Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Κατακερματίστηκαν… οι επενδύσεις και οι επιχορηγήσεις στον Τουρισμό

ΙΤΕΠ: Κατακερματίστηκαν… οι επενδύσεις και οι επιχορηγήσεις στον Τουρισμό

Οι ξαφνικές αλλαγές του νομικού αναπτυξιακού πλαισίου (σε 20 χρόνια… 4 νέοι νόμοι), για επενδύσεις και επιχορηγήσεις που αφορούν τον Τουρισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην τονωθεί το ελληνικό Τουριστικό […]

Οι ξαφνικές αλλαγές του νομικού αναπτυξιακού πλαισίου (σε 20 χρόνια… 4 νέοι νόμοι), για επενδύσεις και επιχορηγήσεις που αφορούν τον Τουρισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην<...> τονωθεί το ελληνικό Τουριστικό Προϊόν, αλλά να συντηρηθεί μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας για δημιουργία νέων Ξενοδοχειακών Μονάδων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ<.>) που εκπόνησε και παρουσίασε χθες ο καθηγητής Ανδρέας Κ. Κουζέλης, προκύπτει ότι: "Οι ισχύσαντες αναπτυξιακοί νόμοι όπως και ο ισχύων Ν. 2601/σσ98 δεν απέδωσαν τους πολυπόθητους καρπούς, δηλαδή, την ανάπτυξη σε Πανελλαδικό επίπεδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς παρουσίαζαν ελλείψεις ουσιαστικών κριτηρίων ελέγχου της ποιότητας και βιωσιμότητας των ενισχυόμενων τουριστικών επιχειρήσεων".

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Κουζέλης, λόγω της πολυνομίας και της παλινωδίας ως προς τους στρατηγικούς στόχους, δεν δημιουργήθηκε το κατάλληλο υγιές πλαίσιο δραστηριότητας στον Τουρισμό.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε προσδιορισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών των διαφόρων κατηγοριών των τουριστικών καταλυμάτων. Δεν υπήρξε βαθμός τουριστικού κορεσμού κάποιας περιοχής, ενώ δεν επιτρέπεται η πλειοψηφία των μονάδων του κλάδου να επωφεληθεί των ευεργετικών διατάξεων του εκάστοτε νομοθετικού πλαισίου.

Στο μεταξύ, ορισμένα από τα αντικίνητρα (ελλιπής υποδομή και ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου) είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα όπως:

  • – Χρονοβόρα διαδικασία υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στις ευεργετικές διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων.
  • Έλλειψη σταθερότητας στο θεσμικό πλαίσιο.
  • Περιορισμένη πληρότητα, σε ετήσια βάση, της υπάρχουσας ξενοδοχειακής υποδομής.
  • Αυξημένος ανταγωνισμός (που περιορίζει τις προοπτικές μελλοντικής ανάκαμψης).
  • Έλλειψη της αναγκαίας οικονομικής επιφάνειας των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής τους στις επενδυτικές δαπάνες ή για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών σκοπιμότητας, ή για την οργάνωση οικονομικών υπηρεσιών που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παρεχόμενες ενισχύσεις.

Έτσι, για να καταστεί εφικτή η ευεργετική δράση των επιχορηγήσεων (και των λοιπών επενδυτικών κινήτρων) επί των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, είναι αναγκαίο, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα του ΙΤΕΠ "Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας των Επενδυτικών Κινήτρων – Η Ελληνική Εμπειρία", να ληφθούν μέτρα τόνωσης της δράσης των υγιών επιχειρήσεων και αποδυνάμωσης των υφισταμένων αντικινήτρων.

Πρέπει να περιληφθούν ως δράσεις:

  • Κατηγοριοποίηση όλου του φάσματος των τουριστικών καταλυμάτων.
  • Θέσπιση βαθμού τουριστικού κορεσμού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας.
  • Αποτελεσματικός καθορισμός της έννοιας της βιωσιμότητας μίας τουριστικής επιχείρησης.
  • Αύξηση του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων μονάδων, ουσιαστική αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για τον τουρισμό και η έγκαιρη έναρξη της σχετικής εκστρατείας.
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής των οικονομικών ενισχύσεων (υποβολή, έγκριση και εκταμίευση).
  • Κατάργηση του Δείκτη Ρευστότητας ως κριτηρίου αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού.
  • Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπων των Τοπικών Ξενοδοχειακών Ενώσεων στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές των Περιφερειών προς έγκριση των ενισχύσεων.
  • Σταθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου αναπτυξιακών κινήτρων.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024