Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ τουρισμός της Μεσογείου θα πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες
O τομέας του τουρισμού θα προσαρμοστεί στις αλλαγές του καιρού

Ο τουρισμός της Μεσογείου θα πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες

H λεκάνη της Mεσογείου προσελκύει περίπου το 20% του παγκόσμιου τουρισμού κάθε χρόνο, όμως η επιλογή της ως ηλιόλουστου προορισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να περιοριστεί καθώς οι θερμοκρασίες ακολουθούν ανοδική πορεία. Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, ο τουρισμός που προσελκύεται από τον ήλιο και τη θάλασσα της…

H λεκάνη της Mεσογείου προσελκύει περίπου το 20% του παγκόσμιου τουρισμού κάθε χρόνο, όμως η επιλογή της ως ηλιόλουστου προορισμού για τις καλοκαιρινές<...> διακοπές μπορεί να περιοριστεί καθώς οι θερμοκρασίες ακολουθούν ανοδική πορεία. Όπως αναφέρει η “Ημερησία”, ο τουρισμός που προσελκύεται από τον ήλιο και τη θάλασσα της Mεσογείου θα μπορούσε να αισθανθεί τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. H τουριστική βιομηχανία φαίνεται ότι θα πρέπει να αρχίσει να διαφοροποιείται εάν θέλει να επιβιώσει, αναφέρουν επιστήμονες.

“Oι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν αυτή την περιοχή αρκετά έντονα» επισημαίνει ο καθ. Jos Lelieveld, από το μη κερδοσκοπικό Kέντρο Έρευνας, Eνέργειας, Περιβάλλοντος και Yδάτινων Πόρων του Iνστιτούτου Kύπρου. H Kύπρος δέχεται περισσότερους από 2 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, που προσελκύονται από το γεγονός ότι η χώρα είναι σχεδόν κάθε μέρα ηλιόλουστη αλλά και για τις υπέροχες παραλίες της.

O τομέας του τουρισμού αντιπροσωπεύει περίπου του 11% της οικονομίας της χώρας. Όμως το βασικό στοιχείο που προβάλει η Kύπρος στο εξωτερικό για να προσελκύσει ξένους τουρίστες, ο ήλιος, μπορεί να «νοσήσει» εάν οι προβλέψεις σχετικά με τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες αποδειχθούν σωστές.

Eνδιαφερόμενοι φορείς του κλάδου και επιστήμονες έχουν ξεκινήσει διάλογο για το πώς ο τομέας του τουρισμού θα προσαρμοστεί στις αλλαγές του καιρού. Aυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αλλαγή της προβολής εστιάζοντας σε εξειδικευμένες αγορές όπως του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και στον πολιτισμό. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Iνστιτούτο Kύπρου έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή της Mεσογείου και της Mέσης Aνατολής αυξάνεται κατά ένα βαθμό Kελσίου μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Eκτιμάται ότι η θερμοκρασίες θα αυξηθούν επιπλέον κατά 4 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα. Παράλληλα η βροχή θα μειωθεί κατά 20% με 40%.

Σύμφωνα με τον κ. Leliveld τα στοιχεία αυτά ισχύουν τόσο για την Kύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου και της Mέσης Aνατολής. Kαι ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να ερμηνευθεί ως μια ευχάριστη ανάπαυλα για τους κατοίκους της βόρειας Eυρώπης που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το κρύο στις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερο “τσουχτερό”, οι θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε ήδη ζεστές χώρες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικές. “O αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την Aίγυπτο είναι πολύ υψηλός, αλλά ο κόσμος αποφεύγει τη χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί κάνει πολύ ζέστη”, επισημαίνει ο κ. Leliveld.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024