Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΠολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Στους 40 έως τώρα οι νεκροί
Σιδηρόδρομος

Πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Στους 40 έως τώρα οι νεκροί

Φωτό: Αλέξανδρος Αβραμίδης, credit: REUTERS

Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 350 επιβάτες. Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας.

Μια πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη κοιλάδα των Τεμπών. Συγκεκριμένα μία επιβατική αμαξοστοιχία Intercity, που είχε ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο.

Από τη σύγκρουση εκτροχιάσθηκαν όλα τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας πλην του τελευταίου που ήταν και το μόνο που παρέμεινε στη γραμμή. Ακολούθησε εκτεταμένη φωτιά από την οποία τα πρώτα βαγόνια του τρένου σχεδόν «εξαϋλώθηκαν». Μετά τη σύγκρουση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν οι πόρτες του τρένου και να εγκλωβιστούν επιβάτες στο εσωτερικό του.

Επέβαιναν 350 επιβάτες στο τρένο – Το ανθρώπινο λάθος

Στην επιβατική αμαξοστοιχία επέβαιναν 342 επιβάτες ( συν 10 άτομα προσωπικό του ΟΣΕ και στις δύο αμαξοστοιχίες) , στη Λάρισα είχαν αποβιβαστεί περίπου οι 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Αν και τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι ακόμα γνωστά, οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο ανθρώπινο λάθος. Εικάζεται ότι ο σταθμάρχης στη Λάρισα έβαλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος γραμμή με αποτέλεσμα να βρεθούν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και να συγκρουστούν μετωπικά με σφοδρότητα. Ωστόσο οι ενδείξεις αυτές μένει να επιβεβαιωθούν από την έρευνα που θα ακολουθήσει.

Πολύνεκρο δυστύχημα

Για φόβους ότι μπορεί να έχουμε «εκατόμβη νεκρών» κάνει λόγο ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, κ. Κώστας Γενιδούνιας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 36, καθώς εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί απανθρακωμένες.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανασηκωθεί με την βοήθεια ειδικών γερανοφόρων οχημάτων.

Κηρύχθηκε εθνικό πένθος

Με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Η ανακοίνωση της Hellenic Train

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη. Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άμεσα ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία αναφέρει: «Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για σύγκρουση δύο τρένων κοντά στην πόλη της Λάρισας, τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις συμβουλές των τοπικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης για όσους χρειάζονται βοήθεια. 00 30 2410683175 και 00 30 2410683176».

Σημειώνεται ότι τα ξενοδοχεία της Λάρισας Imperial, Divani Palace και Metropol διαθέτουν δωμάτια για να φιλοξενήσουν συγγενείς των επιβατών.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024