Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΟ Γιώργος Κουμεντάκης ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού
Πολιτισμός

Ο Γιώργος Κουμεντάκης ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού

Τελετή παράδοσης–παραλαβής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου.

Πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η τελετή παράδοσης- παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη παρέδωσε τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γιώργο Κουμεντάκη. Παρόντες στην τελετή ήταν, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο κ. Γιώργος Κουμεντάκης με την κα Λίνα Μενδώνη.

Κατά την ομιλία της, η κα Μενδώνη είπε: «Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το υπουργείο. Έχουμε τη χαρά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γιώργος Διδασκάλου, η Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς, και εγώ, να υποδεχόμαστε τον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη. Θεωρώ τυχερό το υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016.  Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια, υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας.

Πρέπει να πω ότι ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος. Πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο “Μνήμη του Κόσμου”. Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη “Μνήμη του Κόσμου”. Μαζί και μία δεύτερη, “Τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής”. Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου.

Έχω πάρα πολλές φορές πει, αυτά τα χρόνια, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και ο αθλητισμός, αλλά συγχρόνως είναι ένας διακριτός οικονομικός τομέας. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Και είναι το όραμα που έχει και υπηρέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πολιτισμό. Πρέπει να πω -στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πει για τον αθλητισμό- ότι όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβα και αναλάβαμε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ιούλιο 2019, τις κάναμε πράξη. Σε κάποιους τομείς προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο. Ένας βασικός τομέας είναι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίστηκε προσωπικά από τον Κυριακό Μητσοτάκη, μετά από πέντε μέρες διαπραγμάτευσης και απέδωσε περίπου 32.000.000.000 ευρώ για την πατρίδα μας.

Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο.

Επομένως, αυτό το οποίο πετύχαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό, τον βαθμό βέβαια που μπορεί να επιτευχθεί. Εδώ, ήταν κρίσιμος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών μας. Όπως γνωρίζετε, στον σύγχρονο πολιτισμό, εκτός από τις υπηρεσίες, οι φορείς είναι αυτοί, οι οποίοι παράγουν τα γεγονότα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη Λυρική, οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα γνωστά δεδομένα.

Οι στόχοι της πολιτικής μας δεν σχετίζονταν μόνο με έργα υποδομών. Ό,τι κάναμε, υπηρετεί τη στρατηγική μας για τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτισμού, ως τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπηρέτησαν και τα νομοθετήματά μας. Αυτό υπηρέτησαν όλες οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, για παράδειγμα, όσα έγιναν στους κλάδους της σύγχρονης δημιουργίας, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Βεβαίως τα έργα αποκατάστασης συντήρησης, προστασίας των μνημείων, είναι οι εκ του Συντάγματος βασικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όμως, προχωρήσαμε σε καινοτόμους σχεδιασμούς, απαραίτητους για την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, από τα πανεπιστήμιά μας, πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου -σε συνεργασία, πάντα, με τις υπηρεσίες μας- να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη.

Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα επένδυσης στην Ασημένια Οικονομία, δηλαδή, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι 65 ετών και άνω, που αποτελούν μία κρίσιμη μάζα για τον πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.

Κύριε υπουργέ, σάς παραδίδουμε το ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, για το 2023. Θα δείτε τις βασικές προτεραιότητες και τα βασικά ορόσημα, ώστε τις επόμενες εβδομάδες που θα είστε εδώ, να μπορείτε να παρακολουθείτε και να συντονίσετε το έργο του Υπουργείου.

Ένα κρίσιμο θέμα, που ελπίζω να μην σας απασχολήσει, αλλά θα πρέπει να το έχετε κατά νου, είναι ότι είμαστε στην αντιπυρική περίοδο. Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά με τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είχαμε, για πρώτη φορά, μια τόσο ουσιαστική συνεργασία στην αντιμετώπιση, γενικά, των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά ιδιαίτερα των πυρκαγιών. Υπάρχουν, η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κοινή επιτροπή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όλοι παρακολουθούν το θέμα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού έχει αναλάβει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σε περίπτωση, που συμβεί οτιδήποτε. Εύχομαι από καρδιάς να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με αυτό το θέμα. Όμως πρέπει να το έχουμε σοβαρά στο νου μας. Επάνω στο γραφείο σας, υπάρχει ο πλήρης απολογισμός της τετραετίας. Οι τρεις γενικοί γραμματείς, εννοείται ότι είναι στη διάθεσή σας για όποια ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά οι υπηρεσίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά όλο το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ήταν χρόνια που περάσαμε δυσκολίες πολλές, αλλά χρόνια απολύτως δημιουργικά και παραγωγικά. Και αυτό οφείλεται στη συνεργασία των υπηρεσιών με την πολιτική ηγεσία. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του υπουργείου σε όλη την Επικράτεια. Τους διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας που έβαλαν πλάτη σε πάρα πολλά πράγματα. Τα Διοικητικά Συμβούλια και τους διευθυντές των εποπτευόμενων οργανισμών, γιατί μαζί δουλέψαμε και κάναμε πολλά πράγματα. Τους συνεργάτες στο γραφείο μου. Υπέφεραν τα δικά μου ωράρια και όχι μόνο. Όσοι με ξέρετε, ξέρετε τι σημαίνει αυτό.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Διδασκάλου, την Ελένη Δουνδουλάκη και τον Γιώργο Μαυρωτά. Με τον Γιώργο Μαυρωτά δεν είχαμε καθημερινή επαφή. Όμως, όσες φορές χρειάστηκε να συνεργαστούμε, η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική. Τον Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποία είχαμε μια υποδειγματική συνεργασία. Και μου έμαθε και κάτι παραπάνω από αυτό που ήξερα: Η μπάλα είναι στρογγυλή. Ευχαριστώ τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ξεκίνησε ως γενικός γραμματέας, εξελίχθηκε σε υφυπουργό. Θεωρώ ,ότι έγιναν πράγματα αυτή την τετραετία, που ήταν σημαντικά βήματα σε αυτό το κομμάτι. Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός αναγνώρισε και δημιούργησε, καταρχήν τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και στη συνέχεια τη θέση του υφυπουργού.

Όλοι μαζί, κάναμε πολλά. Και νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Αποτυπώνεται σε όλη την Ελλάδα. Τα ίχνη, που λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι, είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσει και να τα προσεγγίσει κανείς. Εν τέλει, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και για τη στήριξή του αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Γιώργο, σιδεροκέφαλος».

Ο κ. Κουμεντάκης, είπε: «Αξιότιμη κυρία υπουργέ, κύριε υφυπουργέ, κυρία γενική γραμματέα, κύριε γενικέ γραμματέα, αξιότιμοι συνεργάτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αγαπητοί συντάκτες των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω θερμά την υπουργό κα Λίνα Μενδώνη για τα θερμά της λόγια και την αμέριστη εμπιστοσύνη της. Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό “Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός”, που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε από κοινού, ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο θα αποτελέσει τον ζωντανό πυρήνα Πολιτισμού σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Ελλάδας.

Το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε.

Για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Σαρμά για την τιμή προς το πρόσωπό μου.

Για το διάστημα που θα χρειαστεί να απουσιάσω από τα καθήκοντά μου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Βένια Παπαθανασοπούλου και τους συνεργάτες μου για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων του Οργανισμού. Σας ευχαριστώ».

Ο κ. Διδασκάλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Καλωσορίζω τον νέο υπουργό μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Γιώργο Κουμεντάκη, έναν άνθρωπο, συνυφασμένο με τον πολιτισμό, στη χώρα μας, Κύριε υπουργέ, σας εύχομαι μία γόνιμη και δημιουργική θητεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την υπουργό μας, την κα Λίνα Μενδώνη, για τη δημιουργική συμπόρευση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αυτά τα τέσσερα χρόνια, για την εμπιστοσύνη, για την υποστήριξη, για την τεχνογνωσία που μου προσέφερε, για το γεγονός ότι πραγματικά σε κάθε δύσκολη στιγμή ήταν δίπλα, και ήξερα ότι μπορώ να απευθυνθώ, να με βοηθήσει και να βρούμε λύσεις από κοινού. Κα υπουργέ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους νέους σας στόχους. Νομίζω, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουμε καταφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική κληρονομιά, και αυτό το δείχνει το έργο που έχουμε επιτελέσει, σε όλη την επικράτεια».

Η κα Δουνδουλάκη ανέφερε: «Αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενη και εξαιρετικά υπερήφανη που σε αυτά τα χρόνια, πέρα από το μεγάλο έργο που συντελέστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στο οποίο αναφέρθηκαν ήδη η υπουργός και οι δύο υφυπουργοί, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει πράξη μία από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες εκφράστηκαν δια των χειλιών της κυρίας Υπουργού για την σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό. Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικότατο ζητούμενο».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023