλύτερων τιμών και βιώσιμων επενδύσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Στην περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών και συνεργασιών, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας συμφώνησαν εκπρόσωποι του Δημοσίου και επιχειρηματίες του κλάδου στο πλαίσιο συνάντησης για την τουριστική ανάπτυξη.
Τη συνάντηση διοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ, τον Δήμο Λαρισαίων και το Επιμελητήριο Λάρισας, ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε σημαντικός αριθμός φορέων. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον τουρισμό κ. Γιάννης Μπουτίνας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Γιώργος Σούλτης και Πάνος Σάπκας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγιάς κ. Μίλτος Ζιάκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, η διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα Έλενα Καματέρη, ο κ. Νικόλαος Σαρούκος από τη Διεύθυνση Τουρισμού Θεσσαλίας που υπάγεται στο Υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Ηλίας Καφές από τον ΣΕΓΑΣ, ο κ. Βασίλης Πινακάς ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Μιχάλης Σακελλαρίου, ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας κ. Ευάγγελλος Καραγιάννης, η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα Σταρούλα Σδρόλια, η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού, της πινακοθήκης κα Άννυ Ψάρρα, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κα Χρύσα Βουλγαράκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Ηλίας Ευσταθίου, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών παραλίων κ. Δημήτριος Χασιώτης, καθώς και ο πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρηματιών Ολύμπου Κισσάβου κ. Νίκος Ντάγκας, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης με τον οποίο υπάρχει στενή συνεργασία.
Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος τόσο της πόλης όσο και του νομού βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των αναζητήσεων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού με την Ένωση Ξενοδόχων να υπερβαίνει τις συνήθεις συζητήσεις για την τουριστική προβολή της περιοχής και να αναζητά τρόπους για την ανάδειξη της Λάρισας ως τουριστικό προορισμό, αξιοποιώντας τις διάφορες μορφές προσφερόμενου τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης συγκάλεσε σύσκεψη φορέων στο ξενοδοχείο Μετροπόλ με την πρόεδρο της Ένωσης κα Ειρήνη Παπαϊωάννου, παρουσία του αντιπροέδρου κ. Γιώργου Πολύζου, να αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας και να μιλά για την ανάγκη περισσότερων κρατήσεων στα ξενοδοχεία, καλύτερων τιμών και βιώσιμων επενδύσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.
Από την πλευρά του ο συνεργάτης της Ένωσης κ. Τάσος Γούσιος έθεσε επιγραμματικά το πλαίσιο των ενεργειών Marketing που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Πρωταρχικά τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ταυτότητα, σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ώστε αυτό να τοποθετηθεί στις αγορές και να τις διεκδικήσει. Τόνισε ότι ζητούμενα είναι αφενός να προκληθεί ενδιαφέρον για την επίσκεψη τουριστών στη Λάρισα αλλά και αφετέρου η παροχή υπηρεσιών, κατ’ ελάχιστον, μιας προσδοκώμενης ποιότητας.
Σε συνέχεια της εισήγησης τέθηκε, από την πλευρά της Ένωσης, η πρόταση δημιουργίας ενιαίου φορέα για τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού “Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας” και πρότεινε να έχει τα χαρακτηριστικά αστικής –μη κερδοσκοπικής– εταιρείας. Ο Οργανισμός αυτός να έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την ταυτότητα του προορισμού, όπως επίσης να συγκεντρώνει και να διαθέτει το υλικό προβολής. Παράλληλα, αφού ενημερώνεται για την ετήσια ατζέντα εκδηλώσεων, να έχει τον συντονισμό ενεργειών για την προβολή και την προώθηση του προορισμού. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν ως παραδείγματα ο Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής, στον οποίο μετέχουν Περιφέρεια, Δήμοι και Επιμελητήρια. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται ο φορέας να έχει ως σημείο εκκίνησης τον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια να ενταχθούν σε αυτόν οι φορείς.
Από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Μπουτίνας εκφράζοντας τον προβληματισμό του σχετικά με τη λειτουργία του ενιαίου φορέα, ενώ κατέθεσε τη συμφωνία της Περιφέρειας σε περίπτωση που προχωρήσει η συγκρότηση.
Ο κ. Σούλτης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολεοδομίας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, παρουσίασε ένα σύντομο απολογισμό δράσεων, τις οποίες η Δημοτική Αρχή προώθησε τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, όπως είπε, καταδεικνύουν το ενδιαφέρον για τον Τουρισμό. “Αυτό που λείπει είναι οι συνέργειες και η συνεργασία” υπογράμμισε ο κ. Σούλτης, ενώ στάθηκε σύμφωνος με τη δημιουργία του φορέα αν και έδειξε να συμμερίζεται τα ερωτηματικά που έθεσε λίγο πριν ο κ. Μπουτίνας.
Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Σάπκας, επισημαίνοντας ότι “οι διανυκτερεύσεις στην πόλη μπορούν να αυξηθούν μέσω του ιατρικού και του συνεδριακού τουρισμού”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση που υπήρξε μέσω δράσεων όπως π.χ. το Πάρκο των Ευχών, ενώ κατέδειξε το Αρχαίο Θέατρο ως αιχμή του δόρατος για το τουριστικό προϊόν της Λάρισας. Ειδική μνεία έκανε στα μουσεία που διαθέσει η πόλη (Διαχρονικό, Δημοτική Πινακοθήκη, Λαογραφικό, Μουσείο Σίτου), τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική ταυτότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη η Λάρισα να εντάξει και την παράμετρο της “Ιπποκρατικής Πόλης”. Ο κ. Σάπκας, κλείνοντας, υπογράμμισε την πεποίθησή του στην ύπαρξη συνεργειών και συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο στηρίζοντας στην πράξη τόσο τους επαγγελματικούς φορείς όσο και επιχειρηματίες που ενεργούν στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρόταση για κοινές δράσεις του Επιμελητηρίου με τους Δήμους του Ν. Λάρισας.
Αξιοσήμαντες ήταν και οι παρεμβάσεις των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας των κ.κ. Στάθη Βελισσαρίου, Κλεάνθη Συρακούλη και Θοδωρή Μεταξά, που ανέφεραν ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε θέματα έρευνας και ο κ. Βελισσαρίου μάλιστα τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε έρευνες που αφορούν το Ν. Λάρισας. Ο κ. Μεταξάς αναφέρθηκε στην εκπόνηση για λογαριασμό του Δήμου Λαρισαίων του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ, στο οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά για τον τουρισμό και τον πολιτισμό και επισήμανε την αναγκαιότητα ύπαρξης ερευνών ικανοποίησης επισκεπτών, κάτι που όπως ανέφερε ο κος Μπουτίνας θα αποτελέσει και αντικείμενο συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια στο πλαίσιο της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού.
Την πρόθεσή τους να στηρίξουν το εγχείρημα εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και πρότεινε τη σύσταση αντίστοιχου οργανισμού στην περιφέρεια.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.