Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑπό το έλεος της αρκούδας στο τέλος στη θάλασσα
Άρθρα

Από το έλεος της αρκούδας στο τέλος στη θάλασσα

Bear and Water

Η πρόσφατη τραγωδία στην ελληνική ναυτιλία υπονομεύει τη φήμη του κλάδου και θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια στις θαλάσσιες μεταφορές. Απαράδεκτη παράβαση των ISM κωδίκων.

Πριν μερικές μέρες αρκούδα επιτέθηκε σε χωριό της Άρτας, πρώτα σε σκυλάκι, και μετα στον άνθρωπο που προσπάθησε να το βοηθήσει, αφού ο άνθρωπος έφαγε μερικές σφαλιάρες, φυσικά, δεν πήγε να τον σκοτώσει, θα το έκανε αν ήθελε δαγκώνοντας του το λαιμό. Οι αρκούδες δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως μεζέ απλά δεν τον θέλουν στην περιοχή τους δεν τους αρέσει να απειλούνται. Είναι όμως 150-200 κιλά με νύχια 10 εκατοστά. Στη συνέχεια έγινε το απίστευτο. Είπε ο άνθρωπος: Οπλίστηκα με περισσό κουράγιο, σήκωσα το ελεύθερο χέρι μου, χάιδεψα την αρκούδα στο πρόσωπο, την κοίταξα κατευθείαν στα μάτια και της είπα: “Μωρή γιατί θέλεις να με σκοτώσεις, άφησέ με, έχω μικρά παιδιά!”

Ως εκ θαύματος η αρκούδα ανταποκρίθηκε στον ελεήμονα άνθρωπο. Ελευθέρωσε το χέρι του κυνηγού και έφυγε, έτσι απλά. Μόλις η αρκούδα κατάλαβε ότι είναι κυρίαρχη έδειξε έλεος. Αυτό γιατί σύμφωνα με βιολόγους οι αρκούδες είναι ηθικά ανώτερες από το ανθρώπινο γένος. Κατά κάποιους έχουν ευφυΐα πρωτευόντων.

Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του Αντώνη, από πλήρωμα πλοίου, θλίβομαι.. Οι ναυτικοί στην πλειοψηφία τους είναι εξαιρετικοί άνθρωποί, σκληρά εργαζόμενοι, ζώντας όλη μέρα στα πλοία, λειτουργώντας υπό στρατιωτική πειθαρχία. Ταξίδεψα με το πλοίο αυτό πολλαπλώς και ήταν εξαιρετικό. Είμαι άφωνος.

Εδώ δεν υπήρξε έλεος.. Το σπρώξιμο ενώ το πλοίο έφυγε με τη μηχανή σε κίνηση σήμαινε θάνατος για τον Αντώνη. Στην καθυστερημένη πατρίδα μας φεύγουμε πρώτα και μετα σηκώνεται ο καταπέλτης. Το πλήρωμα και οι συγκεκριμένοι τέσσερεις κατηγορούμενοι, λειτούργησαν ως συμμορία, για αυτό και διώκονται όλοι, ο πλοίαρχος επέβλεπε και εδώ δεν ήταν προφανώς ενημερωμένος ενώ ήταν στη θέση του, ο χειριστής του καταπέλτη και προφανώς δεν έβλεπε μπροστά του, τον ανέβαζε με άνθρωπο πάνω, ο λοστρόμος έσπρωχνε και ο ύπαρχος τελείωσε τη δουλειά οι δύο δηλαδή τελευταίοι λειτούργησαν ως αγανακτισμένοι πολίτες ως αυτόκλητοι τιμωροί και τελικά ως φονιάδες σύμφωνα με τις κατηγορίες της εισαγγελικής αρχής και τα βίντεο που αν δεν υπήρχαν δεν θα μαθαίναμε τίποτα.

Ο πλοίαρχος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για άνθρωπο στη θάλασσα μετά από ώρα, χωρίς να πει το περιστατικό, ενώ επιβάτες χτυπούσαν την πόρτα και δεν άνοιγαν στη γέφυρα. Παιδάκια είδανε το περιστατικό. Τέτοια ναυτιλία δεν τη χρειαζόμαστε, με πληρώματα που σκοτώνουν επιβάτες. Ασφαλώς και οι διαδικασίες του Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης ISM Code δεν τηρήθηκαν. Από τη στιγμή που έριξαν άνθρωπο πρύμνα, τα απόνερα θα σκότωναν ή θα έκαναν κομματάκια ή θα τον έπνιγαν. Το ήξεραν. Το σφάλμα του Αντώνη ήταν να ανέβει στον καταπέλτη και το πλήρωμα δεν έδειξε έλεος λειτούργησε ως όχλος. Ύβρις!

Τι θα πουν οι τουρίστες για το περιστατικό στην ελληνική ακτοπλοΐα. Μια παράμετρος ακόμα που κανενας δεν θα εξετάσει, γιατι δεν ασχολουμαστε με την εικόνα προς το εξωτερικό όσο πρέπει. Οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό με ποντοπόρα πλοία, πρότυπα ασφάλεια με Έλληνες ναυτικούς να μεγαλουργούν ως ναυτικοί και ως άνθρωποι. Το τι έγινε εδώ είναι ανεκδιήγητο, πράξεις χωρις ειρμό, χωρίς λογική, που σκότωσαν ένα παιδι.

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024