Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΚαι ο τουρισμός στους κλάδους που βρίσκονται “στο κόκκινο” από τις τράπεζες
Υπό κρίση η πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων

Και ο τουρισμός στους κλάδους που βρίσκονται “στο κόκκινο” από τις τράπεζες

Στο μικροσκόπιο των τραπεζικών ιδρυμάτων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα επιχειρηματικά δάνεια, με τις διευθύνσεις επιχειρηματικής πίστης να έχουν λάβει αυστηρές εντολές για αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων από μηδενική βάση. Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων…

Στο μικροσκόπιο των τραπεζικών ιδρυμάτων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες τα επιχειρηματικά δάνεια, με τις διευθύνσεις επιχειρηματικής πίστης να έχουν λάβει αυστηρές εντολές για αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων<...> από μηδενική βάση. Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από πλευράς των τραπεζών πραγματοποιείται με μεγάλη επιφυλακτικότητα, καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στους κόλπους των τραπεζικών στελεχών θέλει τις συνθήκες κρίσης να επιδεινώνονται στις αρχές του 2009, γεγονός που θα δυσχεράνει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων από τις τράπεζες διεξάγεται πλέον από μηδενική βάση, ενώ και τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, υπό τον φόβο της αυξανόμενης πίεσης λόγο κρίσης, έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση. Oπως μάλιστα προσθέτουν τραπεζικοί παράγοντες, έχουν “στοχοποιηθεί” εδώ και καιρό ορισμένοι κλάδοι όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές, το λιανεμπόριο που βαρύνονται περισσότερο από την κρίση σε αυτή τη φάση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εξπρές”, οι τραπεζίτες διαπιστώνουν σημαντικά προβλήματα σε αγορές, όπως αυτή των αυτοκινήτων όπου ήδη καταγράφεται ραγδαία μείωση των πωλήσεων, με προοπτική ακόμη δυσμενέστερη, αλλά και στις κατασκευές. Η κατακόρυφη υποχώρηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια στο ένα τρίτο, σε αυτή τη φάση δείχνει την τάση για τον κλάδο των κατασκευών και τους συνδεόμενους κλάδους, ακόμη και για την αγορά ειδών κατοικίας. Το λιανεμπόριο βέβαια πλήττεται γενικότερα και δεν πιέζεται περαιτέρω από τα πρόσφατα γεγονότα που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση αυξημένης ζήτησης λόγω των εορτών.

Έντονο, ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο εκτροχιασμός του στόχου των καθυστερούμενων δανείων για το 2008, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών, το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων για το 2008, θα διαμορφωθεί στο 5,5%, καθιστώντας ταυτόχρονα ανέφικτο τον στόχο του 3,5% που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία θα καταγραφούν πιο έντονα τους πρώτους μήνες του 2009, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση τον καθυστερήσεων, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για επιδείνωση του σχετικού δείκτη στο 6% το επόμενο έτος.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024