Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτον 'αέρα' τα ταχύρρυθμα σεμινάρια 'κατάρτισης' ξεναγών μετά την άσκηση προσφυγής στο ΣτΕ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Στον 'αέρα' τα ταχύρρυθμα σεμινάρια 'κατάρτισης' ξεναγών μετά την άσκηση προσφυγής στο ΣτΕ

Χωρίς ουσιαστική κατάρτιση, χωρίς κανέναν έλεγχο ποιότητας και καμία πιστοποίηση, οι άνεργοι πτυχιούχοι θα διαθέτουν ένα ακριβοπληρωμένο πιστοποιητικό, το οποίο όμως θα έχουν αγοράσει και άλλοι χιλιάδες άνεργοι, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών με προσφυγή της προς το ΣτΕ ζητά την αναστολή της εφαρμογής και την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης διάρκειας δύο μηνών στο επάγγελμα του ξεναγού και καλεί τους υποψήφιους για την ταχύρρυθμη κατάρτιση επί πληρωμή να μην παρασύρονται από τις σειρήνες του Υπουργείου Τουρισμού και των τουριστικών επιχειρηματιών.

“Η νέα νομοθεσία, η οποία θεωρούμε ότι παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και την μέχρι πρόσφατα ψηφισμένη εθνική νομοθεσία, επιχειρεί σταδιακά την κατάργηση της άριστης επαγγελματικής εκπαίδευσης του ξεναγού της Ελλάδας από τις Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες έχουν σιωπηρά τεθεί από το Υπουργείο σε αχρηστία, ενώ οι υποψήφιοι σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών τελούν υπό ομηρεία, καθώς έχουν περάσει τις εξετάσεις στις ξένες γλώσσες και περιμένουν εδώ και μήνες να εξεταστούν στα υπόλοιπα εισαγωγικά μαθήματα για να σπουδάσουν με το κανονικό πρόγραμμα σπουδών και όχι να καταρτιστούν σε ένα μίνι-σεμινάριο που θα παράγει μαζικά υποτιθέμενους ‘ξεναγούς'” αναφέρει η ομοσπονδία.

Και καταλήγει: “Το Υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας για άνεργους πτυχιούχους από όλον τον κόσμο! Την ώρα που ορίζει υψηλά δίδακτρα -έως 1.000 ευρώ- παραχωρεί με νέα πρόσφατη εξωφρενική διάταξη το δικαίωμα διοργάνωσης των ταχύρρυθμων σεμιναρίων για κατάρτιση των μελλοντικών ‘ξεναγών’ της Ελλάδας στα Κέντρα δια βίου Εκπαίδευσης (ΚΕΚ), δίνοντας έτσι την δυνατότητα μαζικής παραγωγής πιστοποιητικών.

Χωρίς ουσιαστική κατάρτιση -πώς να χωρέσουν τα 5 εξάμηνα σπουδών της Σχολής Ξεναγών σε 2 μήνες;- χωρίς κανέναν έλεγχο ποιότητας και καμία πιστοποίηση, οι άνεργοι πτυχιούχοι θα διαθέτουν ένα ακριβοπληρωμένο πιστοποιητικό, το οποίο όμως θα έχουν αγοράσει και άλλοι χιλιάδες άνεργοι, οπότε θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από όπου ξεκίνησαν, ξεκινώντας μια εργασία όπου ήδη οι διπλωματούχοι ξεναγοί-απόφοιτοι των Σχολών Ξεναγών έχουν 50-80% ανεργία τα τελευταία 3 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι θα έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος τους και η τουριστική εκπαίδευση της χώρας μας θα έχει ξεπουληθεί στο βωμό του κέρδους των μεγάλων τουριστικών οργανισμών του εξωτερικού, τις επιταγές των οποίων ακολουθεί κατά γράμμα το υπουργείο μας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023