Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ – Στο στόχαστρο τα ακίνητα σε Airbnb, Booking.com και VRBO
Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Σαφάρι ελέγχων από την ΑΑΔΕ – Στο στόχαστρο τα ακίνητα σε Airbnb, Booking.com και VRBO

Αυξημένα τα πρόστιμα που θα πληρώνουν οι παραβάτες.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν όλοι όσοι νοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ώστε να βρεθούν τυχόν «μαύρες συναλλαγές». Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε και η μεγάλη απάτη με τις 200 βίλες στη Μύκονο, οι οποίες ενοικιάζονταν χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις τρεις μεγάλες εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, Booking.com και VRBO. Με αυτό τον τρόπο η Ανεξάρτητη Αρχή θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ακόμα πιο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα εισοδήματα των διαχειριστών.

Παράλληλα, από τις αρχές Ιουλίου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε εκτεταμένες διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ταυτόχρονα, θα ελέγχουν τα στοιχεία που δηλώνονται ανά μήνα προκειμένου να διαπιστώνουν εάν δηλώνονται  τα έσοδα που αποκτούνται.

Σε περίπτωση οποιαδήποτε παράβασης, τα ακίνητα θα απομακρύνονται από τις πλατφόρμες, έως ότου οι διαχειριστές συμμορφωθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Επιπλέον θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024