Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑναβαθμίζεται η περιήγηση και η προσβασιμότητα στην Κνωσό
Πολιτισμός

Αναβαθμίζεται η περιήγηση και η προσβασιμότητα στην Κνωσό

  • Η υφιστάμενη πορεία προς τα Μέγαρα Βασιλέως και Βασίλισσας.
  • Νέα πορεία για ΑμεΑ από τη Δυτική Αυλή προς το Θέατρο.
  • Ο υφιστάμενος διάδρομος προς το Θέατρο με τις φθορές στο δάπεδο.
  • Νέα πορεία για ΑμεΑ στην Κεντρική Αυλή.

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης στο ανακτορικό συγκρότημα.

​Σε νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης, καθώς και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ, στο Ανάκτορο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Παράλληλα, εξελίσσεται το πρόγραμμα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης στατικής επάρκειας του συγκροτήματος του “Μεγάρου Βασίλισσας”.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, “η καθολική προσβασιμότητα των αρχαιολογικών χώρων, ιδιαίτερα εκείνων με μεγάλη επισκεψιμότητα βρίσκεται στην κορυφή των πολιτικών μας. Με τις νέες πορείες όλοι οι επισκέπτες της Κνωσσού αποκτούν οπτική επαφή με το βόρειο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο περιλαμβάνει το λεγόμενο «Θέατρο» και τον Βασιλικό Δρόμο. Στόχος μας είναι, πρωτίστως, να διευκολυνθεί η κίνηση των επισκεπτών ΑμεΑ και σε χώρους του Ανακτόρου που λόγω φθοράς του υλικού διάστρωσης, η κίνηση με αναπηρικό αμαξίδιο καθίσταται δύσκολη. Δευτερευόντως να περιοριστεί η μη καθορισμένη κίνηση στον χώρο για την προστασία των αρχαίων δαπέδων. Η μελέτη, επίσης, απαντά στην αναγκαιότητα της γενικότερης προσπάθειας διευκόλυνσης της συμμετοχής των ΑμεΑ στην πολιτιστική διαδικασία, συμβάλλοντας στη βελτίωση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του μνημείου. Η ανάδειξη του μινωικού ανακτόρου της Κνωσού, και συνολικά των μινωικών ανακτορικών συγκροτημάτων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη βάση ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξης των μινωικών ανακτόρων, προωθούμε τη σειριακή εγγραφή τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO, και την ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που θα αναδείξει και θα αφομοιώσει, αναπτυξιακά, τη δυναμική αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η εγκριθείσα αρχιτεκτονική μελέτη αφορά στη διαμόρφωση νέων πορειών από τη Δυτική Αυλή προς το “Θέατρο”, στην Κεντρική Αυλή, καθώς και στα “Μέγαρα Βασιλέως και Βασίλισσας” για την περιήγηση όλων των επισκεπτών. Η νέα πορεία στην Κεντρική Αυλή επιτρέπει την περιήγηση των ΑμεΑ καθώς και την πρόσβασή τους στους γύρω χώρους, με τον περιορισμό της κίνησης των λοιπών επισκεπτών, χωρίς, όμως, να αποκλείεται η ελεύθερη περιήγησή τους. Η πρόσβαση στην περιοχή των “Μεγάρων Βασιλέως και Βασίλισσας” γίνεται μέσω κλίμακας νότια του “Μεγάρου Βασίλισσας”. Στόχος της διαμόρφωσης νέας πορείας περιήγησης στο “Μέγαρο Βασιλέως”, είναι ο χώρος αυτός να καταστεί μερικώς επισκέψιμος, και ταυτόχρονα, να προστατευθούν τα αρχαία δάπεδα. Επεμβάσεις προβλέπονται και σε επίπεδο ανακατασκευής δαπέδων, στα οποία περιλαμβάνονται το δάπεδο της περιοχής υποδοχής και εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και οι διάδρομοι της κεντρικής Αυλής, νότια της δυτικής Αυλής, ανατολικά του “Θεάτρου” και της εξόδου από το Ανάκτορο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την προμελέτη στατικής επάρκειας του συγκροτήματος του “Μεγάρου Βασίλισσας”, συνολικής επιφάνειας 330 τ.μ., το οποίο εμφανίζει έντονες φθορές και βλάβες σε μεγάλη έκταση. Το συγκρότημα αποτελείται από την κύρια “Αίθουσα των Δελφινιών”, με το λουτρό της Βασίλισσας, δύο αίθριους χώρους, εφαπτόμενα κλιμακοστάσια που επικοινωνούν με το Μέγαρο Βασιλέως, και διάδρομο που οδηγεί στη δυτική αίθουσα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023