Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις σε θέματα οικονομικής πολιτικής
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΣΕΤΕ: Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις σε θέματα οικονομικής πολιτικής

Η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο εάν συνεχίσουν οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις στις δράσεις των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από την Περιφερειακή Εκδήλωση του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ρόδο…

Η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας θα τεθεί σε κίνδυνο εάν συνεχίσουν οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις στις δράσεις των συναρμόδιων Υπουργείων. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από την Περιφερειακή Εκδήλωση του ΣΕΤΕ, που<...>πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ρόδο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Νίκο Αγγελόπουλο, ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη δυναμικών παρεμβάσεων στο επίπεδο της κεντρικής οικονομικής πολιτικής, ώστε να συνεισφέρει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Παράλληλα, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρέπει να πάρει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους από αυτούς που διαθέτει σήμερα. Ένα πλήθος αρμοδιοτήτων μικρής κλίμακας που εξαρτώνται από διάφορα συναρμόδια Υπουργεία μπορεί ευκολότατα να περάσει στη σφαίρα ευθύνης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Επίσης, τα διάφορα συναρμόδια Υπουργεία σε τουριστικά θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να τεθούν κάτω από τον συντονισμό και την κεντρική ευθύνη του Πρωθυπουργού, ως του μόνου που μπορεί να επιβάλλει την πολιτική βούληση που επανειλημμένως έχει ο ίδιος διατυπώσει, δηλαδή της ανάδειξης του τουρισμού ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Α` Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και Πρόεδρος της ΠΟΞ, αναφέρθηκε σε θέματα φορολογίας και λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων. Επεσήμανε την ασυνέπεια της φορολογικής πολιτικής όπως αυτή εκφράστηκε με την επιβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων, το οποίο αύξησε την φορολογική επιβάρυνση έως 10 φορές περισσότερο. Ακόμα, τόνισε ότι ο τουριστικός τομέας τελεί εν αναμονή της υλοποίησης της δέσμευσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (και του κ. Αλογοσκούφη προσωπικά) αναφορικά με την κατάργηση από το 2009 του τέλους παρεπιδημούντων 2% που βαρύνει τα τουριστικά καταλύματα.

Αναφορά για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό έκανε ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος καταρχήν επιδοκίμασε την κατάθεση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας και του Ειδικού Χωροταξικού για τον τουρισμό, ως απαραίτητα εργαλεία για την οργάνωση του χώρου και των χρήσεων γης. Σημείωσε όμως την αντίφαση, ότι ο σχεδιασμός του χώρου δεν συνοδεύτηκε από ένα αναπτυξιακό πλάνο από τα οικονομικά Υπουργεία. Επίσης, ανέλυσε τα βασικά σημεία των επιφυλάξεων του ΣΕΤΕ (αποστάσεις από αιγιαλό, κλίνες ανά στρέμμα, τουριστική κατοικία κ.λ.π.) για τα οποία ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετασθούν.

Ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε σε θέματα αερομεταφορών, τονίζοντας ότι η πάγια θέση του Συνδέσμου είναι ελεύθερος ανταγωνισμός και ίση μεταχείριση για όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις αερομεταφορές. Η λύση που θα επιλεγεί για το πρόβλημα της Ολυμπιακής είναι προφανώς επιλογή και ευθύνη της Κυβέρνησης και ο ΣΕΤΕ τονίζει την ανάγκη για υγιή ανταγωνισμό με όσο το δυνατόν περισσότερες αεροπορικές εταιρίες. Αντίστοιχα, στο χώρο της επίγειας εξυπηρέτησης επισημάνθηκε η απαράδεκτη συνέχιση του μονοπωλίου της Ολυμπιακής σε 33 περιφερειακά αεροδρόμια, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024