Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΝίκη των Βρυξελλών κατά της Airbnb, ελεύθερη η πόλη να επιβάλει τους κανόνες της
Βραχυπρόθεσμη ενοικίαση

Νίκη των Βρυξελλών κατά της Airbnb, ελεύθερη η πόλη να επιβάλει τους κανόνες της

Οι Βρυξέλλες κέρδισαν δικαστική αναμέτρηση εναντίον της Airbnb, επιτρέποντάς της να εφαρμόσει το ρυθμιστικό σχέδιο για τουριστικά καταλύματα. Το Πρωτοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς πέντε μεγάλων παρόχων, επιτρέποντας την ενεργοποίηση νέων κανόνων και ορίων.

Η πόλη των Βρυξελλών κέρδισε μια δικαστική προσφυγή που σχετίζεται με το ρυθμιστικό σχέδιο της προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, έναντι της Airbnb. Οι αρχές της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας πρόκειται τώρα να επιβάλουν κανόνες και όρια που έχουν ήδη προτείνει, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας των καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ή των τουριστικών ενοικιάσεων. Η πόλη αντιμετώπισε στο δικαστήριο πέντε μεγάλους παρόχους Airbnb στις Βρυξέλλες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι Αρχές παραβίαζαν ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Το Πρωτοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες είναι ελεύθερες να ενεργοποιήσουν το νέο καθεστώς.

Τα κριτήρια

Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων πρέπει τώρα να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πληρούν διάφορα κριτήρια, όπως πιστοποιητικά πυρασφάλειας, ελέγχους ποινικού μητρώου και πολεοδομικές διατάξεις σχετικά με τη χρήση του κτιρίου. Τα κτίρια που χαρακτηρίζονται ως “κατοικίες” δεν επιτρέπεται να ενοικιάζονται για περισσότερες από 120 ημέρες το χρόνο (30 ημέρες λιγότερες από το μέσο όρο της Airbnb, το οποίο είναι 150 ημέρες κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της KU Leuven). Οι ιδιοκτήτες που παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Short Term Rental Belgium, έναν οργανισμό που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες, έως και το 98% των καταλυμάτων της Airbnb στην πόλη ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις 40 από τα 2.000 Airbnb στη βελγική πρωτεύουσα θα μπορούν να λειτουργούν νόμιμα.

Η “καρδιά” της πόλης

Οι νέοι κανονισμοί αποτελούν μέρος μιας μάχης για την “καρδιά” της πόλης. Η Airbnb κατηγόρησε το καθεστώς της πόλης ως “υπερβολικά περίπλοκο”, λέγοντας ότι “επιβάλλει δυσανάλογα διοικητικά βάρη στους παρόχους καταλυμάτων”. Προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει το ζήτημα ως θέμα κόστους ζωής για οικογένειες “που εξαρτώνται από αυτό το πρόσθετο εισόδημα για να τα βγάλουν πέρα”. Αυτή η άποψη, ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι ενοικιάσεις της Airbnb αυξάνουν το κόστος ζωής όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, καταστρέφοντας το κέντρο των πόλεων και των γειτονιών. Σε παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση με το Άμστερνταμ, τη γειτονική πρωτεύουσα της Ολλανδίας, η σύμβουλος πολεοδομικού σχεδιασμού των Βρυξελλών, Anaïs Maes (Vooruit), τόνισε τη σημασία της ικανοποίησης των αναγκών των κατοίκων της περιοχής, όχι μόνο των εισερχόμενων τουριστών.

Οι τουρίστες ευπρόσδεκτοι αλλά…

Οι διαφωνίες για τα καταλύματα βραχυπρόθεσμης διαμονής, τον αντίκτυπό τους στις τοπικές κοινωνίες, τις τιμές και τη διαθεσιμότητα ενοικίων, καθώς και την ποιότητα ζωής σε περιοχές που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών, μαίνεται σε όλο τον κόσμο, από τη Βαρκελώνη μέχρι το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Απηχώντας τα λόγια και τα συναισθήματα αξιωματούχων σε πολλούς τέτοιους προορισμούς, η Anaïs Maes σημείωσε ότι “οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά πρέπει να βρούμε άλλη λύση. Είμαι χαρούμενη που μπορούμε τώρα να επιβάλουμε όρια πριν φτάσουμε σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν που παρατηρήθηκε στο Παρίσι ή το Άμστερνταμ. Οι Βρυξέλλες μπορούν τώρα να επιβάλουν τους κανόνες τους”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024