Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΤο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον Προσκυνηματικό Τουρισμό της Ιορδανίας
Θρησκευτικός Τουρισμός

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον Προσκυνηματικό Τουρισμό της Ιορδανίας

Η θέση της βαφτίσεως

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο παρουσίασε τον Προσκυνηματικό Τουρισμό της Ιορδανίας, με στόχο την ενημέρωση φοιτητών και ενίσχυση των ελληνο-ιορδανικών σχέσεων μέσω της ακαδημαϊκής και τουριστικής συνεργασίας.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», που λειτουργεί με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επισπεύδον) και του Τμήματος Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, διοργάνωσε στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. επίσημη εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση του Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιορδανίας». Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η κ. Δέσποινα Μαντά, Επίτιμος Πρόξενος της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας το Χασσεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.

Την εκδήλωση εγκαινίασε η Διευθύντρια του Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ., η οποία επισήμανε τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης και διασαφήνισε ότι εντάσσεται στη σειρά των επιμορφωτικών εκδηλώσεων του Προγράμματος, με σκοπό την υπεύθυνη ενημέρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών του για τα ιερά προσκυνήματα της Ιορδανίας και τη στρατηγική αξιοποίησής τους από τη χώρα, καθώς για τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης που προσφέρονται σε αυτόν τον χώρο.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Rustom Mkhjiann στο Διεθνές TravelDailyNews → Building Bridges of Faith: An engaging interview with Rustom Mkhjian on Jordan’s Baptism Site

Ο κ. Rustom Mkhjiann, Διευθυντής της Επιτροπής του Σημείου της Βαπτίσεως στον ποταμό Ιορδάνη, έδωσε εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τα σημαντικότερα θρησκευτικά τοπόσημα της Ιορδανίας με βάση την επιστημονική συζήτηση που κατοχυρώνει την αυθεντικότητά τους. Αναφέρθηκε στο όρος Ερμών και στη θάλασσα της Γαλιλαίας, στη Θέσβη, τη γενέτειρα του προφήτη Ηλία, στην Πέλλα της Δεκάπολης, στο Κάστρο Μεφαά και στη Μαδηβά, στο οχυρό Μάχαιρα και στο όρος Νεβώ, στη Νεκρά θάλασσα και στην αρχαία Πέτρα. Ιδιαίτερα ανέπτυξε τις προσπάθειες, στις οποίες πρωτοστάτησε, για την ευπρέπεια, την ανάδειξη και την προβολή του σημείου της ερήμου όπου έμενε και βάπτιζε ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, εκεί όπου βαπτίστηκε και ο Χριστός. Είναι το σημείο όπου τελειώνει η Παλαιά Διαθήκη και αρχίζει η Καινή, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι ο τόπος με τα μεγάλα μηνύματα για τη διαθρησκειακή αρμονία και για την οικοδόμηση ανθρώπινων γεφυρών αγάπης και ειρήνης».

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Ιωαννίδης, ο Καθηγητής και πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Γιάγκου ως εκπρόσωπος του Πρύτανη του Α.Π.Θ. κ. Απόστολου Αποστολίδη, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδoς, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Φώτιος Κιλιπίρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Κραλίδης, ο Πρόεδρος του συνεργαζόμενου Τμήματος Διοίκησης, Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ. Παναγιώτης Κασσιανίδης, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Νικόλαος Μαγγιώρος.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκε η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας εκ μέρους του Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» για τη σύσφιξη των δεσμών με τη φίλη χώρα της Ιορδανίας, με την οποία μας συνδέουν όχι μόνο τα ιερά προσκυνήματα αλλά και οι ιστορικές μνήμες που άφησαν εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του, ο βυζαντινός πολιτισμός και τα μακραίωνα χριστιανικά μνημεία του τόπου. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία της εκδήλωσης για την ενίσχυση των διαχριστιανικών σχέσεων και για την ανάδειξη βαθύτερων αξιών όπως ο σεβασμός της θρησκευτικής ετερότητας, η ανάγκη του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, αλλά και ο επιστημονικός διάλογος μεταξύ των Πανεπιστημίων των δύο χωρών και η ανάπτυξη ακαδημαϊκών δράσεων προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιορδανίας, όπως επίσης και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η παρουσίαση του Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε από υψηλά ιστάμενους στην τουριστική αλλά και ποιμαντική διαχείριση των προσκυνημάτων και συνοδεύτηκε από αξιόλογες και αξιόπιστες πληροφορίες ως προς την κατάστασή τους. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως κ. Χριστοφόρος, Πατριαρχικός Επίτροπος στο Αμμάν της Ιορδανίας, δήλωσε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική αυτή την ευκαιρία της συνάντησης εκπροσώπων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Ιορδανικού Τουρισμού με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη Θεολογική Σχολή, και μάλιστα με βάση τον προσκυνηματικό τουρισμό. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε να ενισχύσουμε τις προσκυνηματικές επισκέψεις στην Ιορδανία, καθόσον πέραν του τουριστικού οφέλους, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του έργου του Πατριαρχείου και στο να μείνει η χώρα ζωντανή. Είπε χαρακτηριστικά ότι το ζητούμενο είναι «όχι μόνο οι πέτρες να μιλούν για την Ορθοδοξία αλλά να υπάρχει και ένα βίωμα, μία εκκλησία παρούσα εκεί στην Ιορδανία».

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας Δρ. Emad Hejazeen, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του Κράτους της Ιορδανίας αλλά και του Πατριαρχείου είναι πολύ ισχυρό για συνεργασία με την Ελλάδα και από αυτή την άποψη θεωρεί πολύ σημαντική την ακαδημαϊκή συνεργασία και την ενίσχυση των σχέσεων μέσω του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Οι επόμενοι δύο ομιλητές, ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, Υπεύθυνος για την τουριστική προώθηση και προβολή της Ιορδανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, και ο κ. Amer Essam Al Twal, Επικεφαλής του Χριστιανικού Τμήματος της Διεύθυνσης Προκυνηματικού Τουρισμού του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασαν, ο πρώτος, συναρπαστικές εικόνες από τα τουριστικά θέρετρα της χώρας και, ο δεύτερος, χρήσιμες πληροφορίες για την οργάνωση τουριστικών επισκέψεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024