Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚανονισμός της Ε.Ε. για τα τέλη αεροδρομίων στα 25 κράτη μέλη

Κανονισμός της Ε.Ε. για τα τέλη αεροδρομίων στα 25 κράτη μέλη

“Είναι χρήσιμο να εκδοθεί κανονισμός σε επίπεδο Ε.Ε. για τα τέλη αεροδρομίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι για τις αεροπορικές εταιρίεςκαι τους αερολιμένες. Η Επιτροπή εξετάζει με ποιο τρόπο […]

“Είναι χρήσιμο να εκδοθεί κανονισμός σε επίπεδο Ε.Ε. για τα τέλη αεροδρομίων, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι για τις αεροπορικές εταιρίες<...>και τους αερολιμένες. Η Επιτροπή εξετάζει με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα το ζήτημα και πιθανώς να υποβάλει νομοθετική πρόταση που θα περιέχει κοινές αρχές, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται από τους ευρωπαϊκούς αερολιμένες για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων τελών”, ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Μεταφορές, κυρίου Jacques Barrot, στην ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Μαυρομμάτη, για τα διαφορετικά αερολιμενικά τέλη στα 25 κράτη μέλη, τα οποία καταβάλουν οι επιβάτες στο εισιτήριό τους.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θέλησε να πληροφορηθεί: “εάν υπάρχουν μεγάλες τιμολογιακές διαφορές στα αερολιμενικά τέλη από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη κράτους μέλους της Ε.Ε. Επίσης, ποιά σχέδια έχει η Επιτροπή για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα αεροδρόμια χρεώνουν τις αεροπορικές εταιρίες για την χρήση των εγκαταστάσεών τους, τηρουμένων των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. Τέλος, εάν είναι σύμφωνη η Επιτροπή ότι χρειάζεται νέα νομοθεσία για την ενίσχυση των ελέγχων και τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών για τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις”.

Το αεροπορικό εισιτήριο κάθε επιβάτη που εξυπηρετείται σε αεροδρόμιο κράτους μέλους της Ε.Ε. περιλαμβάνει στην τιμή του το φόρο αεροδρομίου, ο οποίος καθορίζεται από κάθε αεροδρόμιο χωριστά. Ο φόρος αυτός μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ακόμα και από πόλη σε πόλη ενός κράτους μέλους. Τα αερολιμενικά τέλη χρησιμεύουν για την κάλυψη του κόστους παροχής αερολιμενικών διευκολύνσεων και υπηρεσιών προς τις αεροπορικές εταιρίες και, κατά κανόνα, εμπεριέχουν όντως τις επιβαρύνσεις επιβατών για τη χρήση των αεροσταθμών. Τα εν λόγω τέλη αναφέρονται επίσης συχνά και ως φόροι εξυπηρέτησης επιβατών.

“Στα διάφορα κράτη μέλη υπάρχουν ποικίλοι μηχανισμοί, οι οποίοι αποτελούν και τη βάση υπολογισμού των αερολιμενικών τελών σε ετήσια βάση, η δε εθνική νομοθεσία των κρατών μελών περί αερολιμενικών τελών παρουσιάζει αποκλίσεις. Έτσι, το ύψος των αερολιμενικών τελών διαφέρει ανάλογα με το κράτος μέλος και τον αερολιμένα κάθε κράτους μέλους. Οι διαφορές αυτές οφείλονται ενδεχομένως στο διαφορετικό επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχεται σε κάθε αερολιμένα”, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024