Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαΤουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα
Focus Εκπαίδευση

Τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα

Την ώρα που η τουριστική περίοδος πλησιάζει σταθερά προς τη λήξη της η περίοδος για την έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς των νέων στελεχών του τουρισμού πλησιάζει γοργά.

Η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως ως τουριστικός προορισμός και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης παρόλα τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος. Ο τουρισμός είναι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ένας κλάδος που πάντα καταφέρνει να αντιστέκεται στις παγκόσμιες αρνητικές τάσεις και να ανακάμπτει σύντομα, όπως έγινε και με την πανδημία.

Η τουριστική εκπαίδευση αν και έχει περάσει και αυτή από διάφορες φάσεις φαίνεται τα τελευταία χρόνια να προσφέρει ουσιαστικές σπουδές σε όλες τις βαθμίδες. Στη χώρα μας μπορεί κάποιος να σπουδάσει τουριστικά ή ξενοδοχειακά σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ όπου θα πάρει όλες εκείνες τις επαγγελματικές γνώσεις που χρειάζεται για να μπορέσει να ακολουθήσει μια καλή επαγγελματική καριέρα σε οργανικές θέσεις, μέχρι και σε Πανεπιστήμια όπου θα πάρει πολύ καλές θεωρητικές γνώσεις και θα μπορέσει να προχωρήσει και σε μεταπτυχιακές σπουδές σε ανάλογα τμήματα που πάλι υπάρχουν στη χώρα μας και δεν χρειάζεται να αναγκαστεί να πάει σε μια χώρα του εξωτερικού για περαιτέρω εκπαίδευση. Τα τμήματα που υπάρχουν καλύπτουν μεγάλο φάσμα εκπαίδευσης είτε στον τουριστικό είτε στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το επίπεδο των ΙΕΚ καλύπτει τους σπουδαστές με καλές επαγγελματικές γνώσεις και με εφόδια για να κάνουν μια λαμπρή καριέρα στο κλάδο, αρκεί να γνωρίζουν ότι κλάδος είναι απαιτητικός. Ο τουρισμός και ιδίως τα ξενοδοχεία είναι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που σημαίνει ότι λειτουργούν όλο το 24ωρο όταν είναι ανοικτά και πρέπει να εργαζόμαστε με την ίδια ζέση και ευγένεια οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή λειτουργούν εποχιακά και πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πελατών τους, πολλές φορές με όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό.

Βασικό στοιχείο για εκείνον που θα αποφασίσει να εργαστεί στον κλάδο είναι να αγαπά τον άνθρωπο και να του αρέσει να εξυπηρετεί κάποιον ο οποίος κάνει διακοπές τη στιγμή που ο ίδιος εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες. Πέρα από τις δεξιότητες και την επαγγελματική κατάρτιση, η ευγένεια, η αγάπη για προσφορά, η ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών, η γνώση για την κατανόηση της ψυχολογικής κατάστασης που βρίσκονται οι πελάτες τη δεδομένη στιγμή, είναι βασικές αρχές για την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Από την άλλη, είναι άκρως απαραίτητες οι σωστές γνώσεις και η εκπαίδευση που θα δώσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο κάποιος θα αποφασίσει να φοιτήσει. Στην Ελλάδα, υπάρχει όπως έχουμε αναφέρει ποικιλία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών, τα οποία εφοδιάζουν τους σπουδαστές με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επανδρώσουν σωστά τα τμήματα τους για την επιτυχημένη λειτουργία τους.

Παραδείγματα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν ορισμένα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας μπορείτε να διαβάσετε στους παρακάτω συνδέσμους:

ΠΑΔΑ: Τι προσφέρει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ξενοδοχειακών σπουδών

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Σεργόπουλο, καθηγητή τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Μαρινακος

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο  Μαρινάκο επίκουρο καθηγητή τουριστικού μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Le MondeLE MONDE: Κορυφαία επιλογή στις τουριστικές σπουδές

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στις ξενοδοχειακές, τουριστικές και γαστρονομικές σπουδές.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για τις εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ τουρισμού λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Έως τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου διαρκεί η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΕΚ Τουρισμού

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024