Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Τώρα είναι η ώρα της εμπειρίας για τον ελληνικό τουρισμό
Ομιλία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην 19η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ

Π. Γερουλάνος: Τώρα είναι η ώρα της εμπειρίας για τον ελληνικό τουρισμό

“Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που πιστεύει ότι το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό; Κανένας;”, αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, στη φετινή 19η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

“Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που πιστεύει ότι το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό; Κανένας;”, αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του<...> ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, στη 19η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

“Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος σήκωνε το χέρι του μέσα σε αυτό το δωμάτιο, θα τον συνόδευαν προς την έξοδο. Και τι δεν είδανε τα μάτια μας πέρυσι; Ηφαίστεια στην Ισλανδία και νέφος από τέφρα σε όλη την Ευρώπη. Οικονομική κρίση στην Αγγλία και κατάρρευση δύο σημαντικών ταξιδιωτικών γραφείων που εξυπηρετούσαν την Ελλάδα. Την Αφροδίτη της Μήλου όπως κανένας μας δε φανταζόταν ότι θα την δει και τον γερμανικό Τύπο να μιλάει για τους Έλληνες με τρόπο που ούτε οι ίδιοι μπορούν σήμερα να πιστέψουν. Πριν προλάβει να μιλήσει ο πρωθυπουργός για το Cabotage, είχε πάρει φωτιά το λιμάνι χωρίς κανένας να ακούσει ότι ο πρωθυπουργός έδινε στους εργαζόμενους του λιμανιού περισσότερα και ουσιαστικότερα πράγματα από τα προνόμια που τους ζητούσε να απολέσουν. Είδαμε κάποιους αρχί-συνδικαλιστές να δηλώνουν από το βράχο της Ακρόπολης ότι αυτοί είναι πιο σημαντικοί από τα μάρμαρα του Παρθενώνα και ευτυχώς τους απαξίωσε το Πανελλήνιο. Και είδαμε, σε μια στιγμή ανατριχιαστική για όλους μας, τρεις συμπολίτες μας να χάνονται στην πυρκαγιά της Marfin που άναψαν εγκληματίες.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ζήσαμε αυτές τις στιγμές την ώρα που δίναμε την μάχη όχι μόνο να σώσουμε την οικονομία μας αλλά τις αξίες και τους θεσμούς της κοινωνίας μας. Την ώρα που ως κοινωνία, αναζητούσαμε να ξαναβρούμε κάθε τι που έχει πραγματική αξία.

Προφανώς κανείς δε σήκωσε το χέρι του πριν από λίγο, διότι πέρσι ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να αντιστρέψουμε το κλίμα με ένα πακτωλό χρημάτων σε διαφήμιση, άποψη με την οποία γνωρίζετε ότι διαφωνώ ριζικά, τα χρέη μας στα διεθνή μέσα ήταν υπέρογκα”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε με ποσοστά στην περυσινή τουριστική κίνηση, σημειώνοντας πέρυσι δε μειώθηκε ο τουρισμό, αλλά ήρθαν στην Ελλάδα 100 χιλιάδες περισσότεροι επισκέπτες:
– 41% αύξηση από την Σερβία
– 64% αύξηση από την Ρωσία
– 139% αύξηση από το Ισραήλ
– 180% αύξηση από την Τουρκία
– 75% αύξηση από την Κίνα.

“Πέρασε η εποχή που ο τουρισμός βασιζόταν στην έννοια των `προορισμών`”, τόνισε ο κ. Γερουλάνος. “Τώρα είναι η ώρα της εμπειρίας. Πέρασε η εποχή που βλέπαμε τον τουρίστα σαν στατιστικό μέγεθος. Ήρθε η ώρα να δούμε τον κάθε έναν σαν μοναδικό επισκέπτη. Και πέρασε η εποχή που όποιος εργαζόταν για τον τουρισμό έπρεπε να αισθάνεται υπηρέτης. Σήμερα είναι επιτέλους οικοδεσπότης. Με λίγα λόγια, έκλεισε μια εποχή που στο επίκεντρο ήταν ο ήλιος και η θάλασσα και ξεκίνησε μια εποχή που στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος. Αυτό δεν έγινε σε μια μόνο χρονιά. Αλλά η χρονιά που πέρασε ήταν αυτή που ανέδειξε ότι ο τουρισμός αφορά κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα και κάθε ελληνική οικογένεια και ανέδειξε μια νέα σχέση δική μας με όσους επέλεξαν την Ελλάδα για να χαρούν και να διασκεδάσουν αλλά και για να εμπνευστούν και να αναζητήσουν έναν άλλο τρόπο ζωής. Αυτό είναι το μήνυμα μια νέας εποχής της οποίας εσείς θα ηγηθείτε”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024