Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςETC: Πότε και που θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι – Τέλος στα ταξίδια «εκδίκησης»
Τάσεις

ETC: Πότε και που θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι – Τέλος στα ταξίδια «εκδίκησης»

Ο συνωστισμός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταξιδιωτική κίνηση στην Ευρώπη.

Το 2022 ήταν ο προάγγελος για μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν για την Ευρώπη το 2023, γεγονός που αποδεικνύεται συνεχώς τόσο από τις πανευρωπαϊκές έρευνες, όσο κι από την early εισροή των τουριστών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την ETC, περίπου το 72% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν φέτος μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Ο ελεύθερος χρόνος παραμένει ο κύριος λόγος για ταξίδια (69%), αν και η πτώση κατά 7%, συγκριτικά με το 2022, υποδηλώνει πιθανή επιβράδυνση στα ταξίδια «εκδίκησης» μετά την πανδημία. Τα επαγγελματικά ταξίδια, αντίθετα, σημείωσαν ετήσια αύξηση 3%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% όλων των προβλεπόμενων ταξιδιών.

→ Οι τουριστικές τάσεις για το 2023 – Στην κορυφή τα solo και τα off season ταξίδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον σημαντικό ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ευρωπαίων παίζει η πληθωριστική αύξηση, ο μαινόμενος πόλεμος στα ανατολικά σύνορα της Ηπείρου, αλλά και  οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ότι παρά τις οικονομικές ανησυχίες και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πρόθυμοι να ταξιδέψουν. Είναι επίσης ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν καλοκαιρινά ταξίδια εκτός αιχμής για να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις υψηλές τιμές. Αυτή η θετική τάση υποστηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση προορισμών κατανέμοντας πιο ομοιόμορφα τις τουριστικές ροές.

Συμβουλεύουμε τους προορισμούς και τις επιχειρήσεις να ακολουθούν στενά αυτές τις τάσεις για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες των ταξιδιωτών».

Τα off season ταξίδια κερδίζουν έδαφος

Φέτος, περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν αποδράσεις για την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Σχεδόν το 30% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει τουλάχιστον μια διανυκτέρευση μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση 6% σε σχέση με το 2022. Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ταξιδέψει από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Ιούλιος). Αντίθετα, μόνο το 23% αναμένει να πραγματοποιήσει ταξίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση 9% από πέρυσι. Αυτή η αλλαγή στα εποχιακά ταξιδιωτικά μοτίβα μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία να αποφευχθούν τα μεγάλα πλήθη τουριστών και τα κύματα καύσωνα.

Επιπλέον, φαίνεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι προγραμματίζουν πολλαπλά ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2023. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 59% των ερωτηθέντων θα κάνει περισσότερα από ένα ταξίδια τους επόμενους μήνες, με το 35% να σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές και ένα άλλο 24% να κατευθύνεται σε τρία ή περισσότερες αποδράσεις. Συγκριτικά, το 31% θα κάνει μόνο ένα ταξίδι την ίδια περίοδο.

Οι Ευρωπαίοι άνω των 25 ετών δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό για τα ταξίδια (74%). Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί στο σχετικά υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημά τους, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Το νεότερο πλήθος Gen Z (18-24) παραμένει πιο απρόθυμο να προγραμματίσει διακοπές (61%).

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προστίθενται στη λίστα με τις ταξιδιωτικές ανησυχίες των Ευρωπαίων

Η αύξηση του κόστους ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων (23%). Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το 51% των Ευρωπαίων έχει ήδη πραγματοποιήσει μερικές ή πλήρεις κρατήσεις για το επόμενο ταξίδι του – αύξηση 8% από πέρυσι – σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες (18%) είναι ο ισχυρότερος μοχλός για την επιλογή προορισμού, ακολουθούμενες από ελκυστικές ευκαιρίες (17%), έλλειψη συνωστισμού (11%) και φιλόξενες τοπικές κοινωνίες (10%). Ωστόσο, αντανακλώντας την αύξηση των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, το 7% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανέφερε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως σημαντική ανησυχία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μια άλλη πηγή ανησυχίας (12%), κυρίως μεταξύ Ελβετών, Πολωνών, Αυστριακών, Ιταλών και Ολλανδών ερωτηθέντων. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, εξακολουθεί να επηρεάζει τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια για τους μισούς Ευρωπαίους.

Η διάρκεια των διακοπών δεν επηρεάζεται ενώ οι προϋπολογισμοί ταξιδιών αυξάνονται

Ενώ οι ταξιδιώτες φαίνονται έτοιμοι να αλλάξουν ημερομηνίες για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές ανησυχίες, τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τη διάρκεια των διακοπών τους. Τα στοιχεία του περασμένου έτους παρέμειναν σταθερά, με ένα ταξίδι τεσσάρων έως έξι διανυκτερεύσεων να εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των Ευρωπαίων (35%). Ένα άλλο 22% σχεδιάζει να ταξιδέψει για περισσότερες από δέκα νύχτες.

Ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος ταξιδιού, το 37% των Ευρωπαίων διαθέτει πλέον μεγαλύτερους προϋπολογισμούς άνω των 1.500 ευρώ ανά ταξίδι – αύξηση 7% από το 2022. Επιπλέον, το 19% των ταξιδιωτών αναμένει να ξοδέψει περισσότερα για τα επερχόμενα ταξίδια του από ό,τι συνήθως κάνω.

Η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν αγαπημένοι προορισμοί, με το 8% των Ευρωπαίων να σκοπεύει να ταξιδέψει στον καθένα. Η Ιταλία (7%), η Ελλάδα (6%) και η Γερμανία (5%) ακολουθούν, με το Βέλγιο να μπαίνει στο top-10 της λίστας των προτιμώμενων προορισμών και στην Ευρώπη.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024